Μία στις δύο Ελληνίδες υποβάλλεται σε προληπτικό έλεγχο για τον καρκίνο του μαστού, παρότι η μαστογραφία, το πιο αποτελεσματικό...
Καρκίνος του μαστού: Μόλις μία στις δύο Ελληνίδες υποβάλλεται σε προληπτικό έλεγχο
Γυναίκα
14/10/2015 | 15:28
Μία στις δύο Ελληνίδες υποβάλλεται σε προληπτικό έλεγχο για τον καρκίνο του μαστού, παρότι η μαστογραφία, το πιο αποτελεσματικό…
διαγνωστικό όπλο για τη νόσο, είναι διαθέσιμη και αποζημιούμενη για όλες τις γυναίκες ηλικίας άνω των 40 χρόνων σε ετήσια βάση από τον ΕΟΠΥΥ.

Ωστόσο, το φτωχό αυτό ποσοστό των γυναικών αποκτά άλλη δυναμική  εάν αναλογιστεί κάποιος ότι η χώρα μας δεν έχει υιοθετήσει ή εφαρμόσει Εθνικό Πρόγραμμα Πρόληψης Καρκίνου του Μαστού ούτε και καταγράφει σε αρχείο νεοπλασιών τα συμβάντα της νόσου σε ετήσια βάση και ότι ο προληπτικός έλεγχος ουσιαστικά υλοποιείται χάρη στο δίκτυο των μαιευτήρων-γυναικολόγων και των παθολόγων.

Τις επισημάνσεις αυτές έκανε η καθηγήτρια Ακτινολογίας κυρία Λένα  Μουλοπούλου, Διευθύντρια του Α’ Εργαστηρίου Ακτινολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, με αφορμή τον μήνα πρόληψης του καρκίνου του μαστού (Οκτώβριος).

Όπως υπογράμμισαν οι υπεύθυνοι της Μονάδας Απεικόνισης Μαστού, Λέκτορες κ. Ηλίας Πριμέτης και κυρία Ευαγγελία Πανουργιά, η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού σώζει ζωές. Μάλιστα, το 70% των καρκίνων που εντοπίζονται στο Α’ Εργαστήριο Ακτινολογίας είναι σε πρώιμο στάδιο και αφορά γυναίκες που είναι απολύτως τυπικές στη διενέργεια του προληπτικού ελέγχου. «Γι’ αυτό το λόγο» εξήγησαν, «θα πρέπει να γίνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα μαστογραφία και υπερηχογράφημα μαστών, ανάλογα με τις οδηγίες του θεράποντα ιατρού».

Στο πλαίσιο της κρίσης και με στόχο να προσφέρει, το Α’ Εργαστήριο Ακτινολογίας της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών αποφάσισε να προσφέρει βοήθεια σε άπορες και ανασφάλιστες γυναίκες παρέχοντας δωρεάν προληπτικό έλεγχο με μαστογραφία. «Λόγω των δυσκολιών που έχουν ανακύψει εξαιτίας της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας, η συνεισφορά  αυτή κρίνεται επιτακτική όσο ποτέ άλλοτε», τόνισε η κυρία Μουλοπούλου.

Έτσι, θα δοθεί η δυνατότητα εκτέλεσης 50 μαστογραφιών δωρεάν, στη Μονάδα Μαστογραφίας του Εργαστηρίου Ακτινολογίας του Αρεταίειου Νοσοκομείου, από 19 έως 23 Οκτωβρίου 2015.

Οι ενδιαφερόμενες για πληροφορίες και ραντεβού μπορούν να καλούν στο τηλέφωνο του Τμήματος 210 7286162.

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer