Ένα ακόμη καλοκαίρι, που πέρασε, έδειξε ανάγλυφα την ανάγκη ενός ανοιχτού – θερινού θεάτρου
Η Κεφαλονιά χρειάζεται ανοικτό θέατρο
Πολιτισμός
28/10/2014 | 18:07

Του Ρωσσέτου-Γεράσιμου Λούζη

louzhs

Ένα ακόμη καλοκαίρι , που πέρασε , έδειξε ανάγλυφα την ανάγκη ενός ανοιχτού – θερινού θεάτρου στο Αργοστόλι και στην Κεφαλονιά γενικότερα.

Οι εκδηλώσεις στο Αργοστόλι , και φέτος έγιναν στην αυλή του Β΄Λυκείου (ΞΕΝΙΑ),  στην Πλατεία , στο θεατράκι στο μπαστούνι ή στον Κήπο του Νάπιερ , με τις ανύπαρκτες υποδομές και τις απαράδεκτες συνθήκες για τους συντελεστές των εκδηλώσεων και τους θεατές .
Χρόνια τώρα γίνεται συζήτηση , ακόμη και μελέτες , για την θέση και κατασκευή ενός ανοιχτού θεάτρου , χωρίς αποτέλεσμα .

Το νησί μας ίσως να είναι από τα λίγα , που δεν διαθέτουν θέατρο για τις καλοκαιρινές εκδηλώσεις , στους μήνες δηλαδή που έχουμε τόσους επισκέπτες και διάθεση για να παρουσιάσουμε την ετήσια δημιουργία του πολιτισμού μας . Να σημειωθεί ότι η γειτονική μας Ζάκυνθος έχει , από χρόνια , Ανοιχτό αμφιθεατρικό Θέατρο 2000 θέσεων .

Οι τοπικοί πολιτιστικοί σύλλογοι , τα χορευτικά , θεατρικά , μουσικά και χορωδιακά μας συγκροτήματα , ασφυκτιούν και δυσκολεύονται απερίγραπτα , στις συνθήκες των υποδομών που …δεν υπάρχουν , για να μην αναφερθούμε στους θεατές και τις απαράδεκτες δικές τους συνθήκες . Ας υπολογίσουμε και τις πάμπολλες ώρες , το χρήμα και τον κόπο , για να στηθεί ο χώρος για μιά εκδήλωση , και μετά ξεστήσιμο και στήσιμο αλλού.

Είναι λοιπόν ο καιρός να καταλήξουμε στην θέση και στην μελέτη του νέου μας θεάτρου , και να αγωνιστούμε όλοι μαζί να χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ , ή από οπουδήποτε είναι δυνατόν . Να γίνει….ακόμη και με χορηγίες από ιδρύματα , κλπ. .Ας έχουμε την μελέτη – το κόστος –  και θα βρεθούν τα χρήματα .

Όσο για την θέση , έχουν ακουστεί κατά καιρούς σκέψεις για την ανακατασκευή του προσεισμικού θεάτρου ΑΠΟΛΛΩΝ , στο Αργοστόλι , περίπου στην θέση που ήταν , στον παιδικό κήπο , πάνω από την κεντρική πλατεία , ή στο παλιό παιδικό νοσοκομείο ή ακόμη και στο Ασπρόχωμα , στην Ριζοσπαστών , μετά την Φιλαρμονική Σχολή .
Επίσης έχουν γίνει συζητήσεις για θέατρο ΄΄ των Βράχων ΄΄ , στα εγκαταλελειμμένα νταμάρια , απέναντι από το Αργοστόλι , αλλά και στο Κτήμα του Λαυράγκα , στα Ραζάτα .

Για την τελευταία μάλιστα πρόταση , από όσα είμαι σε θέση να γνωρίζω , υπάρχει μια θαυμάσια μελέτη , κάπου καταχωνιασμένη στα …συρτάρια του Δήμου , αρκετά χρόνια τώρα , που δεν έχει υλοποιηθεί .

Ας ανοίξει λοιπόν μια σοβαρή και αποφασιστική συζήτηση , από τον Δήμο , την Περιφέρεια , τους συλλόγους για την θέση , και να γίνει σύντομα μια πλήρης μελέτη , για το Νέο μας ΘΕΡΙΝΟ ΘΕΑΤΡΟ . Όταν το αποφασίσουμε όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε , και επιτέλους θα έχουμε ξανά το ανοιχτό θέατρο της εποχής μας .

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer