Προικισμένη από τη φύση, η Κεφαλονιά έχει υμνηθεί για τα αναρίθμητα χαρίσματά της και τους φυσικούς θησαυρούς της, δύο από τους οποίους βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από τη Σάμη, το κεντρικό λιμάνι και τουριστική κωμόπολη της Κεφαλονιάς. Μάρτυρες ενός μοναδικού γεωλογικού φαινομένου θα γίνετε στο εντυπωσιακό λιμνοσπήλαιο της Μελισσάνης που ανακαλύφθηκε το 1951. Ο καλύτερος τρόπος για να θαυμάσετε τους σταλακτίτες 200.000 ετών και τα παιχνιδίσματα που κάνει το φως του ήλιου που τρυπώνει από την κορυφή είναι με μια βαρκάδα στη γαλάζια λίμνη. Άλλο ένα σπήλαιο που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε είναι η Δρογκαράτη, ένα από τα μεγαλύτερα στην Ελλάδα που ακόμα και σήμερα συνεχίζει να σχηματίζεται, ενώ την υπέροχη ακουστική του έχουν εκμεταλλευτεί κατά καιρούς για μουσικές εκδηλώσεις. Αξίζει να αναφέρουμε και το Σπήλαιο της Δράκαινας, ένα σπήλαιο που σύμφωνα με τις ανασκαφές υπάρχει από τη Νεότερη Νεολιθική Εποχή στο φαράγγι του Πόρου.
Μάρτυρες ενός μοναδικού γεωλογικού φαινομένου θα γίνετε στο εντυπωσιακό λιμνοσπήλαιο της Μελισσάνης που ανακαλύφθηκε το 1951.
Προς το Αργοστόλι, στο ακρωτήριο των Αγίων Θεοδώρων θα συναντήσετε άλλο ένα γεωλογικό μνημείο, τις Καταβόθρες, δηλαδή τις ρωγμές που σχηματίζει το έδαφος κοντά στη θάλασσα, απ’ όπου και μπαίνει το νερό για να ακολουθήσει ύστερα τις υπόγειες διαδρομές του που εκτείνονται σε όλη σχεδόν την Κεφαλονιά. Σε κοντινή απόσταση από τις Καταβόθρες βρίσκεται ένα ακόμα από τα πιο γνωστά αξιοθέατα της Κεφαλονιάς, το Φανάρι των Αγίων Θεοδώρων στην είσοδο του κόλπου του Αργοστολίου.
Τρία οχυρωματικά μνημεία διαφόρων εποχών θα κλέψουν λίγο από το χρόνο σας: το Κάστρο της Άσσου, ένα χαρακτηριστικό δείγμα της τέχνης των Βενετών, το Κάστρο του Αγίου Γεωργίου πάνω από τα Περατάτα, το οποίο κάποτε υπήρξε και πρωτεύουσα του νησιού και τα Κυκλώπεια Τείχη έξω από τα Ραζάτα που είναι ερείπια της αρχαίας πόλης Κράνης. Πέντε χιλιόμετρα έξω από το Αργοστόλι στο δρόμο προς Πεσσάδα βρίσκονται οι Τάφοι Μαζαρακάτων, το μεγαλύτερο νεκροταφείο της μυκηναϊκής περιόδου.
Ο κόλπος του Αργοστολίου, της πρωτεύουσας της Κεφαλονιάς είναι ένα ιδανικό spot για ραντεβού και ρομαντικούς περιπάτους και πολλοί τον τοποθετούν ανάμεσα στους πιο όμορφους της Μεσογείου. Το νοτιανατολικό άκρο του κόλπου καταλαμβάνει η λιμνοθάλασσα του Κούταβου, ένας υγροβιότοπος με πλούσια χλωρίδα και πανίδα, ο οποίος σήμερα συγκαταλέγεται τόσο στα τουριστικά αξιοθέατα όσο και στα αγαπημένα σημεία των κατοίκων του Αργοστολίου που αναζητούν μια ανάσα πράσινου σε κοντινή απόσταση από την πόλη. Άλλη μια χαρακτηριστική εικόνα της περιοχής είναι η πέτρινη αψιδωτή Γέφυρα του Δραπάνου ή Δεβοσέτου, η οποία ενώνει την πόλη με την άλλη όχθη της λιμνοθάλασσας. Οι βόλτες σας στα μουσεία μπορούν να συμπυκνωθούν στα σημαντικότερα του Αργοστολίου, το Αρχαιολογικό και το Κοργιαλένειο Ιστορικό & Λαογραφικό Μουσείο ενώ ιστορική αξία έχει και η οικία Κοσμετάτου στη Λεωφόρο Ριζοσπαστών, ένα από τα ελάχιστα κτίρια που δεν καταστράφηκαν από το σεισμό του 1953. Για στιγμές χαλάρωσης αναζητήστε το κεντρικό πάρκο του Νάπιερ, το οποίο περιζώνουν παραδοσιακές κεφαλονίτικες μάντρες, ένα τα λίγα δενδροφυτευμένα κομμάτια της πόλης.
Το Ληξούρι είναι το… αντίπαλον δέος του Αργοστολίου και δεύτερος μεγαλύτερος οικισμός του νησιού. Στα βασικά σημεία ενδιαφέροντος σημειώστε το νεοκλασικό κτίσμα της Ιακωβάτειου Βιβλιοθήκης, στην αυλή της οποίας διοργανώνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις τους μήνες του καλοκαιριού αλλά και τη Φιλαρμονική Σχολή Ληξουρίου που στεγάζεται στο Γηροκομείο του Ληξουρίου και από τον 19ο αιώνα μέχρι και σήμερα προσφέρει δωρεάν μαθήματα μουσικής στους νέους.
Το ραντεβού με τα… θεία σας οδηγεί στη Μονή Κηπουραίων στις δυτικές ακτές της χερσονήσου της Παλικής (από την οποία θα δείτε ένα αξέχαστο ηλιοβασίλεμα στο Ιόνιο), στη γυναικεία Μονή του Αγίου Ανδρέα Μηλαπιδιάς στα Περατάτα, στη Μονή του πολιούχου Αγίου Γερασίμου στην κοιλάδα των Ομαλών και στο βουνό Άτρος για να δείτε τα απομεινάρια του αρχαιότερου μοναστηριού του νησιού.
Και κάπου εδώ στρίψτε το τιμόνι για να απολαύσετε γραφικά χωριά και κωμοπόλεις της κεφαλονίτικης γης. Στο Βορρά ξεχωρίζει το πανέμορφο χωριό της Άσσου που είναι χτισμένο αμφιθεατρικά γύρω από την ομώνυμη χερσόνησο και «βουτηγμένο» στα πεύκα και τα κυπαρίσσια. Η περιοχή είναι γνωστή κυρίως για την ακαταμάχητη παραλία του Μύρτου αλλά και άλλες λιγότερο γνωστές «καβάτζες» που αξίζει να ψάξετε. Παραμείνετε στα βόρεια για το Φισκάρδο, τον πιο κοσμοπολίτικο οικισμό της Κεφαλονιάς με τις άριστες ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, τα εστιατόρια και τις άφθονες επιλογές για τη βραδινή σας διασκέδαση. Στο δρόμο από τη Σάμη προς τον Μύρτο θα… διασταυρωθείτε με την Αγία Ευφημία του Δήμου Πυλαρέων, ένα ακόμα γραφικότατο λιμάνι και ταυτόχρονα τουριστικό θέρετρο απέναντι από την Ιθάκη.
Ο Πόρος, το τρίτο λιμάνι του νησιού, είναι ένα διαρκώς αναπτυσσόμενο τουριστικό θέρετρο που συνδυάζει βουνό και θάλασσα αλλά ταυτόχρονα έχει και μεγάλο αρχαιολογικό ενδιαφέρον καθώς εδώ βρισκόταν μια από τις τέσσερις αρχαίες πόλεις της Κεφαλονιάς, οι Πρόνοι. Επίσης στη θέση Μπρούτζι οι ανασκαφές έφεραν στο φως ένα θολωτό τάφο της Μυκηναϊκής περιόδου. Στα νοτιοδυτικά, στα παραδοσιακά και καταπράσινα Περατάτα στις πλαγιές του Αίνου θα γλείφετε τα δάχτυλά σας δοκιμάζοντας τις καλύτερες ντόπιες συνταγές π.χ. μπακαλιαρόπιτα, γίδα σοφιγάδο, τσιγαρίδια και ξιδάτο κουνέλι με σκόρδο και λεμόνι. Η κεφαλονίτικη «άγρια Δύση» βρίσκεται χωριό Ζόλα πάνω στο βουνό Λακτιές, μια «ακατέργαστη» τοποθεσία που αγαπά την πεζοπορία.
Η παραλία-σήμα κατατεθέν της Κεφαλονιάς είναι ο πολυβραβευμένος Μύρτος με τα γαλαζοπράσινα νερά άσπρα βότσαλα και την ανεπανάληπτη θέα που προσφέρει απλόχερα από τα ψηλά και απόκρημνα βράχια που τον σκιάζουν.
Με 250 χιλόμετρα ακτογραμμής χάνουμε κυριολεκτικά το μέτρημα στις παραλίες. Η παραλία-σήμα κατατεθέν της Κεφαλονιάς είναι ο πολυβραβευμένος Μύρτος με τα γαλαζοπράσινα νερά άσπρα βότσαλα και την ανεπανάληπτη θέα που προσφέρει απλόχερα από τα ψηλά και απόκρυμνα βράχια που τον σκιάζουν. Η παραλία Αντίσαμος που έγινε γνωστή από την ταινία «Το μαντολίνο του Λοχαγού Κορέλλι» έδωσε τα τελευταία χρόνια χολιγουντιανή αίγλη στο νησί. Οι Πετανοί με το ψιλό βοτσαλάκι έχουν μαγευτική θέα και μετρούν εξαιρετικά ηλιoβασιλέματα. Η ακτή Ξι διαφέρει κατά πολύ από τις υπόλοιπες της Κεφαλονιάς μιας και δεν έχει την άγρια θέα και τις απότομες πλαγιές να την χαρακτηρίζουν αλλά αργιλώδη σύνθεση, ξεχωριστό κοκκινοκεραμιδί χρώμα στην άμμο και ρηχά νερά για να την απολαύσει με ασφάλεια όλη η οικογένεια.
Τα πεντακάθαρα νερά, η βλάστηση που φτάνει μέχρι τη θάλασσα και η έκταση της παραλίας που ξεπερνά τα τρία χιλιόμετρα έχει μετατρέψει τελευταία την Σκάλα σε κύριο τουριστικό πόλο. Αξίζει να συνδυάσετε το μπάνιο με μια επίσκεψη στις κοντινές ψαροταβέρνες της περιοχής. Δίπλα στο Αργοστόλι, μια δραστήρια παραλία όπου μπορείτε να επιδοθείτε σε θαλάσσια σπορ είναι εκείνη του Μακρύ Γιαλού που συνορεύει με το «αδερφάκι» της, τον Πλατύ Γιαλό. Μια όμορφη αμμώδης αγκαλιά κοντά στο αεροδρόμιο του νησιού είναι η παραλία Άμμες ενώ η Άβυθος με τη χρυσή άμμο συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πιο άρτια οργανωμένες ακτές του τόπου. Άγνωστος στους περισσότερους αλλά εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς είναι ο μικρός κόλπος Φώκι κοντά στο Φισκάρδο, μια βοτσαλωτή παραλία με μπόλικο πράσινο στο φόντο.
Πηγή: naftemporiki.gr