Η πρώτη φωλιά των θαλασσίων χελωνών στον προστατευόμενο Όρμο του Κατελειού για τη φετινή χρονιά καταγράφηκε στη θέση «Ποταμάκια» της Μούντας.
Η πρώτη φωλιά θαλάσσιας χελώνας (Caretta caretta) στην παραλία της Μούντας
Οικολογία
04/06/2014 | 15:13

Η πρώτη φωλιά των θαλασσίων χελωνών στον προστατευόμενο Όρμο του Κατελειού (NATURA 2000) για τη φετινή χρονιά καταγράφηκε στις 2 Ιουνίου στη θέση «Ποταμάκια» της Μούντας.
Ο «Σύλλογος Κατελειού Μελέτης και Προστασίας της Θαλάσσιας και Χερσαίας Ζωής» έχει ξεκινήσει το πρόγραμμα προστασίας και καταγραφής της αναπαραγωγικής δραστηριότητας των χελωνών στη Μούντα και σε άλλες ακτές του νησιού όπως και την ενημέρωση του κοινού στο «Κέντρο Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (πρώην Δημοτικό Σχολείο Κατελειού) με τη συμμετοχή εθελοντών από διάφορες χώρες κόσμου. Ο Σύλλογος στις περιβαλλοντικές του δραστηριότητες έχει την υποστήριξη του Υπουργείου Παιδείας και άδεια ερευνών από το Υπουργείο Γεωργίας σε συνεργασία με τον Σύλλογο για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας «Αρχέλωνα».
Υπενθυμίζεται ότι χρειάζονται άμεσες ενέργειες εκ μέρους της Δημοτική Αρχής προκειμένου να εφαρμόζονται κατά την διάρκεια του καλοκαιριού όλα τα μέτρα προστασίας στον σημαντικό αυτό βιότοπο της Κεφαλονιάς που αναπαράγεται η προϊστορική θαλάσσια ύπαρξη της Καρέττα καρέττα όπως:
1. Απαγόρευση της κατασκήνωσης,
2. Απαγόρευση της διέλευσης οχημάτων πάνω στην ακτή,
3. Υποχρεωτική συγκέντρωση των ξαπλώστρων σε «στίβες» από τους ενοικιαστές χρήσης της ακτής κατά τις απογευματινές ώρες,
4. Άμεση επιβολή κατάλληλου φωτισμού στις τουριστικές επιχειρήσεις που δεν διαθέτουν,
5. Για τις οικίες, εφαρμογή προστατευτικού καλύμματος μπροστά σε κάθε έντονη φωτεινή πηγή προσανατολισμένη προς την ακτή,
6. Άμεση τοποθέτηση κατάλληλης σήμανσης από τον Δήμο κατά μήκος της ακτής για την αναπαραγωγική δραστηριότητα της θαλάσσιας χελώνας,

sullogos_kateleiou
Ο Σύλλογος Κατελειού συνεχίζει να προσπαθεί με την πολύτιμη συνεργασία των ευαισθητοποιημένων Κεφαλλονιτών για τη διατήρηση και προστασία των θαλασσίων χελωνών της Κεφαλονιάς. Η Κεφαλονιά για να ωφελείται πραγματικά από ποιοτικό τουρισμό είναι ανάγκη να προστατεύεται αυστηρά το μοναδικό και πανέμορφο φυσικό της περιβάλλον προς όφελος της τοπικής οικονομίας και του δικαιώματος όλων για ποιότητα στη ζωής μας γενικότερα.
Για το Σύλλογο Κατελειού
Κατερίνα Ξενοπούλου

sullogos_kateleiou2 sullogos_kateleiou3 sullogos_kateleiou4 sullogos_kateleiou5

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer