Ξεπέρασε κάθε όριο συμμετοχών ο 34ος Μαραθώνιος της Αθήνας που ξεκίνησε νωρίτερα, καθώς μετέχουν περίπου 50.000 δρομείς από 105 χώρες.
Φέτος ο Μαραθώνιος είναι αφιερωμένος στο Βαλκανιονίκη και αγωνιστή υπέρ της ειρήνης Γρηγόρη Λαμπράκη και συμπίπτει με τη συμπλήρωση 120 χρόνων από την πρώτη σύγχρονη διοργάνωση Μαραθωνίου στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 1896, αλλά και την συμπλήρωση 70 χρόνων από το 1946, τη χρονιά που ο κορυφαίος Έλληνας δρομέας Στέλιος Κυριακίδης νίκησε στον Μαραθώνιο της Βοστώνης.
Η εκκίνηση των αγώνων δρόμου 5.000 και 10.000 μέτρων γίνεται στη Λεωφόρο Βασιλίσσης Αμαλίας , στο ύψος του Μεγάρου Μποδοσάκη, με κατεύθυνση προς το Σύνταγμα.
Στην ιστορία της διοργάνωσης αθλητές από έντεκα χώρες έχουν καταφέρει να κατακτήσουν στους άνδρες την πρώτη θέση. Κενυάτες αθλητές έχουν κατακτήσει 12 νίκες και οι Έλληνες 11. Αναλυτικά οι χώρες που έχουν κατακτήσει έστω και μία νίκη στον ΑΜΑ: Κένυα, Νότια Αφρική, Σουηδία, Βέλγιο, πρώην ΕΣΣΔ, Βρετανία, Ολλανδία, Ιαπωνία, Τανζανία και Μαρόκο.
Στις γυναίκες, αθλήτριες από 13 χώρες έχουν βρεθεί στην κορυφή του ΑΜΑ με την Ελλάδα να μετρά οχτώ νίκες, τις περισσότερες από κάθε άλλη χώρα, και την Ιαπωνία να ακολουθεί με έξι. Αναλυτικά οι χώρες από τις οποίες προήλθαν οι νικήτριες του ΑΜΑ: Ελλάδα, Ιαπωνία, ΗΠΑ, Γερμανία, πρώην ΕΣΣΔ, Βρετανία, Ρωσία, Λιθουανία, Νέα Ζηλανδία, Ολλανδία, Νορβηγία, Αιθιοπία, Κένυα.
Η διαδρομή του Μαραθωνίου
Η εκκίνηση για το Μαραθώνιο Δρόμο δίνεται στις 09.00 από τον ειδικά διαμορφωμένο χώρο της Αφετηρίας (Μαραθώνας).
Τα πρώτα 200 μέτρα είναι κατηφορικά και οδηγούν στην έξοδο από την εγκατάσταση της Αφετηρίας. Τα πρώτα 4 χιλιόμετρα παρουσιάζουν μια ελαφρά κατηφορική κλίση. Οι δρομείς τρέχουν επί της Λεωφόρου Μαραθώνος μέχρι το 4ο χλμ, οπότε και εισέρχονται αριστερά στην οδό Μαραθωνομάχων και την περιοχή του Τύμβου για τα επόμενα 2,2 χλμ. Η διαδρομή ακολουθεί σχεδόν κυκλική πορεία γύρω από το Μνημείο Πεσόντων (Τύμβος) στη Μάχη του Μαραθώνα. Από το 6ο μέχρι το 10ο χλμ (Νέα Μάκρη) η διαδρομή είναι επίπεδη.
Από το 11ο μέχρι το 17ο χλμ η διαδρομή έχει κατά τμήματα ανηφορική κλίση. Ακολουθεί μια κατηφόρα με απότομη κλίση μέχρι και πριν τη Διασταύρωση της Ραφήνας. Από τη διασταύρωση και μετά η διαδρομή γίνεται ανηφορική με πιο έντονο το τμήμα μέχρι το 20ο χλμ. Καθώς οι δρομείς διέρχονται από το Πικέρμι, λιγότερο και περισσότερο ανηφορικά τμήματα εναλλάσσονται μέχρι το 25ο χλμ, με πιο αξιοσημείωτη την παρατεταμένη ανηφόρα του 25ου χλμ. Το πέρασμα από την Παλλήνη, 27ο-28ο χλμ, είναι επίσης ανηφορικό. Από την περιοχή του Γέρακα ξεκινά το τελευταίο και πιο δύσκολο σημείο της διαδρομής, ο ανισόπεδος κόμβος Σταυρού, 30ο-31ο χλμ. Την έντονη και παρατεταμένη αυτή ανηφόρα ακολουθεί μια απότομη κατηφόρα που φτάνει μέχρι την πλατεία της Αγίας Παρασκευής. Οι δρομείς τρέχουν επί της Λεωφόρου Μεσογείων περνώντας από τις περιοχές Χαλανδρίου και Χολαργού, όπου εναλλάσσονται επίπεδα και κατηφορικά τμήματα μέχρι τον τερματισμό. Πιο χαρακτηριστική κατηφόρα είναι εκείνη που ξεκινά από το Υπουργείο Εθνικής Aμυνας και καταλήγει στον κόμβο Κατεχάκη, 37,5 χλμ, όπου οι δρομείς διέρχονται κάτω από τη γέφυρα.
Αμέσως μετά το Νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν, οι δρομείς συνεχίζουν αριστερά επί της λεωφόρου Μιχαλακοπούλου, μέχρι το φανάρι της διασταύρωσης Μιχαλακοπούλου & Φειδιππίδου. Κατόπιν ακολουθούν την οδό Φειδιππίδου δεξιά μέχρι τον Κόμβο Κηφισίας & Αλεξάνδρας. Το 39ο χλμ βρίσκεται ακριβώς στη γωνία, καθώς οι δρομείς κατηφορίζουν αριστερά τη Λεωφόρο Βασ. Σοφίας. Οι δρομείς περνούν διαδοχικά μπροστά από την Αμερικανική Πρεσβεία, το Μέγαρο Μουσικής και το Πάρκο Ελευθερίας, 40ο χλμ, όπου βρίσκεται και ο τελευταίος σταθμός ανεφοδιασμού για τους δρομείς.
Στο ύψος του Ξενοδοχείου HILTON, οι δρομείς κατευθύνονται δεξιά προς το Σύνταγμα ακολουθώντας πάντα τη Λεωφόρο Βασ. Σοφίας και περνώντας μπροστά από το Νοσοκομείο Ευαγγελισμός και το Πολεμικό Μουσείο.
Στο τελευταίο κομμάτι της Μαραθώνιας Διαδρομής οι δρομείς κατευθύνονται αριστερά στην οδό Ηρώδου Αττικού, 41,2 χλμ, περνώντας από το Μέγαρο Μαξίμου, το Προεδρικό Μέγαρο και τον Εθνικό Κήπο. Στο ύψος του αγάλματος του Δισκοβόλου οι δρομείς αντικρίζουν το Παναθηναϊκό Στάδιο. Απομένουν λίγα μόνο μέτρα στον προαύλιο χώρο του Σταδίου μέχρι να εισέλθουν στο Στάδιο και να διανύσουν εντός του τα τελευταία 170 μέτρα πάνω στον ελαστικό τάπητα (ταρτάν).
Η Είσοδος στο Παναθηναϊκό Στάδιο και τερματισμός γίνεται στην αριστερή πλευρά του Σταδίου.