Το αλαλούμ που θα κυριαρχήσει από το Σεπτέμβρη στα σχολεία θα είναι το αναπόφευκτο επιστέγασμα αυτής της πολιτικής.
Κορυφώνεται το αδιέξοδο στην εκπαίδευση από τις μνημονιακές πολιτικές
Πολιτική
08/08/2013 | 22:49

Σε λιγότερο από ένα μήνα ξεκινά το νέο σχολικό έτος, αλλά το Υπ. Παιδείας ακόμη δεν έχει καταλήξει σχετικά με τα νέα ωρολόγια προγράμματα και τη δομή του Γυμνασίου, του Γενικού Λυκείου και του Τεχνολογικού Λυκείου που θα ισχύσουν από τον επόμενο Σεπτέμβρη. Αντιμετωπίζει έτσι με απαράδεκτη καθυστέρηση, ασύγγνωστη επιπολαιότητα και ανήκουστη προχειρότητα ένα από τα πιο σοβαρά ζητήματα της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Τα “ανεπίσημα” και ανυπόγραφα σχέδια που διέρρευσαν το τελευταίο διάστημα επιτείνουν τη σύγχυση και παρατείνουν την αβεβαιότητα. Χιλιάδες εκπαιδευτικοί  βλέπουν με απόγνωση το ωρολόγιο πρόγραμμα των μαθημάτων να μετατρέπεται σε “φονικό” εργαλείο που δημιουργεί τεχνητά  πλεονάσματα και οδηγεί σε  απολύσεις εκπαιδευτικών συγκεκριμένων ειδικοτήτων, μέσα σε ένα όργιο αυθαιρεσίας, κυνισμού και αναλγησίας
Για μια ακόμη φορά η παιδαγωγική δεοντολογία πολτοποιείται προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι γενικότερες αντιλαϊκές επιδιώξεις της πολιτικής της κυβέρνησης και της τρόικας. Θύμα της αυτή τη φορά και η πολύπλευρη μόρφωση και η ανθρωπιστική καλλιέργεια των παιδιών, που δοκιμάζεται τόσο από την τρέχουσα “αγοραία”, τεχνοκρατική εκπαιδευτική πολιτική  όσο και από τη γενικότερη “λογιστική” αντίληψη των μνημονιακών πολιτικών.
Η ένταση των εξεταστικών φραγμών στο Λύκειο και η διατήρηση του διπλού εκπαιδευτικού δικτύου (με τη διάκριση ανάμεσα σε γενικό και τεχνολογικό Λύκειο), όπως  προκύπτει από τα ανεπίσημα κείμενα, είναι παράγοντες που θα ενισχύσουν τη στροφή προς τα φροντιστήρια, τις ταξικές διακρίσεις και τις μορφωτικές ανισότητες στην εκπαίδευση.
Επισημαίνουμε, τέλος, την απαράδεκτη πρακτική -δείγμα κι αυτό των καιρών-, πριν ακόμη θεσμοθετηθούν οι αναγκαίες ρυθμίσεις να προωθείται άτυπα και παράνομα η εφαρμογή τους μέσα από το διοικητικό μηχανισμό του εκπαιδευτικού συστήματος.
Το αλαλούμ που θα κυριαρχήσει από το Σεπτέμβρη στα σχολεία θα είναι το αναπόφευκτο επιστέγασμα αυτής της πολιτικής.
Θεωρούμε σκόπιμο και σε αυτή τη συγκυρία να επαναφέρουμε στο δημόσιο διάλογο, σε αντιπαράθεση με την ασκούμενη εκπαιδευτική πολιτική, τις επεξεργασμένες και τεκμηριωμένες προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για μια ριζική εκπαιδευτική μεταρρύθμιση.

Τμήμα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ-ΙΘΑΚΗΣ

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer