Τα κέικ έχουν εποχές. Το προχωρημένο φθινόπωρο και ο χειμώνας αγαπούν τις πλούσιες spicy γεύσεις, το μήλο, το πορτοκάλι, τη σοκολάτα, το μέλι και την ιδιαίτερη γεύση της καστανής ή μαύρης ζάχαρης, που δένει με όλα αυτά.
Το πρώτο γλυκό που μάθαμε να φτιάχνουμε παραμένει σταθερή αξία, συντροφεύοντας απλά ή πιο παιχνιδιάρικα από τον πρωινό έως τον απογευματινό μας καφέ ή το τσάι, ενώ χρησιμεύει και σαν εύκολο αντίδοτο σε ξαφνικές περιπτώσεις υπογλυκαιμίας…
Γίνεται εύκολα, κοστίζει ελάχιστα και είναι μια ιδέα για ένα ευπρόσδεκτο, φιλικό δώρο. Από την εποχή του λευκού, μαύρου ή μαρμπρέ κλασικού κέικ έχει κυλήσει πολύ νερό στ’ αυλάκι και μαζί έχουν έρθει πολλές ευφάνταστες συνταγές, κυρίως από τις αγγλοσαξονικές χώρες, που λατρεύουν το είδος, με τελευταία μανία τα cupcakes.
Τι να προσέξουμε για να μην έχουμε δυσάρεστες εκπλήξεις; Να είναι όλα τα υλικά μας σε θερμοκρασία δωματίου, να κοσκινίζουμε το αλεύρι μας, να χρησιμοποιούμε μπαχαρικά φρέσκα και καλής ποιότητας, ώστε να διατηρούν το άρωμά τους και κατά το ψήσιμο. Ως γνωστόν -και αυτό ισχύει για όλα τα γλυκά- να τηρούμε ευλαβικά τις αναλογίες, αν και μπορούμε να μειώσουμε λίγο την ποσότητα της ζάχαρης. Δοκιμάζουμε πάντα αν έχει ψηθεί το κέικ, βυθίζοντας τη λάμα ενός μαχαιριού (που πρέπει να βγει καθαρή), γιατί η θερμοκρασία μπορεί να διαφέρει από φούρνο σε φούρνο, έστω και λίγο. Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει μέσα στη φόρμα του και, αν πρόκειται να το γκλασάρουμε, περιμένουμε να κρυώσει εντελώς.
Διαλέξαμε μια ιδιαίτερη συνταγή για κέικ, που θα συντροφεύσει γλυκά τα φθινοπωρινά μας απογεύματα.
Κέικ με μήλα και κανέλα
2 φλιτζ. τσ. ζάχαρη ανοιχτή καστανή
2 αβγά μικρά
3/4 ελαιόλαδο (με ελαφριά γεύση)
2 φλιτζ. τσ. μήλα στάρκιν ή γκράνι σμιθ (καθαρισμένα και ψιλοκομμένα)
1 φλιτζ. τσ. ξινόγαλο (ή γιαούρτι απλό, χτυπημένο καλά με 5 κ.σ. νερό)
1 κ.γλ. σόδα σε σκόνη
1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
1/2 κ.γλ. αλάτι
1 1/2 κ.σ. κανέλα σε σκόνη
1 κ.γλ. τζίντζερ σε σκόνη
1/2 κ.γλ. άρωμα βανίλιας (σε υγρή μορφή)
Παρασκευή
Ανάβουμε το φούρνο στους 160°. Ανακατεύουμε καλά όλα τα στεγνά υλικά με το αλεύρι. Προσθέτουμε το λάδι και χτυπάμε στο μίξερ για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε τα αβγά και το ξινόγαλο (ή το αραιωμένο γιαούρτι) και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Προσθέτουμε με κουτάλι τα μήλα και ανακατεύουμε καλά. Βάζουμε τη ζύμη σε βουτυρωμένη, αντικολλητική φόρμα και ψήνουμε για 1.20 ώρα. Δοκιμάζουμε αν έχει ψηθεί βυθίζοντας στο κέντρο τη λάμα ενός μαχαιριού, που πρέπει να βγει καθαρή. Το κέικ αυτό ταιριάζει πολύ με καφέ ή τσάι.