Για μια ακόμη χρονιά η μεγάλη πλειοψηφία των σχολείων του Νομού παραμένει στα κοντέινερς ενώ και στο νέο σχολείο στο Φαραώ, που χτίστηκε μετά από μακροχρόνιους αγώνες έχουμε εντοπίσει πολλές ελλείψεις και προβλήματα
Η ΕΛΜΕΚΙ για τη νέα σχολική χρονιά
Κοινωνία
12/09/2016 | 09:00

Αγαπητοί μαθητές.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ εύχεται σε σας, στους γονείς και τους δασκάλους σας καλή σχολική χρονιά. Στο σχολείο πρέπει να είναι ζητούμενο η ολόπλευρη μόρφωση. Δυστυχώς, αντί για κάτι τέτοιο, οι κυβερνήσεις διαχρονικά, μαζί και η σημερινή, έχουν ευθυγραμμιστεί με τις στοχεύσεις των επιχειρήσεων και της ΕΕ, προχωρούν σε αλλαγές στο απαράδεκτο σημερινό εκπαιδευτικό σύστημα, οι οποίες όμως είναι σε αντιδραστική κατεύθυνση. Άλλωστε η επίθεση στην παιδεία είναι μέρος της συνολικής επίθεσης στην εργατική – λαϊκή οικογένεια και τα παιδιά της. Σήμερα θέλουν να περιοριστεί η γενική παιδεία, σπρώχνονται οι 14χρονοι μαθητές στη μαθητεία και την ψευτοκατάρτιση, ορθώνονται νέοι ταξικοί φραγμοί στη μόρφωση, το χέρι των γονιών μπαίνει όλο και περισσότερο στην τσέπη, θέλουν να μη μαθαίνουν όλα τα παιδιά τα ίδια γράμματα. Όλα βαφτίζονται με ηχηρά περιτυλίγματα όπως «αυτονομία της σχολικής μονάδας», «ευελιξία», «εξατομικευμένες διαδρομές στη μάθηση».

Αυτές οι αλλαγές πάνε μαζί με τον περιορισμό των κρατικών δαπανών για την παιδεία. Ψηφίστηκαν από «φίλους» και «εχθρούς» στο 3ο μνημόνιο. Ο αυτόματος κόφτης για μεγαλύτερη μείωση κοινωνικών δαπανών είναι θεσμοθετημένος και ανά πάσα ώρα μπορεί να ενεργοποιηθεί. Στο βωμό αυτό θυσιάστηκαν μαθήματα, εργαστήρια, σχολεία. Όσοι θέλουν να πανηγυρίζουμε για τα πλεονάσματα του προϋπολογισμού δε λένε ότι αυτά τα πλεονάσματα βγαίνουν από τη φοροληστεία του λαού, από τα ελλείμματα στην παιδεία, την υγεία, την πρόνοια. Λιγότεροι καθηγητές στα σχολεία, περισσότεροι μαθητές στην τάξη, νέα κατώτερα όρια μαθητών για τμήματα – ομάδες προσανατολισμού – τομείς των ΕΠΑΛ που οδηγούν σε σαρωτικό κλείσιμο τμημάτων και σχολείων. Τα παιδιά με ειδικές ανάγκες βρίσκονται σε ακόμη πιο δυσμενή θέση, ενώ χαρακτηριστικά δεν ιδρύθηκε ειδικό γυμνάσιο στο Αργοστόλι, ούτε κανένα τμήμα ένταξης στα ΓΕΛ του Νομού και όλες οι άλλες δομές ειδικής αγωγής υπολειτουργούν χωρίς την παρουσία ειδικών παιδαγωγών.

Για μια ακόμη χρονιά η μεγάλη πλειοψηφία των σχολείων του Νομού παραμένει στα κοντέινερς ενώ και στο νέο σχολείο στο Φαραώ, που χτίστηκε μετά από μακροχρόνιους αγώνες έχουμε εντοπίσει πολλές ελλείψεις και προβλήματα, που πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστούν.

Για όλα αυτά και πολλά ακόμη πρέπει να αγωνιστούμε. Οι παρελάσεις, οι φιέστες και η διαστρέβλωση της πραγματικότητας από τους κρατούντες τελειώνουν. Θα μείνουμε ξανά μαθητές – γονείς – καθηγητές με τη σκληρή πραγματικότητα. Κάθε αντιλαϊκή – αντιεκπαιδευτική πολιτική έχει ανάγκη τον αυταρχισμό, όση δημοκρατία κι αν ευαγγελίζεται. Η νεολαία του Νομού μας έδωσε υποδειγματικό αγώνα και αντιμετώπισε τα ΜΑΤ έξω από το Υπουργείο Παιδείας πέρσι. Η σημερινή συγκυβέρνηση δεν πήρε κανένα ιδιαίτερο αντισταθμιστικό μέτρο για ένα Νομό που παραμένει σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης, για την αντισεισμική θωράκιση των σχολείων, για τις απαράδεκτες συνθήκες στις υποδομές. Οι αγώνες αντιμετωπίστηκαν με εισαγγελείς και τέσσερις μαθητές στέλνονται σε δικαστήριο για τις καταλήψεις. Παρά την πρόσφατη κατάργηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, με την οποία δικάζονται, η πορεία προς τη δίκη εξελίσσεται κανονικά και στις 19 Σεπτέμβρη, οι γονείς των μαθητών καλούνται από τη δικαιοσύνη για να «νουθετηθούν». Η κυβέρνηση οφείλει να παρέμβει και να σταματήσει το μαθητοδικείο.

Έχουμε εμπιστοσύνη στη νέα γενιά και έχουμε πεποίθηση για το εφικτό του μέλλοντος που της αξίζει. Με αφορμή την πρώτη μέρα του σχολείου, σας καλούμε στην πάλη για τη μόρφωση και τη ζωή. Καλή δύναμη, μάχη για τη γνώση και καλούς αγώνες.

Αργοστόλι 12/9/2016

Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ

Ο Πρόεδρος

 

Η Γενική Γραμματέας
Γεωργόπουλος Διονύσης Ποταμιάνου Σοφία

 

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer