O Κυριάκος Μητσοτάκης έγινε δεκτός στα κεντρικά γραφεία του Κόμματος CDU από τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ
Μητσοτάκης σε Μέρκελ: Η ΝΔ θα κάνει μεταρρυθμίσεις και πέραν του μνημονίου
Πολιτική
13/02/2017 | 17:32

Το μήνυμα ότι για την μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων, η θέση της Ελλάδας στο κέντρο της Ευρώπης είναι αδιαπραγμάτευτη, μετέφερε στην Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κατά τη συνάντηση που είχαν το μεσημέρι της Δευτέρας στα γραφεία του CDU.

Κατά τη διάρκεια της ωριαίας συνάντησής τους, οι δυο πολιτικοί συζήτησαν αναλυτικά για τις εξελίξεις στην Ελλάδα και την Ευρώπη, με τον πρόεδρο της Ν.Δ. να στέλνει σήμα μετά μέσω των δημόσιων δηλώσεών του, ότι: «Λέμε ένα ξεκάθαρο όχι στην επιστροφή στη δραχμή και σε όσους διακινούν τέτοια σενάρια. Η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει μέλος της Ευρωζώνης».

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. μετέφερε στην Καγκελάριο μερικές εικόνες από τις δυσκολίες που περνούν οι Έλληνες, έπειτα από επτά και πλέον χρόνια οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, ενώ μίλησαν για την ανεργία των νέων και για  την ακραία φτώχεια. Σύμφωνα με το επικοινωνιακό επιτελείο της Ν.Δ., ο Κυρ. Μητσοτάκης υπογράμμισε στην Καγκελάριο τις σκληρές προσπάθειες των πολιτών, την αξιοπρέπεια και την αλληλεγγύη τους για να βοηθήσουν τις οικογένειές τους και όσους χρειάζονται την αρωγή τους.

Ιδιαίτερη αναφορά όμως έκανε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην εν εξελίξει διαπραγμάτευση, υπογραμμίζοντας με έμφαση ότι οι καθυστερήσεις και οι παλινωδίες της κυβέρνησης οδηγούν τους πιστωτές σε υπερβολικές απαιτήσεις.

«Η κοινωνία πληρώνει πολύ ακριβά το λογαριασμό για την αποτυχία του κ. Τσίπρα να εφαρμόσει τις τολμηρές αλλαγές που χρειάζεται η πατρίδα μας. Πολλές από αυτές τις αλλαγές δεν έχουν κανένα δημοσιονομικό κόστος» τόνισε ο Κυρ. Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «Η κυβέρνηση Τσίπρα δεν έχει κανένα σχέδιο για την ανάπτυξη της οικονομίας, την προσέλκυση επενδύσεων, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα».

Ιδιαίτερη σημασία για τον πρόεδρο της Ν.Δ. έχει η κίνησή του να σημειώσει στην Μέρκελ, ότι η χώρα χρειάζεται σήμερα, περισσότερο από ποτέ, ένα σχέδιο εθνικής ανάταξης και ανασυγκρότησης και της διατύπωσε την αποφασιστικότητα τόσο του ίδιου όσο και του κόμματός του να κάνουν την Ελλάδα, όπως είπε, ένα κανονικό Ευρωπαϊκό Κράτος.

Μάλιστα, υποστήριξε ότι η λιτότητα χωρίς προοπτική και η συνεχής αβεβαιότητα δεν αξίζουν στον Ελληνικό λαό και συμπλήρωσε πως οι Ελληνίδες και οι Έλληνες αξίζουν μια καλύτερη ζωή και εμείς θα κάνουμε ό,τι πρέπει για να την εξασφαλίσουμε».

Επίσης, ο πρόεδρος της Ν.Δ. εξέφρασε και την ανησυχία του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, ενώ υπεραμύνθηκε της ανάγκης επιτάχυνσης των μεταρρυθμίσεων και των αλλαγών και παρουσίασε το σχέδιο του για ένα άλλο μίγμα πολιτικής που θα στηρίζεται σε λιγότερους φόρους, λιγότερες δαπάνες και προσέλκυση επενδύσεων.

Ακόμη, μίλησε για την ανάγκη μείωσης των φόρων και των εισφορών και παράλληλες μειώσεις δαπανών, αλλά και εμπροσθοβαρείς αλλαγές σε όλους τους τομείς (Παιδεία, Δημόσια Διοίκηση Δικαιοσύνη, Υγεία, κ.α.). Σε αυτό το πλαίσιο αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξει ένταση των μεταρρυθμίσεων και είπε ότι η ιδιοκτησία των μεταρρυθμίσεων είναι το πιο ουσιαστικό συστατικό για να βγει η χώρα από την κρίση.

Στη συνάντηση ο Κυρ. Μητσοτάκης έθεσε και το θέμα του προσφυγικού –μεταναστευτικού και αν και αναγνώρισε ότι έχουν υπάρξει καθυστερήσεις σε όσα θα έπρεπε να γίνουν έθεσε το ζήτημα της μεγαλύτερης βοήθέιας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Βερολίνο στη διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού.

Το κλίμα στην ωριαία συνάντηση των δυο με τους συνεργάτες τους ήταν αρκετά καλό, ενώ πολύ καλή ήταν η 20λεπτη κατ’ ιδίαν συνομιλία τους. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. μετά την απογευματινή συνάντησή του στη γερμανική Βουλή με βουλευτές του CDU, αναμένεται να έχει το πρωί της Τρίτης μια ενδιαφέρουσα συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο υπουργείο Οικονομικών, ενώ η επίσκεψη θα ολοκληρωθεί με γεύμα εργασίας με εκπροσώπους επιχειρηματικών και βιομηχανικών φορέων της Γερμανίας.

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ