Οι ναοί είχαν πλημμυρίσει από ομογενείς, οι οποίοι ανέμεναν με χαρά και ενθουσιασμό τους ιερείς να ψάλλουν “Δεύτε λάβετε φωτός” και στην συνέχεια να ψάλουν όλοι μαζί το «Χριστός ανέστη εκ νεκρών»
Η ομογένεια γιόρτασε την Ανάσταση και το Πάσχα
 Ομογένεια
13/04/2015 | 16:32

Επιμέλεια: Μαρία Χριστοφοράτος

Η ομογένεια των ΗΠΑ και του Καναδά γιόρτασε με μεγαλοπρέπεια την Ανάσταση του Κυρίου και το Πάσχα. Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου οι ναοί είχαν πλημμυρίσει από ομογενείς, οι οποίοι ανέμεναν με χαρά και ενθουσιασμό τους ιερείς να ψάλλουν “Δεύτε λάβετε φωτός” και στην συνέχεια να ψάλουν όλοι μαζί το «Χριστός ανέστη εκ νεκρών». Εύχονταν ο ένας του άλλου “Χριστός Ανέστη” για να εισπράξουν το “Αληθώς Ανέστη και Χρόνια Πολλά.

Λίγο πριν την Ανάσταση τα προαύλια των ναών είχαν γεμίσει από πιστούς οι οποίοι σε αρκετές περιπτώσεις ήταν πολλοί πιο περισσότεροι από εκείνους που παρακολουθούσαν την Ακολουθία στο ναό.

Αμέσως μετά το πέρας της Ακολουθίας πήραν τα κόκκινα αυγά από τους ιερείς και αρχιερείς και μετέφεραν με λαμπάδες και λυχνίες το άγιο φως για να φωτίσουν τα σπίτια και τις καρδιές τους.

Στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στο Τεναφλάι της Νέας Ιερσέης την ώρα της Αναστάσεως υπήρχε το αδιαχώρητο, αλλά και εκεί οι περισσότεροι πιστοί μόλις έψαλαν το Χριστός Ανέστη και έλαβαν το άγιο φως από τον Μητροπολίτη Νέας Ιερσέης Ευάγγελο απομακρύνθηκαν για να φωτίσουν τα σπίτια τους και να απολαύσουν με τις οικογένειές τους την μαγειρίτσα. Αλλοι προτίμησαν τα ομογενειακά εστιατόρια τα οποία είχαν ειδικό πασχαλινό μενού.

Αθρόα ήταν η προσέλευση των πιστών και στον ιερό ναό της Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδας στο Μανχάταν, όπου χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήριος..

Πολλοί ομογενείς και συγκεκριμένα οι αστυνομικοί, οι γιατροί και οι νοσοκόμοι, καθώς επίσης οι ιδιοκτήτες και οι εργαζόμενοι των εστιατορίων καθώς και άλλοι εργαζόμενοι σε υπηρεσίες την ώρα που οι ομογενείς έψαλλαν το Χριστός Ανέστη βρισκόταν στα πόστα τους και αντάλλασαν ευχές μέσω μηνυμάτων με τα κινητά τηλέφωνα.

Το πρωί της Κυριακής αντάλλασσαν ευχές με τους συγγενείς και φίλους στην Αμερική, στον Καναδά και στην γενέτειρα και αναβίωσαν το έθιμο του ψησίματος του οβελία.

Στην ελληνοκρατούμενη Αστόρια όπου κι αν περνούσες το μεσημέρι της Κυριακής μοσχοβολούσε το ψημένο αρνί, ενώ σε πολλές περιοχές αντηχούσαν τα κλαρίνα, οι λύρες και μπουζούκια.

Τα ομογενειακά εστιατόρια ήταν γεμάτα διότι είχαν ειδικό πασχαλινό μενού με αρνί της σούβλας και με κοκορέτσι. Σε πολλά κέντρα που είχαν ζωντανή μουσική και DJ το γλέντι κράτησε μέχρι αργά.

Πηγή: Εθνικός Κήρυκας

 

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer