Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα της Ένωσης των απανταχού Ιθακησίων, η ομιλία-παρουσίαση του συμπατριώτη μας Επαμεινώνδα Μορφέση
Η ιστορία της νήσου Ιθάκης
Κοινωνία
15/02/2017 | 17:50

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα της Ένωσης των απανταχού Ιθακησίων, η ομιλία – παρουσίαση του συμπατριώτη μας Επαμεινώνδα Μορφέση με θέμα «Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΝΗΣΟΥ ΙΘΑΚΗΣ – 15ος – 20ος ΑΙΩΝΑΣ».
Μια αναδρομή στο παρελθόν, που ξετυλίχτηκε υπέροχα μπροστά στα μάτια μας, μέσα από σπάνια φωτογραφικά ντοκουμέντα, γκραβούρες, υδατογραφίες, χειρόγραφα και άλλα, γνωστών και αγνώστων περιηγητών, φωτογράφων και ιστορικών και ερευνητών των περασμένων χρόνων.
Πλούσιο υλικό το οποίο συγκέντρωσε με περισσή φροντίδα και μετά από πολυετή έρευνα, ο συμπατριώτης μας κος Επαμεινώνδας Μορφέσης.
Πέντε αιώνες ιστορίας του τόπου μας, που μπορέσαμε να «διαβάσουμε» μέσα από τη λεπτομερή περιγραφή των απεικονίσεων που παρουσιάστηκαν δίνοντάς μας δεκάδες στοιχεία γεωγραφίας, γεωφυσικής, όσο και λαογραφίας, ναυτιλίας, κοινωνιολογίας, κ.ά
Είναι εκπληκτικό πόσο τεράστια μπορεί να είναι η γκάμα των στοιχείων που μπορεί να διακρίνει το εκπαιδευμένο μάτι του ερευνητή από μία μόνο απεικόνιση και μόνο.
Η εκδήλωση είχε προγραμματιστεί να κρατήσει γύρω στις δύο ώρες. Ωστόσο, λόγω του διαδραστικού της χαρακτήρα, με τη δυνατότητα να παρεμβαίνει το κοινό με ερωτήσεις, να συμπληρώνει στοιχεία ή να ανταλλάσσει γνώσεις και πληροφορίες για πρόσωπα, τοπωνύμια, περιοχές ή γεγονότα, ξεπέρασε το τρίωρο!
Ένας χείμαρρος πληροφοριών και εικόνων, καθήλωσε το κοινό, ενώ η παρουσίαση έκλεισε με τον καλύτερο τρόπο, με την προβολή μέρους κινηματογραφικού υλικού των πρόσφατων χρόνων, επενδυμένη με μια νοσταλγική μελωδία.
Πρόσωπα γνωστά και αγαπημένα που έχουν φύγει από κοντά μας στην πλειοψηφία τους, «ζωντάνεψαν» μέσα από εικόνες της περασμένης δύσκολης μεν αλλά απλούστερης και τελευταίας, ίσως, ρομαντικής εποχής.
Και ήταν το φινάλε αυτό, η μόνη στιγμή που το κοινό σιώπησε, για να μιλήσει νοητά μόνο, ο καθένας στα δικά του αγαπημένα πρόσωπα του παρελθόντος, ρουφώντας τις εικόνες με τη λαχτάρα να συλλάβει κάτι από τις στιγμές εκείνες.
Συγκινησιακή ατμόσφαιρα, ενθουσιασμός, ήταν τα συναισθήματα που άφησε κλείνοντας η πολύ ωραία αυτή δουλειά του κου Μορφέση, ο οποίος δεχόμενος τα συγχαρητήρια όλων, δεσμεύτηκε να επαναλάβει αυτή και άλλες παρόμοιες παρουσιάσεις.
Ομολογουμένως, μια από τις ωραιότερες εκδηλώσεις της Ένωσης των απανταχού Ιθακησίων.
Θερμά συγχαρητήρια στον Επαμεινώνδα Μορφέση και αναμένουμε τα καλύτερα!
Κ. Γρηγορίου

eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ