Ζήτησαν από τους κατοίκους να μην μείνουν σε σπίτια με έντονες ρωγμές μέχρι να εξεταστούν από μηχανικό
Κλιμάκια μηχανικών σε Λευκάδα – Κεφαλονιά και Ιθάκη μετά τον καταστροφικό σεισμό
Κοινωνία
17/11/2015 | 18:21

Στα χωριά Αθάνι και Δράγανο, ανάμεσα στα οποία βρίσκεται το επίκεντρο του σημερινού σεισμού, επικεντρώνονται κυρίως οι ζημιές. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από τα κλιμάκια του πρώην Τομέα Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων (ΤΑΣ) Λευκάδας, στα δύο χωριά υπάρχουν εκτεταμένες βλάβες σε σπίτια και υποδομές. Στο Αθάνι τέσσερα σπίτια έχουν καταρρεύσει καθώς και η εκκλησία του κοιμητηρίου του χωριού. Επίσης, στο Δράγανο έχουν καταρρεύσει τρία σπίτια ενώ αρκετά ακόμα και στα δύο χωριά έχουν έντονες ρωγμές. Οπως επισημαίνουν οι μηχανικοί τα κτίρια που έχουν πληγεί είναι στην πλειονότητα των περιπτώσεων παλαιές κατασκευές.

Επίσης ζημιές έχουν σημειωθεί στα χωριά Βασιλική και Άγιος Πέτρος και Αγιος Νικήτας και σε άλλους οικισμούς του νησιού. Πολλοί δρόμοι επίσης έχουν κλείσει από βραχοπτώσεις και επιχειρείται να δοθούν και πάλι στην κυκλοφορία, όπου δεν κρίνεται επικίνδυνο. Πάντως παράγοντες του νησιού θεωρούν ευτυχές το γεγονός ότι ο σεισμός έγινε μετά το τέλος της τουριστικής περιόδου, καθώς πολλές από τις πιο διάσημες παραλίες του νησιού βρίσκονται κάτω από κάθετους βράχους, όπου θεωρείται δεδομένο ότι θα υπήρξαν κατολισθήσεις.

Να σημειωθεί ότι ζημιές σε κτίρια αναφέρθηκαν και στη Κεφαλλονιά, στο Φισκάρδο και στην Έρισο, αλλά και στην Ιθάκη.

Η Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (τέως ΥΑΣ) του υπουργείου Υποδομών στέλνει ακόμα δέκα μηχανικούς από την Αθήνα και την Πάτρα στη Λευκάδα, προκειμένου να ξεκινήσει αύριο η καταγραφή των ζημιών. Τρία κλιμάκια μηχανικών στέλνουν και οι Κτιριακές Υποδομές (τέως ΟΣΚ) για τον έλεγχο των σχολείων στη Λευκάδα, την Κεφαλλονιά και την Ιθάκη. Ωστόσο σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες δεν υπάρχουν σοβαρές ζημιές σε σχολικές υποδομές.

Από τον σεισμό των 6,1 Ρίχτερ έχασαν τη ζωή τους δύο άτομα. Μία 70χρονη γυναίκα σκοτώθηκε όταν ένας μεγάλος βράχος αποκολλήθηκε από το βουνό και προσέκρουσε με δύναμη στο τοίχο του σπιτιού της, στην Πόντη Βασιλικής της Λευκάδας, τον διαπέρασε και την τραυμάτισε θανάσιμα στο κεφάλι. Η δεύτερη γυναίκα, ηλικίας 82 ετών, σκοτώθηκε στο χωριό Αθάνι, κοντά στο επίκεντρο του σεισμού από τοιχίο που κατέπεσε πάνω της.

Αυτοψία από το ΙΓΜΕ

Αυτοψία στις περιοχές της Λευκάδας, που επλήγησαν πραγματοποιεί και κλιμάκιο επιστημόνων από την Περιφερειακή Μονάδα Πρεβέζης του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ), μετά από την άμεση ενεργοποίηση της Ομάδας Άμεσης Παρέμβασης του ΙΓΜΕ. Από τα μέχρι τώρα επί τόπου στοιχεία που διερευνήθηκαν, προκύπτει ότι οι κυριότερες επιπτώσεις εντοπίζονται στο οδικό δίκτυο του νότιου και δυτικού τμήματος του νησιού και προέρχονται από καταπτώσεις βράχων και υποχωρήσεις εδαφικών μαζών. Οι ειδικοί του ΙΓΜΕ ζήτησαν να μην γίνουν ακόμα παρεμβάσεις σε δρόμους που βρίσκονται δίπλα σε απότομα πρανή καθώς υπάρχει κίνδυνος νέων κατολισθήσεων στο ενδεχόμενο ισχυρών μετασεισμών. Επίσης ζήτησαν από τους κατοίκους να μην μείνουν σε σπίτια με έντονες ρωγμές μέχρι να εξεταστούν από μηχανικό.

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer