Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ διαπιστώνει μια αυξημένη κινητικότητα στις μαθητικές κοινότητες του Νομού.
Η ΕΛΜΕΚΙ για τις μαθητικές κινητοποιήσεις στο Νομό
Κοινωνία
08/11/2016 | 07:56

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ διαπιστώνει μια αυξημένη κινητικότητα στις μαθητικές κοινότητες του Νομού, μια προσπάθεια να διεκδικηθούν δικαιώματα. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι ήδη στα σχολεία που προ μόλις ολίγο καιρού είχαν κάνει καταλήψεις υπήρξε τεράστια πίεση για τις αναπληρώσεις, με κατεύθυνση της ΔΔΕ. Ορισμένα σχολεία στην Κεφαλονιά μπήκαν στο νέο γύρο κινητοποιήσεων και προσπάθησαν με αποφάσεις είτε ΓΣ των μαθητών είτε με αποφάσεις 15μελών να οργανώσουν κινητοποίηση και στο Αργοστόλι στις 7 Νοέμβρη, αντιμετωπίζοντας μεγάλες δυσχέρειες. Στο Ληξούρι φαίνεται η οξύτητα που έχει το κτιριακό για το σύνολο των σχολείων, αφού όλα είναι σεισμόπληκτα, από το γεγονός ότι όλα βρίσκονται ή μπαίνουν σε κατάληψη. Ανεξάρτητα από την έκβαση του εγχειρήματος το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ δηλώνει την αμέριστη συμπαράσταση στα σκιρτήματα συλλογικότητας και δράσης των μαθητών, που γίνονται σε ένα εξαιρετικά αντίξοο περιβάλλον. Μόνο με συλλογικό οργανωμένο αγώνα, με συλλογικές μαζικές διαδικασίες, με συντονισμένη δράση από γονείς και εκπαιδευτικούς, με κοινό μέτωπο με όλο το λαό μπορεί να ζήσουμε βελτίωση στα σχολεία και στη ζωή μας.

Πέρα από τα ιδιαίτερα και υπαρκτά προβλήματα κάθε σχολείου, πέρα από τις μορφές που οι ίδιοι οι μαθητές θα επιλέξουν, είναι ανάγκη ο αγώνας αυτός να έχει στο στόχαστρο τις κεντρικές ενιαίες απαιτήσεις όπως:

  • Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν παιδεία για όλα τα παιδιά. Ενιαίο 12χρονο υποχρεωτικό δημόσιο σχολείο και δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή.
  • Μόνιμους μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών για την κάλυψη των πραγματικών κενών στα σχολεία.
  • Γενναία αύξηση της χρηματοδότησης για τις λειτουργικές δαπάνες των σχολείων. Ούτε ένα ευρώ από την τσέπη των γονιών.
  • Στήριξη της Ειδικής Αγωγής.
  • Λειτουργία πρόσθετης και ενισχυτικής παντού.
  • Καμία συγχώνευση, κατάργηση σχολείων και τμημάτων. 20 μαθητές στο τμήμα, 15 στις ομάδες προσανατολισμού και 10 στα εργαστήρια. Να καταργηθεί ο Νόμος λαιμητόμος για τα υποχρεωτικά κατώτερα όρια μαθητών προκειμένου να λειτουργήσουν τμήματα προσανατολισμού των ΓΕΛ και τομέων των ΕΠΑΛ (ο οποίος είναι σε διετή αναστολή).
  • Να αποσυρθεί από την επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων της βουλής το πόρισμα Λιάκου (επαναφορά τράπεζας θεμάτων, επίπεδα κοκ), που συνέταξαν οι «σοφοί» που διόρισε ο μέχρι χθες Υπουργός Παιδείας κ. Φίλης και βέβαια να μην γίνει Νόμος.
  • Σύγχρονες ασφαλείς σχολικές υποδομές, αντισεισμική θωράκιση και προστασία των σχολείων.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ απευθύνεται στους συναδέλφους και τονίζει πως η θέση μας είναι μαζί με τους μαθητές και όχι απέναντί τους. Να απαντήσουμε στη χειραγώγηση του συστήματος ότι «δε γίνεται τίποτε», ότι μάλιστα οι ίδιοι οι αγώνες δήθεν μπαίνουν εμπόδιο στην ανάπτυξη ή χτυπάν τα μορφωτικά δικαιώματα. Ο κάθε εκπαιδευτικός να δείχνει έμπρακτα πως ξέρει ότι ο εχθρός είναι οι αντιλαϊκές κυβερνητικές πολιτικές, το ίδιο το σάπιο σύστημα της εκμετάλλευσης. Από αυτή την άποψη πρέπει να αντιμετωπίζουμε τον κοινωνικό αυτοματισμό, το διαίρει και βασίλευε, το χτύπημα των μαθητικών πρωτοβουλιών. Να διαπαιδαγωγούμε στις αξίες του αγώνα κι όχι της απεργοσπασίας.

Με την πεποίθηση ότι η μεγάλη μάζα μαθητών, γονιών και εκπαιδευτικών θα πάρει τη θέση της στις μάχες που είναι σε εξέλιξη και όσες άλλες έρχονται, να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν ώστε οι κινητοποιήσεις λαού και νεολαίας να είναι καλύτερα οργανωμένες, μαζικές και νικηφόρες.

Προτείνουμε στο μαθητικό κίνημα της Παλικής, στο οργανωμένο μαθητικό του υπόλοιπου Νομού, καθώς και στο γονεϊκό κίνημα

να οργανώσουμε από κοινού,

την Πέμπτη 10/11 και ώρα 11 πμ,

παράσταση διαμαρτυρίας σε Δήμο – Περιφέρεια,

με θέματα α) υποδομές και β) μεταφορές, που είναι ιδιαίτερα οξυμένο σε κάποιες περιπτώσεις (πχ έλλειψη βραδινού δρομολογίου του πορθμείου για τους ληξουριώτες μαθητές του εσπερινού ή αστική συγκοινωνία για το σχολικό συγκρότημα του «Φαραώ»)

Αργοστόλι 8/11/2016

Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ

Ο Πρόεδρος

 

Η Γενική Γραμματέας
Γεωργόπουλος Διονύσης Ποταμιάνου Σοφία

 

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer