Λαϊκή Συσπείρωση: Ο προϋπολογισμός του Δήμου Κεφαλονιάς 2017 έχει μειωμένα τα έργα και τις υπηρεσίες και αυξημένα τα έσοδα από φόρους και τέλη
Η Λαϊκή Συσπείρωση καταψηφίζει τον προϋπολογισμό του Δήμου Κεφαλονιάς
Πολιτική
23/12/2016 | 11:44

ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΥ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ 2017: ΜΕΙΩΜΕΝΑ ΤΑ ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ, ΑΥΞΗΜΕΝΑ ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΑΠΟ ΦΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΤΕΛΗ

Ο  Προϋπολογισμός του Δήμου Κεφαλονιάς για το 2017 όπως και οι προηγούμενοι, που εισηγήθηκε και ψήφισε   η Δημοτική  Αρχή (ΝΔ) στο Δημοτικό Συμβούλιο,  βρίσκεται  εντός του αντιλαϊκού πλαισίου  που  έχουν ψηφίσει τα τελευταία χρόνια οι κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ  και  έχει εμβαθύνει παραπέρα η σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, σε συνεργασία με τις αντίστοιχες ηγεσίες της ΚΕΔΕ. Με βάση αυτό το  πλαίσιο   η Τοπική Διοίκηση υπηρετεί αποκλειστικά και μόνο τις ανάγκες και τους στόχους  της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου και της καπιταλιστικής ανάπτυξης,  σε βάρος των λαικών αναγκών. Τα  νομοθετήματα που αφορούν τους ισοσκελισμένους προυπολογισμούς, το «Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ» καθώς και η πρόσφατη την τροπολογία της  κυβέρνησης , με βάση την οποία όπου διαπιστώνονται «δημοσιονομικές δυσλειτουργίες» θα επιβάλλονται κατά περίπτωση ή και στο σύνολό τους συνέπειες, όπως περικοπές μέρους ή του συνόλου της κρατικής χρηματοδότησης, αύξηση φόρων και τελών, αναστολή προσλήψεων, υποχρεωτικές μετατάξεις κ.α., επιβεβαιώνουν το ρόλο της Τοπικής Διοίκησης ως μηχανισμού και τμήματος του αστικού κράτους, ρόλο  που αποδέχεται η  σημερινή Δημοτική Αρχή Κεφαλονιάς αλλά και η πλειοψηφία των άλλων παρατάξεων και των κομμάτων που τις στελεχώνουν.

Στα παραπάνω πλαίσια η κυβέρνηση (ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ) προγραμματίζει για το 2017 ακόμη μεγαλύτερη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης, (μείωση 207 εκατ. για τους 325 Δήμους σε σχέση με το 2016 και επιπλέον μείον 15 εκατ. απο το κόστος των σχολικών καθαριστριών). Ηδη ο Προϋπολογισμός του Δήμου Κεφαλονιάς το 2017 (39.046.156,82 εκατ.)  είναι μείον  κατά 3.657.401,23 εκατ. (-8.57%)  σε σχέση με το 2016.

Η  Δημοτική Αρχή Κεφαλονιάς αναλαμβάνοντας ενεργό ρόλο στην εξειδίκευση της παραπάνω κυβερνητικής αντιλαϊκής πολιτικής και  στο έδαφος της κρατικής υποχρηματοδότησης (μείον 1.028.950,79 εκ -14,77%),  προετοιμάζει   στον προϋπολογισμό  του 2017 νέα φοροεπιδρομή στο λαό και τα λαικά νοικοκυριά (Φόροι, τέλη, ανταποδοτικά κ.λ.π ) που φτάνουν στο 49,53% επί του συνόλου των Τακτικών Εσόδων. Ενδεικτικές είναι οι αυξήσεις εσόδων που προβλέπει από τις προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής χρεών  (+26,5%), εισπράξεων για οφειλές δημοτών από προηγούμενα οικονομικά έτη (+22,98%) κ.α.

Ταυτόχρονα μειώνονται οι δαπάνες για όλες τις  υπηρεσίες του Δήμου την ίδια ώρα που προχωρά στην «αξιοποίηση» της Δημοτικής περιουσίας, ενώ ιδιωτικοποιούνται  τομείς και υπηρεσίες .Οι περισσότεροι κωδικοί που αφορούν έργα από αυτά που βάζουν ως προτεραιότητα οι επιχειρηματικοί όμιλοι και αφορούν έργα υποδομών έχουν πίστωση 0,01 ευρώ!!!

Κουβέντα δεν γίνεται για τις ανάγκες των σεισμοπλήκτων σε Παλική και Βόρεια Κεφαλονιά,  ενώ ακόμη και στο μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει συχνά ο Δήμος Κεφαλονιάς στην  αντιπυρική και αντιπλημμυρική προστασία, υπάρχει  μείωση πόρων κατά 192.852.20 χιλ.

Σε αυτό το έδαφος παραμένουν οξυμένα τα προβλήματα και οι ελλείψεις σε βασικές κοινωνικές δομές και υπηρεσίες που η στήριξη τους έχει εναποτεθεί στους σχεδιασμούς διαχείρισης των ακραίων φαινομένων φτώχειας, με την χρηματοδότηση ευκαιριακών δράσεων και την αξιοποίηση ευρωενωσιακών προγραμμάτων που έχουν ημερομηνία λήξης, όπως συμβαίνει για παιδικούς σταθμούς, ΚΗΦΗ, ΚΔΑΠ, Βοήθεια στο Σπίτι, ψυχική υγεία  κλ.π. Είναι ενδεικτικές επίσης και εδώ οι μειώσεις στις δαπάνες από τους  ΚΑΠ για τα Προνοιακά Επιδόματα που είναι  μείον 97.689,29 χιλ. (-6.31%).

Την ίδια ώρα  η Δημοτική Αρχή  στα πλαίσια της  διασύνδεσής  της  με τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται σε συγκεκριμένους κλάδους πχ, απορρίμματα, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, τουρισμός κ.λ.π., κάνει τα «στραβά μάτια» στην απόδοση των τελών  των μεγάλων επιχειρήσεων όπως π.χ. στο τέλος Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που ενώ είχε προϋπολογιστεί να εισπραχθεί το 2016 : 300.000 χιλ έως 31.10.2016 έχουν εισπραχθεί  μόνο 73.812, 84 χιλ.!!! , αλλά και οι  αναφορές που έγιναν στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο  για ανείσπρακτα τέλη χιλιάδων ευρώ μεγάλων επιχειρήσεων από το Λιμενικό Ταμείο  προκαλούν  και δίνουν τη δυνατότητα στο λαό να βγάλει πολύτιμα συμπεράσματα.

Το πρόβλημα επίσης  με το προσωπικό παραμένει εκρηκτικό και αποτυπώνεται και στον προϋπολογισμό.  Η Δημοτική Αρχή συναγωνίζεται την κυβέρνηση στις επιδιώξεις της  να διαλύσει κάθε δικαίωμα στις εργασιακές σχέσεις. Προωθεί την μείωση προσωπικού, τις λειψές προσλήψεις, την απλήρωτη εργασία για μεγάλα χρονικά διαστήματα, την εντατικοποίηση της εργασίας, την διευθέτηση ωραρίου, την καταστρατήγηση της πενθήμερης εργασίας, κ.λ.π. Η σταθερή και μόνιμη εργασία αντικαθίσταται με προσωρινούς εργαζόμενους μέσα από διάφορα προγράμματα με συμβάσεις με ημερομηνία λήξης, με «εθελοντική» εργασία και ΜΚΟ,  με το σκλαβοπάζαρο των Συνεταιριστικών επιχειρήσεων.

Η Λαϊκή Συσπείρωση  καλεί το λαό και με αφορμή τον  Δημοτικό προϋπολογισμό του 2017 να κρίνει με βάση την ανάγκη να καλυφθούν οι δικές του σύγχρονες αναγκες, που συνθλίβονται με την  πολιτική της ΕΕ, που την υλοποιούν όλες  οι  κυβερνήσεις  και οι Δημοτικές  Αρχές των αστικών  κομμάτων προεξάρχοντος του ΣΥΡΙΖΑ .  Να βγάλει στέρεα συμπεράσματα  για την προοπτική  ότι μπορούν εν τέλει να ικανοποιηθούν οι δικές του σύγχρονες αναγκες μόνο μέσα από μια άλλη οργάνωση της οικονομίας που  θεμέλιο της θα έχει την  κοινωνική ιδιοκτησία στα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής και τον κεντρικό σχεδιασμό της παραγωγής. Με αυτή την αντίληψη επιδιώκουμε την οργάνωση της πάλης, την διεκδίκηση, την εναντίωση στην πολιτική ΕΕ- κυβέρνησης (ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ)-Δημοτικής Αρχής (ΝΔ) που στηρίζουν την αντιλαϊκή πολιτική.

  • Απαιτούμε δραστική αύξηση των δαπανών από τον κρατικό  προϋπολογισμό για κοινωνική πολιτική, για ενίσχυση της λαϊκής οικογένειας, για την λειτουργία των Δημοτικών Υπηρεσιών.
  • Αντιστεκόμαστε στην μεταφορά αρμοδιοτήτων που πρέπει να είναι στην ευθύνη του κεντρικού κράτους, γιατί αυτό σημαίνει τελικά μεταφορά του κόστους στις πλάτες του λαού.
  • Να καταργηθεί κάθε είδους τοπική φορολογία και έμμεση φορολογία.
  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα για όλους τους εργαζόμενους. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και των εργαζομένων στα προγράμματα.
  • Παλεύουμε για να ανατραπεί το νομοθετικό πλαίσιο που καθιστά τους Δήμους πεδίο επιχειρηματικής δραστηριότητας και φοροεισπρακτικού μηχανισμού.
  • Άμεσα μέτρα για είσπραξη από τους μεγαλοοφειλέτες των χρωστούμενων.
  • Αύξηση της φορολογίας στους μεγάλους Βιομηχανικούς, Εμπορικούς, Εφοπλιστικούς, Τραπεζικούς ομίλους.
  • Δημιουργία ειδικών ζωνών φορολόγησης των παραπάνω.

Με αυτό το πλαίσιο ως Λαϊκή Συσπείρωση καταψηφίζουμε το αντιλαϊκό σχέδιο του Προϋπολογισμού του 2017 και θα δώσουμε την μάχη στο εργατικό λαϊκό κίνημα για την ανατροπή του.

Αργοστόλι 22 Δεκέμβρη 2016

Λαϊκή Συσπείρωση Κεφαλονιάς

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer