Εγγυήσεις ζητούν οι τοπικές κοινωνίες σε σχέση με μια σειρά ευαίσθητων θεμάτων όπως είναι ο τουρισμός, η αλιεία, η σεισμικότητα της περιοχής ο δημόσιος φορέας που θα πρέπει να εποπτεύει όλες αυτές τις διαδικασίες κ.ά.
Ιόνιο: Φόβοι για πιθανό σεισμικό «ατύχημα» εξαιτίας των ερευνών για υδρογονάνθρακες από τον Άκη Τσελέντη
Κοινωνία
23/04/2017 | 10:02

Μιλώντας για το θέμα «Στο Κόκκινο Πάτρας 107,7» ο Περιφερειάρχης Θόδωρος Γαλιατσάτος στάθηκε ιδιαίτερα στις εγγυήσεις που ζητούν οι τοπικές κοινωνίες σε σχέση με μια σειρά ευαίσθητων θεμάτων όπως είναι ο τουρισμός, η αλιεία, η σεισμικότητα της περιοχής, ο δημόσιος φορέας που θα πρέπει να εποπτεύει όλες αυτές τις διαδικασίες κ.α..

Μάλιστα ο κ. Γαλιατσάτος υπογραμμίζει ιδιαίτερα τους κινδύνους που μπορεί να προκύψουν για τα Ιόνια Νησιά από ένα πιθανό ατύχημα λόγω σεισμού και επικαλείται σχετικές δηλώσεις του καθηγητή σεισμολογία Άκης Τσελέντη ο οποίος λέει ότι καλούνται να γίνουν έρευνες σε μια περιοχή που δεν είναι επαρκώς χαρτογραφημένη σεισμικά. Ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων χαρακτηρίζει φυσιολογικό να προσδοκά η περιοχή οφέλη αλλά και να υπάρχουν φόβοι με δεδομένο ότι οι χάρτες με τα οικόπεδα προς έρευνα «αγκαλιάζουν» όλα τα νησιά και δημιουργούν πλέον ένα νέο τοπίο στην περιοχή.

«Εάν λειτουργήσει όπως προδιαγράφεται αλλάζει τα πάντα. Εδώ ακριβώς έχουμε τους προβληματισμούς και την στόχευση ως Περιφέρεια να αναλύσουμε όσο πιο βαθειά γίνεται αυτή την εικόνα που παρουσιάζεται σήμερα μέσα από την Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και να διαγνώσουμε εάν έρχεται να δώσει όλες τις προδιαγραφές που απαιτούνται ώστε να ληφθούν τα μέτρα που είναι απαραίτητα για να έχουμε ορισμένες εγγυήσεις. Ένα ζήτημα που απασχολεί πάρα πολύ είναι πια θα είναι η επίδραση της νέας οικονομίας που φαίνεται να είναι προ των πυλών σε σχέση με την δρώσα οικονομίας της περιοχής. Είναι μια περιοχή που στηρίζεται πάρα πολύ στο θαλάσσιο στοιχείο, ο παράκτιος τουρισμός, ο τουρισμός της ιστιοπλοΐας κ.α. και ταυτόχρονα η αλιεία και η ιχθυοκαλλιέργεια που είναι σημαντικές πηγές παραγωγής εισοδήματος για τους κατοίκους των ιονίων νήσων.

Ένα δεύτερο ζήτημα είναι πώς θα αντιμετωπίσουμε την περίπτωση που συμβεί ένα ατύχημα αφενός απέναντι στο περιβάλλον και απέναντι στις οικονομικές δράσεις της περιοχής. Αυτό το ζήτημα γίνεται ακόμα πιο οξυμένο, όταν το νότιο Ιόνιο βρίσκεται σε μια εξαιρετικά σεισμογενή περιοχή κι επομένως αναρωτιέται κανείς εάν όλες οι προδιαγραφές και οι σύγχρονες αντιλήψεις λαμβάνονται υπόψη. Εάν λαμβάνονται υπόψη οι χαρτογραφήσεις των ρηγμάτων της περιοχής κ.α.. Υπάρχουν λοιπόν τεράστια ερωτηματικά σε όλο αυτό το ζήτημα και το πώς θα εξελιχθεί, τι μέτρα λαμβάνονται σε αυτή τη διαδικασία», σημειώνει ο κ. Γαλιατσάτος.

Παράλληλα εξηγεί ότι  Σ.Μ.Π.Ε. είναι ένα γενικό κείμενο όμως όπως έχει δείξει η εμπειρία , από το  2012 όταν συζητήθηκαν και πάλι για 2 περιοχές του δυτικού Πατραϊκού και  του Κατακόλου, υπήρχαν αδυναμίες στις μελέτες και δεν υπήρχαν καθόλου αναζητήσεις απαντήσεων σε αρκετά θέματα.

«Οι γνωμοδοτήσεις που έκανε τότε το Περιφερειακό Συμβούλιο τελικά οδήγησαν την κυβέρνηση να πάρει, ως ένα βαθμό υπόψη της, αυτές τις τοποθετήσεις. Σήμερα λοιπόν αυτή η Σ.Μ.Π.Ε. που έρχεται τώρα είναι κατά τι, ως ποιότητα και εικόνα, βελτιωμένη σε σχέση με την εκδοχή του 2012. Παρ’ όλα αυτά, κι επειδή ο χάρτης δείχνει ότι τα νησιά μας αγκαλιάζονται, δεξιά κι αριστερά, από προς εκμετάλλευση «οικόπεδα», μας βάζει σε έναν σκεπτικισμό. Μας αναγκάζει να οδηγηθούμε σε μια εκτεταμένη συζήτηση όπου όλα τα θέματα θα βγουν στην επιφάνεια και ν’ απαιτήσουμε σε αυτό το στάδιο να υπάρχουν οι βασικές κατευθυντήριες γραμμές, ώστε οι άλλες μελέτες που θα ακολουθήσουν και οι άλλες ενέργειες που θα γίνουν, να έχουν ένα σαφές πλαίσιο. Ένα πλαίσιο που δεν θα μπορεί να αμφισβητηθεί και να τεθεί εν αμφιβόλω από τους οποιοσδήποτε αναδόχους του έργου. Είναι λοιπόν πολύ σημαντική η στιγμή», σημειώνει.

Ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων παραδέχεται επίσης ότι θα παίξει ρόλο και ο ψυχολογικός παράγοντας των τουριστών που θα επισκέπτονται το Ιόνιο και θα βλέπουν ξαφνικά μπροστά τους πλατφόρμες που θα βγάζουν πετρέλαιο και γι’ αυτό επιμένει ότι όλα αυτά τα ζητήματα θα πρέπει να έχουν διασφαλιστεί από πριν με σαφείς εκτιμήσεις κινδύνων και επιδράσεων.

«Αυτά πρέπει να είναι γνωστά, να μελετώνται και να παρουσιάζονται προκειμένου να εκτιμηθεί ποιο είναι το συμφέρον. Εμείς αντιλαμβανόμαστε ότι ως Περιφέρεια Ιονίων Νήσων δεν έχουμε το ειδικό βάρος για να αποτρέψουμε έναν σχεδιασμό που πιθανότατα θεωρείται εθνικός σχεδιασμός με συμφέροντα που ξεπερνούν τις δικές μας δυνατότητες Αυτό που σχεδιάζουμε είναι να βάλουμε την συζήτηση εκεί που έχουμε εκτιμήσει ότι υπάρχουν αδύνατες πλευρές της μελέτης για να πάρουμε ότι περισσότερο μπορούμε σε αυτό το στάδιο».

Παράλληλα θέτει επί τάπητος το θέμα του Δημόσιου Φορέα που πρέπει να σχεδιάζει και να επιβλέπει όλη αυτή την μεγάλη υπόθεση σε όλα της τα στάδια, από τον αρχικό σχεδιασμό μέχρι την εκτέλεση των ερευνών.

«Αυτό το θέμα δεν μπαίνει τυχαία γιατί αυτή την στιγμή γίνονται αποσπασματικές προσπάθειες που φαίνεται να έχουν και πρωθύστερα σχήματα. Έχει συσταθεί ένας Φορέας που ονομάζεται Εταιρεία Διαχείρισης Υδρογονανθράκων, ο οποίος έχει αυτή την σκοπιμότητα, όμως είναι μη στελεχωμένη. Έχει μερικά στελέχη σε επίπεδο διοίκησης, όμως από εκεί κάτω δεν υπάρχει δυναμικό το οποίο να δώσει εγγυήσεις ότι πραγματικά το ελληνικό δημόσιο εποπτεύει αυτή τη διαδικασία. Οι ενδιαφερόμενοι είναι τεράστιων δυνατοτήτων εταιρείες οι οποίες έχουν οικονομικές δυνατότητες που ξεφεύγουν και από τα όρια της ελληνικής πραγματικότητας. Επομένως εάν εσύ δεν έχει έναν κεντρικό σχεδιασμό για να βάλεις τα φρένα που χρειάζονται, με στόχευση το εθνικό συμφέρον, μπορεί τελικά να δουλεύει για χάρη άλλων. Αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα που δεν μπορούμε να το παραβλέψουμε. Το θέτουμε στην συζήτηση και χρειαζόμαστε απαντήσεις».

Τέλος επιμένει στο θέμα της σεισμικότητας της περιοχή. Σημειώνει ότι τα Ελληνικά Πετρέλαια υποστηρίζουν ότι θα πάρουν υπόψη την ιδιαιτερότητα του Ιονίου όμως προσθέτει ότι απαιτούνται και άλλες εγγυήσεις.

«Ο καθηγητής Τσελέντης θέτει ζητήματα που πρέπει να τα πάρουμε υπόψη, ότι η δηλαδή η ερευνητική γεώτρηση γίνεται σε μια περιοχή που δεν είναι χαρτογραφημένη όπως πρέπει ή δεν παίρνει υπόψη της ρήγματα καινούργια ή παλιά, μπορεί να υπάρξει τέτοια μετατόπιση των συνθηκών της περιοχής που μπορεί να προκαλέσει πραγματικά ζημιές που φοβούμαστε όλοι. Άρα λοιπόν το θέμα της σεισμικότητας είναι εξαιρετικά κρίσιμο γι’ αυτό πρέπει 5 και 10 φορές να ξανασυζητηθεί. Όλοι αντιλαμβάνονται ότι δεν μπορεί αυτό να αποτελέσει ένα ρίσκο μιας εταιρείας που ενδεχομένως να χάσει κάποια χρήματα, ενώ την ίδια στιγμή μια περιοχή ολόκληρη μπορεί να έχει καταστραφεί. Εμείς επιμένουμε σε αυτά», τονίζει.

Πηγή: patrastimes.gr

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ