Ρεπορτάζ: Νίκος Παπαδημάτος
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η πρώτη ημέρα της Εβδομάδας του Απόδημου μιας και πλήθος κόσμου προσήλθε στην εναρκτήρια εκδήλωση στην αίθουσα του Θεάτρου «Ο Κέφαλος», με τον Ευάγγελο Κεκάτο ως «οικοδεσπότη» να έχει οργανώσει με κάθε λεπτομέρεια την βραδιά.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης τέθηκαν τόσο οι στόχοι της φετινής 15ης Συνάντησης των αποδήμων όσο και προτάσεις για την ενδυνάμωση των σχέσεων του νησιού με του απόδημους Κεφαλλονίτες.
Συγκεκριμένα, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Σωτήρης Κουρής πρότεινε την επέκταση της παρουσίας της Ομοσπονδίας και σε άλλες περιοχές του πλανήτη όπου βρίσκονται κεφαλλονίτες όπως η Αυστραλία και η Ασία. Μάλιστα, τόνισε πως ο ίδιος θα μπορούσε να συμβάλει στην κατεύθυνση αυτή παραχωρώντας αναλυτικά στοιχεία των κεφαλλονίτικων συλλόγων ανά την γη, μιας και έχει ολοκληρώσει ένα μεγάλο μέρος της έρευνάς του.
Κανελλόπουλος: «Υπάρχει ανάγκη δημιουργίας Δικτύων μεταξύ των ομογενών και της πατρίδας»
Στη συνέχεια, ο Γενικός Γραμματέας Νέας Γενιάς, Παναγιώτης Κανελλόπουλος αναφέρθηκε στο ανθρώπινο δυναμικό των νέων που εγκαταλείπει την χώρα αναφέροντας χαρακτηριστικά το υψηλό μορφωτικό τους επίπεδο. Στο πλαίσιο αυτό, πρότεινε την ανάγκη δημιουργίας Δικτύων μεταξύ των ομογενών και της πατρίδας ώστε ο συντονισμός και η συνεργασία να αποδώσουν καρπούς.
Ανουσάκης: ««Πρέπει να απαλείψουμε φαινόμενα των Ελλήνων 3ης ή ακόμη και 2ης Γενιάς, να μην μαθαίνουν την Ελληνική γλώσσα και ιστορία»
Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα πρόταση κατέθεσε και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Νίκος Ανουσάκης με την αφορμή της παρουσίας του κεφαλλονίτη Γενικού Γραμματέα. Συγκεκριμένα, πρότεινε την επένδυση τόσο των ομογενών όσο και της πολιτείας στα σχολεία των ελλήνων του εξωτερικού. «Πρέπει να απαλείψουμε φαινόμενα των Ελλήνων 3ης ή ακόμη και 2ης Γενιάς, να μην μαθαίνουν την Ελληνική γλώσσα και ιστορία», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ακολούθως, τον λόγο έλαβε ο Πρόεδρος του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, Καθηγητής Ναπολέων Μαραβέγιας. Στο πλαίσιο της συνεργασίας του Ιδρύματος με την Ομογένεια, ο κ. Μαραβέγιας ζήτησε την συμβολή των κεφαλλονιτών του εξωτερικού στην προσέλκυση επιστημόνων υψηλού κύρους ώστε να διδάξουν έστω και περιστασιακά σε τμήματα του ΤΕΙ. «Η σύνδεση των τμημάτων με το ακαδημαϊκό προσωπικό ελλήνων του εξωτερικού, θα συμβάλλει στην άνοδο του επιπέδου του Ιδρύματος και ως εκ τούτου στην προσέλκυση φοιτητών με υψηλές ακαδημαϊκές επιδόσεις», ανέφερε μεταξύ άλλων.
Πέραν όμως των Κεφαλλήνων προσκεκλημένων, όσοι παρακολούθησαν την εκδήλωση είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν έναν γερμανό καθηγητή- ερευνητή, τον Heinz Warnecke. Το ναυάγιο του Αποστόλου Παύλου αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης με τις έρευνες να αποδίδουν ενδείξεις για το ότι το ναυάγιο δεν συνέβη στη Μάλτα αλλά στην Κεφαλονιά, λίγο έξω από την Πεσσάδα.
Στην συνέχεια, τον λόγο έλαβε ο Γιάγκος Μεταξάς, Α/Πρόεδρος της Εταιρίας Μελετών Προϊστορικής Κεφαλονιάς ο οποίος μίλησε για την ανάγκη ανάπτυξης σταθερού «band name» της Κεφαλονιάς στο εξωτερικό αναφέροντας μεταξύ άλλων πως «Οδυσσέα έχουμε και δεν χρειάζεται να τον εφεύρουμε. Λείπει η οργανωμένη πολιτική branding του ονόματος Κεφαλονιά, και πρέπει αυτό να μας προβληματίσει».
Τέλος, η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση της μετάφρασης του βιβλίου της κ. Εύης Λειβαδά Ντούκα με τίτλο «The Straits of Chimera» στα Αγγλικά, η ακρίβεια της οποίας συζητήθηκε θετικά.
Οι φωτογραφίες είναι από την Εφημερίδα Κεφαλονιά