Επιμέλεια: Μαρία Χριστοφοράτος
Συγκινητική και πλούσια σε εκπλήξεις ήταν η παρουσίαση του νέου βιβλίου του καθηγητή Ανδρέα Γερολυμάτου για τον Εμφύλιο πόλεμο, που διοργανώθηκε το βράδυ της Τρίτης στα κεντρικά γραφεία του «Εθνικού Κήρυκα» στη Νέα Υόρκη.
Συγκινητική διότι μερικοί από τους προσκεκλημένους έζησαν τον Εμφύλιο και ήρθαν στην Αμερική ως ανταρτόπληκτοι, ενώ οι υπόλοιποι είχαν προσωπικές απόψεις και σκέψεις για τον «συμμοριτοπόλεμο» είτε τον «ανταρτοπόλεμο», όπως αποκαλούσαν τον Εμφύλιο πόλεμο, διότι μεγάλωσαν με τις ιστορίες του πολέμου και ήταν από τις ελάχιστες φορές που τα γεγονότα που ερεύνησε και πραγματεύεται στο βιβλίο του ο καθηγητής – συγγραφέας Ανδρέας Γερολυμάτος αποτέλεσαν αντικείμενο συζήτησης πριν καν ξεκινήσει η εκδήλωση.
Η τελετή εμπεριείχε και τις εκπλήξεις της, όπως η διπλή δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και η προσωπική δωρεά του προέδρου του ΔΣ του Ιδρύματος Ανδρέα Δρακόπουλου (περισσότερες πληροφορίες στο παρακείμενο άρθρο).
Μια εξίσου ευχάριστη έκπληξη για τους παρισταμένους ήταν και η έκθεση «Ελληνικό Φως», η οποία τις δύο τελευταίες εβδομάδες φιλοξενείται στα Γραφεία του «Εθνικού Κήρυκα», η ξενάγηση από την καλλιτεχνική διευθύντρια Ειρήνη Βανταράκη και η συζήτηση με τον καλλιτέχνη Φίλιπ Τσιάρα, που συμμετείχε εκτάκτως με έργα του στην έκθεση.
Η κ. Βανταράκη μιλώντας στον «Ε.Κ.» εξέφρασε την ικανοποίησή της για το ενδιαφέρον των ομογενών για την έκθεση και τόνισε ότι η εκδήλωση αποτέλεσε για την ίδια την τρίτη μεγάλη έκπληξη.
Η παρουσίαση
Ο εκδότης – διευθυντής του «Ε.Κ.» Αντώνης Η. Διαματάρης καλωσόρισε την μόνιμη αντιπρόσωπο της Ελλάδας στον ΟΗΕ, πρέσβη Αικατερίνη Μπούρα, και όλους τους προσκεκλημένους. Ειδική μνεία έκανε στην παρουσία του κ. Ανδρέα Δρακόπουλου, προέδρου του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.
«Ο κ. Δρακόπουλος είναι ο ομογενής που τιμά την Ελλάδα διεθνώς, που εκπροσωπεί όσο ελάχιστοι την άλλη Ελλάδα και τον άλλο Ελληνισμό, αυτόν της διαφάνειας και της αξιοκρατίας, της τόλμης και της επιτυχίας, της υπερηφάνειας και του πολιτισμού. Του ανθρώπου που με την κατασκευή του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος έχει βάλει τη σφραγίδα του στο μεγαλύτερο έργο στην Αθήνα από την δημιουργία του Παρθενώνα», επεσήμανε ο κ. Διαματάρης, καλώντας τους ομογενείς να το επισκεφθούν στο επόμενο ταξίδι στην Αθήνα και τους διαβεβαίωσε ότι θα αισθανθούν υπερήφανοι.
Στη συνέχεια, παρουσίασε τον πρέσβη Λουκά Τσίλα ο οποίος προλόγισε τον συγγραφέα. Ο κ. Τσίλας επεσήμανε ότι ο συγγραφέας Ανδρέας Γερολυμάτος είναι καθηγητής και συνάμα διευθυντής του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών «Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος» του Πανεπιστημίου Simon Fraser στο Βανκούβερ του Καναδά και συνεχάρη το Ιδρυμα και τον κ. Δρακόπουλο για την προ πέντε ετών μεγάλη δωρεά για τη δημιουργία του Κέντρου.
Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στο ακαδημαϊκό και συγγραφικό έργο του κ. Γερολυμάτου και τόνισε ότι το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών οποίο δημιουργήθηκε με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος αποτελεί πύλη από τη Δύση στην Ανατολή.
Αναφερόμενος στο βιβλίο «An International Civil War Greece 1943-1049», το οποίο εκδόθηκε από το Yale University Press, τόνισε ότι πολλοί λίγοι έχουν τη δύναμη και την τόλμη να αγγίξουν τέτοιου είδους θέματα όπως τον Εμφύλιο και ότι ακόμη και σήμερα, επτά δεκαετίες μετά, παραμένουν νωπές οι πληγές του.
Τόνισε επίσης ότι στο βιβλίο του καθηγητή Γερολυμάτου αποδεικνύει και τεκμηριώνει ότι ο Εμφύλιος πόλεμος ήταν διεθνής. «Διαβάζοντας το βιβλίο θα καταλάβετε καλύτερα τους λόγους για τους οποίους ακόμη σήμερα είναι ανοικτές οι πληγές του Εμφυλίου», κατέληξε ο κ. πρέσβης.
Αναφερόμενος στο συγγραφικό του έργο, ο κ. Γερολυμάτος υπογράμμισε: «Εχω μάθει να γράφω καλά γιατί γράφω στον ‘Εθνικό Κήρυκα’, διότι είναι μεγάλη η ευθύνη να γράφεις για μια εφημερίδα».
Στη συνέχεια, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την παρουσία του κ. Ανδρέα Δρακόπουλου και τη δωρεά στο Κέντρο. Αναφερόμενος στο βιβλίο, υπογράμμισε ότι παρέχει την δυνατότητα στον αναγνώστη να καταλάβει καλύτερα γιατί ακόμη και σήμερα, 70 χρόνια μετά, ο κόσμος στη γενέτειρα παραμένει διαιρεμένος.
Μίλησε ακόμη για τη συμμετοχή της Ελλάδας στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και στην ανάμειξη των ξένων δυνάμεων στον Εμφύλιο πόλεμο, στο τάγμα των Γερμανών, στις βλέψεις του Τίτο και στην ανάμειξη των Σλαβομακεδόνων.
Αναφερόμενος στον Εμφύλιο τόνισε ότι ήταν η μεγαλύτερη τραγωδία που υπέστη η Ελλάδα και η οποία οδήγησε στην προσφυγιά 2,5 εκατομμύρια. Αμέσως μετά ακολούθησε άκρως συγκινητική συζήτηση των ακροατών με τον συγγραφέα.
Στην εκδήλωση παρέστη και η μόνιμη αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ, πρέσβης Αικατερίνη Μπούρα, η διευθύντρια του Γραφείου Τύπου Σία Παπατριανταφύλλου, ο διευθυντής του Γραφείου Παιδείας Δρ. Ιωάννης Ευθυμιόπουλος, εκπρόσωποι των οργανωμένων φορέων, ευεργέτες της ελληνικής παιδείας και φίλοι του «Ε.Κ.».
Πηγή: Εθνικός Κήρυκας