Επίκειται ανάληψη της λειτουργίας των αεροδρομίων το φθινόπωρο του 2016 – Τα Περιφερειακά Αεροδρόμια είναι ζωτικής σημασίας για την ενίσχυση και την ανάπτυξη της Ελληνικής Τουριστικής Βιομηχανίας
Η Fraport AG με τον Όμιλο Κοπελούζου υπέγραψαν σήμερα με το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Α.Ε (ΤΑΙΠΕΔ) τις συμβάσεις παραχώρησης για τη λειτουργία, τη διαχείριση, την ανάπτυξη και τη συντήρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων της Ελλάδας για 40 χρόνια. Η ανάληψη της λειτουργίας των αεροδρομίων επίκειται για το φθινόπωρο του 2016, με την ταυτόχρονη προκαταβολή του τιμήματος παραχώρησης ύψους 1.234.000.000€ από την κοινοπραξία. Το ΤΑΙΠΕΔ επέλεξε ως προτιμητέο επενδυτή την κοινοπραξία Fraport- Κοπελούζου τον Νοέμβριο του 2014, στο πλαίσιο της διεθνούς διαγωνιστικής διαδικασίας παραχώρησης των περιφερειακών αεροδρομίων που ξεκίνησε το 2013.
Συνολικά, τα 14 ελληνικά περιφερειακά αεροδρόμια εξυπηρέτησαν το 2014 περίπου 22 εκατομμύρια επιβάτες και αναμένεται να ξεπεράσουν τα 23 εκατομμύρια σε επιβάτες για το 2015. Ειδικότερα, το διεθνές επιβατικό κοινό αποτελεί το 77% της συνολικής κίνησης στα 14 αυτά αεροδρόμια. Τα αεροδρόμια που βρίσκονται στην ηπειρωτική χώρα είναι του Ακτίου (PVK), της Καβάλας (KVA) και της Θεσσαλονίκης (SKG). Τα υπόλοιπα 11 αεροδρόμια βρίσκονται σε νησιά και είναι της Κέρκυρας (CFU), των Χανίων/ Κρήτης (CHQ), της Κεφαλονιάς (EFL), της Κω (KGS), της Μυτιλήνης (MJT), της Μυκόνου (JMK), της Ρόδου (RHO), της Σάμου (KGS), της Σαντορίνης (JTR), της Σκιάθου (JSI) και της Ζακύνθου(ZTH).
Στις εταιρείες διαχείρισης των αεροδρομίων, η Fraport AG θα έχει την καθαρή πλειοψηφία των μετοχών και ο Όμιλος Κοπελούζου θα έχει το υπόλοιπο μερίδιο. Η κυριότητα των αεροδρομίων θα παραμείνει στο Ελληνικό Δημόσιο για όλη τη διάρκεια της παραχώρησης. Πέραν της προκαταβολής του τιμήματος παραχώρησης, θα καταβάλλεται κάθε χρόνο τίμημα 22,9 εκατ. ευρώ, αναπροσαρμοζόμενο ετησίως. Επιπλέον, η κοινοπραξία Fraport- Κοπελούζου θα επενδύσει συνολικά 330 εκατομμύρια ευρώ σε αερολιμενικές υποδομές μέχρι το 2020, ενώ κατά τα επόμενα χρόνια της παραχώρησης θα ακολουθήσουν επενδύσεις συντήρησης, αναβάθμισης και επέκτασης των αεροδρομίων καθοριζόμενες από την εξέλιξη της επιβατικής κίνησης.
Ο Πρόεδρος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Fraport AG, Dr. Stefan Schulte δήλωσε: «Από τότε που επιλεγήκαμε ως προτιμητέος επενδυτής, πριν από περίπου έναν χρόνο, η Fraport και ο Όμιλος Κοπελούζου έχουν παραμείνει σταθερά προσηλωμένοι στα ελληνικά περιφερειακά αεροδρόμια – ένα έργο με οφέλη, τόσο για την Ελλάδα, όσο και για τους ίδιους τους Έλληνες. Η εκτεταμένη τεχνογνωσία της Fraport θα ενισχύσει και τις 14 αεροπορικές πύλες εισόδου οι οποίες είναι ζωτικής σημασίας για την Οικονομία της χώρας και ιδιαίτερα για τον σημαντικό διεθνή τουριστικό τομέα στην Ελλάδα. Είμαστε περήφανοι που η Ελληνική Κυβέρνηση και το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Α.Ε (ΤΑΙΠΕΔ) εμπιστεύτηκαν στην κοινοπραξία Fraport – Κοπελούζου το έργο της ενδυνάμωσης της ανταγωνιστικής θέσης αυτών των αεροδρομίων στις επόμενες δεκαετίες. Επιθυμούμε να ευχαριστήσουμε, τόσο το ΤΑΙΠΕΔ, όσο και την Ελληνική Κυβέρνηση για την επαγγελματική συνεργασία τους στην επίτευξη αυτής της συμφωνίας –ορόσημο».
Ο ιδρυτής και Πρόεδρος του Ομίλου Κοπελούζου, Δημήτρης Κοπελούζος, δήλωσε: «Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες και πιο επωφελείς επενδύσεις με εθνικά και κοινωνικά κριτήρια. Η παραχώρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων της Ελλάδας αναμφίβολα αποτελεί μία βάση επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας, ειδικά σε μία από τις πιο κρίσιμες χρονικές περιόδους που διανύει σήμερα η χώρα. Τα οφέλη σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο είναι πολλαπλά και η σύμπραξη των δύο εταιρειών, αποτελεί εγγύηση για την επιτυχή υποστήριξη του τουρισμού που αποτελεί τη βαριά βιομηχανία της Ελλάδας, την ενίσχυση της εθνικής ανταγωνιστικότητας και Οικονομίας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας».
Σχετικά με την Fraport
Fraport AG – η οποία κατατάσσεται μεταξύ των κορυφαίων εταιρειών του κόσμου σε αεροπορικές δραστηριότητες παγκοσμίως, – προσφέρει ένα πλήρες φάσμα ολοκληρωμένων υπηρεσιών διαχείρισης αερολιμένων και διαθέτει θυγατρικές και επενδύσεις σε τέσσερις ηπείρους. Το 2014, ο όμιλος Fraport προέβη σε πωλήσεις ύψους 2,4 δισ. ευρώ και κέρδη της τάξης των 252 εκατ. ευρώ. Πέρυσι, περισσότεροι από 108,5 εκατομμύρια επιβάτες σε όλον τον κόσμο χρησιμοποιήσαν αεροδρόμια στα οποία η Fraport έχει την πλειοψηφία των μετοχών.
Στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης (FRA), το οποίο αποτελεί την έδρα της, η Fraport καλωσόρισε περίπου 60 εκατομμύρια επιβάτες το 2014 και εξυπηρέτησε περίπου 2,2 εκατομμύρια τόνους εμπορικών μεταφορών. Για το τρέχον χρονοδιάγραμμα πτήσεων της Χειμερινής περιόδου, το αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης εξυπηρετεί 88 επιβατικές αεροπορικές εταιρείες που πετούν προς περίπου 247 προορισμούς σε 100 χώρες σε όλο τον κόσμο. Περισσότερο από το ήμισυ των προορισμών του αεροδρομίου βρίσκεται εκτός Ευρώπης, υπογραμμίζοντας το ρόλο της Φρανκφούρτης ως κύριου κόμβου στο παγκόσμιο σύστημα αεροπορικών μεταφορών. Στην Ευρώπη, το αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης κατέχει την πρώτη θέση από την άποψη της χωρητικότητας εμπορικών μεταφορών και είναι το τρίτο πιο πολυσύχναστο στη μεταφορά επιβατών. Με περίπου το 55% του συνόλου των επιβατών να χρησιμοποιούν τη Φρανκφούρτη ως κόμβο σύνδεσης, το αεροδρόμιο έχει επίσης το υψηλότερο ποσοστό κίνησης επιβατών μεταξύ των μεγάλων ευρωπαϊκών κόμβων αερολιμένων.
Εγκαταστάσεις αεροδρομίου Φρανκφούρτης: αποτελεί το μεγαλύτερο επιχειρηματικό συγκρότημα στη Γερμανία, καθώς απασχολούνται περισσότεροι από 80.000 εργαζόμενοι σε περίπου 500 εταιρείες και οργανισμούς. Η κύρια ανάπτυξη στον τομέα της ακίνητης περιουσίας- όπως τα επιχειρηματικά πάρκα The Squaire, the Gateway Gardens και το πάρκο εφοδιαστικής αλυσίδας Mönchhof Logistics Park – δημιουργεί νέα διάσταση και πλήθος υπηρεσιών, στις αναπτυσσόμενες εγκαταστάσεις του αεροδρομίου της Φρανκφούρτης μέσα στον 21ο αιώνα.
Σχεδόν το ήμισυ του πληθυσμού της Γερμανίας ζει σε ακτίνα 200 χιλιομέτρων γύρω από τον κόμβο μεταφορών του αεροδρομίου της Φρανκφούρτης, που είναι η μεγαλύτερη ζώνη επιρροής αερολιμένα στην Ευρώπη. Οι εγκαταστάσεις του αεροδρομίου αποτελούν «μαγνήτη» για άλλες εταιρείες που βρίσκονται στην περιοχή οικονομικής σημασίας Frankfurt/Rhine-Main-Neckar. Χάρη στις συνέργειες που σχετίζονται με δυναμικές βιομηχανίες της περιοχής, στην εμπειρία και στην άριστη υποδομή μεταφορών, το παγκόσμιο δίκτυο δρομολογίων του αεροδρομίου της Φρανκφούρτης επιτρέπει στις εταιρείες εξαγωγικού χαρακτήρα της Έσσης και της Γερμανίας να αναπτυχθούν στις παγκόσμιες αναπτυσσόμενες αγορές.
Το αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης ανταποκρίνεται στις αυξανόμενες ανάγκες των οικονομιών εξαγωγικού προσανατολισμού του Κρατιδίου της Έσσης, καθώς και του συνόλου της Γερμανίας, για τη βέλτιστη σύνδεση με αναπτυσσόμενες αγορές σε όλο τον κόσμο. Επίσης, το αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης είναι μια στρατηγική πύλη για τις επιχειρήσεις που επιθυμούν να έχουν πρόσβαση στην τεράστια ευρωπαϊκή αγορά. Έτσι, το αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης – το οποίο βρίσκεται σε στρατηγική θέση στην καρδιά της Ευρώπης – αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους κόμβους της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας.
Σχετικά με τον Όμιλο Κοπελούζου
Ο Όμιλος Κοπελούζου κατέχει ηγετικό ρόλο στην ελληνική αγορά και αποτελείται από εταιρείες με πεδίο δράσης σε διαφορετικούς στρατηγικούς τομείς επενδύσεων & δραστηριοτήτων, στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Οι βασικοί τομείς δραστηριότητας είναι: παραγωγή και εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας συμπεριλαμβανομένων ανανεώσιμων πηγών (αιολικά πάρκα, φωτοβολταϊκά πάρκα, και υδροηλεκτρικές μονάδες), έργα υποδομών και παραχωρήσεων, κατασκευή και εκμετάλλευση ακινήτων, διαφήμιση, εκθεσιακά και συνεδριακά κέντρα, κατασκευή και διαχείριση έργων μεγάλης κλίμακας.
Ο Όμιλος Κοπελούζου έχει μεικτές εταιρείες με πολυεθνικούς ομίλους, όπως: τη Γερμανική Fraport AG, τη ρωσική Gazprom, την Ιταλική ENEL, τη Βουλγαρική Εταιρεία Ηλεκτρισμού ΝΕΚ EAD, τη Ρωσική VTB Capital, τη Γαλλική JCDecaux, και άλλους.
Ιδιαίτερα σημαντική είναι η επιχειρηματική δραστηριότητα του Ομίλου στον τομέα ανάπτυξης και λειτουργίας αεροδρομίων, καθώς πέραν των 14 ελληνικών περιφερειακών αεροδρομίων, ο Όμιλος αποτελεί τη μοναδική ελληνική ιδιωτική συμμετοχή στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών. Ο Όμιλος Κοπελούζου και η Fraport είναι εταίροι στην κοινοπραξία που διαχειρίζεται το Αεροδρόμιο Pulkovo, της Αγίας Πετρούπολης, στην Ρωσία.