Που ξεκίνησε να συζητιέται σήμερα στη Βουλή και ειδικότερα στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου
Η Θεοπεφτάτου για το σχέδιο νόμου για τα υδατορέματα
Πολιτική
03/04/2014 | 16:47

Η βουλευτής του νομού, Αφροδίτη Θεοπεφτάτου, ήταν από το ΣΥΡΙΖΑ η βασική εισηγήτρια για το Σχέδιο Νόμου «Διαδικασία οριοθέτησης και ρυθμίσεις θεμάτων για τα υδατορέματα-ρυθμίσεις πολεοδομικής νομοθεσίας» που ξεκίνησε να συζητιέται σήμερα στη Βουλή και ειδικότερα στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου.

Για άλλη μια φορά η κυβέρνηση φέρνει ένα νομοσχέδιο που περιλαμβάνει μια πληθώρα φωτογραφικών διατάξεων άσχετων μεταξύ τους. Το νομοσχέδιο αναφέρεται στην οριοθέτηση και διευθέτηση υδατορεμάτων, στις αθλητικές εγκαστάσεις ποδοσφαίρου, σε ρυθμίσεις για εκτός σχεδίου δόμηση, στα ακίνητα της Εκκλησίας της Κρήτης, σε προσαρμογές στον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό που ψηφίστηκε μόλις το 2012 και άλλες ρυθμίσεις.

Με το παρόν νομοσχέδιο, το ΥΠΕΚΑ καταστρατηγεί τις αποφάσεις του ΣτΕ για την οριοθέτηση υδατορεμάτων σε περιοχές που λόγω του χαρακτήρα τους χρήζουν ιδιαίτερης προστασίας, όπως είναι οι αρχαιολογικοί χώροι, τα τοπία ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, τα δάση, οι δασικές εκτάσεις, τα ευαίσθητα οικοσυστήματα, οι περιοχές ιδιαίτερου περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος και γενικά οι υπαγόμενες σε ειδικό καθεστώς προστασίας.

Κατά την άποψή μας θα πρέπει να προβλέπεται συνολικός σχεδιασμός προστασίας του μείζονος υδρογραφικού δικτύου, σαφής καθορισμός των αρχών προστασίας και ελέγχου των υδατορεμάτων, εντοπισμός και προστασία επικίνδυνων περιοχών για πλημύρες.

Επίσης διαφωνούμε με αποσπασματικές ρυθμίσεις, που  νομιμοποιούν αυθαίρετα βιομηχανικά κτίρια, προωθούν κατασκευή ΧΥΤΑ με μια απλή έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας, επιτρέπουν  την επέκταση ή δημιουργία βιομηχανικών ή βιοτεχνικών δραστηριοτήτων σε προστατευόμενες περιοχές.

Αντίθετα, βλέπουμε θετικά την ρύθμιση, με την οποία το σύνολο του ενιαίου προστίμου που εισπράττεται από αυθαίρετες κατασκευές στους Δήμους Κεφαλονιάς και Ιθάκης, αποδίδεται μέσω του «Πράσινου Ταμείου» για Περιβαλλοντικό Ισοζύγιο και διατίθεται για την αντιστάθμιση των δυσμενών συνεπειών των σεισμών στο νομό.

Αθήνα 3.4.2014

Αφροδίτη Θεοπεφτάτου

theopeftatoy

 

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer