Δικαιούμαστε και μπορούμε να απαιτήσουμε, να διεκδικήσουμε και να κερδίσουμε μόνιμη, σταθερή, ασφαλή, καθημερινή και φθηνή ακτοπλοϊκή συγκοινωνία με την Πάτρα
Η διακοπή της γραμμής Πάτρα-Σάμη-Ιθάκη στο Δημοτικό Συμβούλιο Ιθάκης
Κοινωνία
13/11/2016 | 11:07

Επειδή πιστεύουμε πως δικαιούμαστε και μπορούμε να διεκδικήσουμε και να κερδίσουμε μόνιμη, σταθερή, ασφαλή, καθημερινή και φθηνή ακτοπλοϊκή συγκοινωνία με την Πάτρα, το μητροπολιτικό κέντρο της περιοχής μας, καλούμε όλους τους συλλόγους, σωματεία και πολίτες της Ιθάκης, την Δευτέρα 14η του Νοέμβρη και ώρα 18.00 κατά την 26η τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για να θέσουμε όλοι μαζί ως εκτός ημερησίας κατεπείγον θέμα συζήτησης στο Δ.Σ. το συγκοινωνιακό πρόβλημα του νησιού μας μετά την διακοπή της ακτοπλοϊκής σύνδεσης με την Πάτρα, να καταθέσουμε προτάσεις και να πάρουμε από κοινού αποφάσεις. Πιστεύουμε πως τον αγώνα αυτόν οφείλουμε και μπορούμε να τον κάνουμε όλοι μαζί, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα της Ιθάκης και των πολιτών της, με εντιμότητα, ειλικρίνεια και αγωνιστικότητα.-
Ριζοσπαστική Συσπείρωση Πολιτών Ιθάκης

ΙΔΟΥ Η ΡΟΔΟΣ (εν προκειμένω η ΙΘΑΚΗ) ΙΔΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΠΗΔΗΜΑ

(κάλεσμα σε δράση)
Διαβάζω στο διαδίκτυο μερικές – ελάχιστες – μεμονωμένες αναρτήσεις δυσαρέσκειας (αντιδράσεις) σχετικά με το θέμα της αποδρομολόγησης του πλοίου από τη γραμμή της Πάτρας – και μόνον αυτές. Έχουν περάσει ήδη δέκα και πλέον ημέρες απ’ όταν, χωρίς καμία προειδοποίηση – ενημέρωση, ο νεόκοπος καραβοκύρης του Ιονίου απένταξε την Ιθάκη από τα επιχειρηματικά του πλάνα και καμία οργανωμένη αντίδραση δεν φαίνεται στον ορίζοντα από κάποιον φορέα, σωματείο, συλλογικότητα και κυρίως από τη Δημοτική Αρχή, η οποία τηρεί ¨σιγήν ιχθύος¨. Ούτε καν μία ανακοίνωση, μία τυπική διαμαρτυρία από τους ¨αρμόδιους¨, έτσι για τα μάτια του κόσμου, όπως μας έχουν συνηθίσει για άλλα ήσσονος σημασίας ζητήματα.
Όταν το καλοκαίρι του 2015 η εταιρεία Levante Ferries αποφάσισε να κάνει την εμφάνισή της στα νερά μας, εμείς τότε (ο πληθυντικός δεν είναι της ευγενείας, αφορά τα μέλη της Ριζοσπαστικής Συσπείρωσης Πολιτών) χαιρετίζαμε την επανέναρξη των ακτοπλοϊκών δρομολογίων προς την Πάτρα, τονίζαμε όμως πως δεν έπρεπε να εφησυχάσουμε, γιατί το πρόβλημα της ακτοπλοϊκής μας σύνδεσης με την Πάτρα δεν είχε λυθεί οριστικά, όπως και ο αρμόδιος Υπουργός επισήμαινε στην τότε ανακοίνωση του.
Μέσα στη γενικότερη πανηγυρική ατμόσφαιρα και τα κοκτέιλ πάρτυ που διοργανώθηκαν, εμείς τότε, λοιδορούμενοι, ζητούσαμε δημόσια δέσμευση εκ μέρους της ναυτιλιακής εταιρείας αλλά και του αρμόδιου Υπουργείου για τη συνέχιση των δρομολογίων και για την μετά την 1η του Νοέμβρη χειμερινή περίοδο. Το τι ειπώθηκε πραγματικά και τι συμφωνήθηκε στα κλειστά γραφεία και μέσα στους τέσσερις τοίχους το γνωρίζουν μόνον οι συνευρισκόμενοι εκεί.
Πέρυσι η εταιρεία Levante Ferries μας ¨έκανε τη χάρη¨ και κράτησε τη σύνδεση με την Πάτρα για τρεις μόνο ημέρες την εβδομάδα μέχρι και την περίοδο των Χριστουγέννων και μετά μας ¨έστελνε πακέτο¨ στο λιμάνι της Κυλλήνης, στη μέση του πουθενά, χωρίς συγκοινωνία ΚΤΕΛ για Πάτρα-Αθήνα και σε ώρες και ημέρες που δεν εξυπηρετούσαν καμία ανάγκη των Θιακών. Εκείνη την περίοδο η παράταξη μας, η Ριζοσπαστική Συσπείρωση Πολιτών, είχε καταθέσει μαζί με την Λαϊκή Συσπείρωση πρόταση ψηφίσματος – καταγγελίας στο Δ.Σ. για την αποδρομολόγηση του πλοίου από τη γραμμή της Πάτρας και προτάσεις δράσεων – κινητοποιήσεων, οι οποίες βεβαίως και καταψηφίστηκαν από την πλειοψηφία του Δ.Σ., ο δε Δήμαρχος μαζί με τον Πρόεδρο του Δ.Σ. αγωνιωδώς προσπαθούσαν να δικαιολογήσουν την απόφαση της εταιρείας με το επιχείρημα της ζημιάς που θα υφίστατο από τη μειωμένη κίνηση του χειμώνα αλλά και το σύννομο της απόφασης αφού καλυπτόταν από το θεσμικό πλαίσιο. Ήταν τέτοια η προσπάθεια εκ μέρους τους που απορήσαμε και ρωτήσαμε ευθέως εάν κατέχουν μετοχές της εν λόγω εταιρείας και προς τούτο κόπτονται το πλείστον για τις ζημίες της εταιρείας και τα κέρδη της αντί για τις ανάγκες των Θιακών πολιτών που τους εξέλεξαν.
Είχαμε τονίσει τότε πως η παντελής απουσία αντίδρασης από τις Αρχές και τους πολίτες της Ιθάκης στη διαμορφωθείσα κατάσταση προοιωνιζόταν επαχθέστερες καταστάσεις, τις οποίες δυστυχώς βιώνουμε σήμερα, επαληθευόμενοι.
Έτσι λοιπόν βρισκόμαστε για άλλη μια φορά στο ίδιο έργο θεατές, έρμαια στις ορέξεις και διαθέσεις του κάθε τυχοδιώκτη ¨εφοπλιστή¨ και ενός συστήματος και μιας πολιτικής φιλοσοφίας που βάζει το κέρδος πάνω από τις ανάγκες των ανθρώπων και της κοινωνίας.
Το ζήτημα όμως που ανακύπτει και είναι καίριο για εμάς, είναι γιατί εμείς, οι πολίτες της Ιθάκης, αποδεχόμαστε αυτήν τη φιλοσοφία και γιατί συναινούμε σε αυτήν την πολιτική, όταν βιώνουμε μέρα με την ημέρα την υποβάθμιση της ποιότητας της ζωής μας, την προσβολή της αξιοπρέπειάς μας, τη διακινδύνευση της ίδιας μας της ζωής εντέλει, με τη συγκοινωνιακή απομόνωση του νησιού μας.
Δυστυχώς η σημερινή Δημοτική Αρχή στο ζήτημα της συγκοινωνίας συνεχίζει την πολιτική της προηγούμενης Αρχής Κασσιανού – Παναγιωτόπουλου, και αναγνωρίζει το δικαίωμα των πλοιοκτητών να ορίζουν τις τύχες μας κατά βούληση, σύμφωνα με τα ιδιοτελή συμφέροντα τους, παραγνωρίζοντας πως η συγκοινωνία είναι κοινωνικό αγαθό και δικαίωμα και όχι κερδοφόρο εμπόρευμα.
Η σημερινή Δημοτική Αρχή, με την πρακτική της, τη λογική της ανάθεσης και τις συνεπαγόμενες αποφάσεις της έχει θέσει τους πολίτες, το λαό της Ιθάκης στο περιθώριο, άβουλους θεατές των εξελίξεων, γι΄αυτό και σε οποιαδήποτε πρόταση δράσης και κινητοποίησης έχει τεθεί στο τραπέζι του Δ.Σ. από την αντιπολίτευση έχει αντιταχθεί και την έχει καταψηφίσει.
Επειδή θεωρούμε, ως Ριζοσπαστική Συσπείρωση Πολιτών, πως η αποδρομολόγηση του πλοίου εν μέσω χειμερινής περιόδου οξύνει τα συσσωρευμένα άλυτα προβλήματα του νησιού μας και επηρεάζει όλους μας ανεξαιρέτως, κυρίως δε όσους εξαρτώνται από την Κεφαλονιά και την Πάτρα για θέματα δικαστικά, διοικητικά, φορολογικά, επαγγελματικά αλλά κυρίως για θέματα υγείας, ιδίως δε τους χρόνια πάσχοντες που έχουν ανάγκη μετάβασης για τη νοσηλεία τους στα νοσοκομεία της Πάτρας, και επειδή το εν λόγω πρόβλημα σκοπίμως αποσιωπάται από αρχές και φορείς, προτάσσουμε το ζήτημα προκειμένου να διεκδικήσουμε το αυτονόητο, αυτό που το ελληνικό σύνταγμα αλλά και οι ευρωπαϊκές συνθήκες προβλέπουν, δηλαδή το δικαίωμα μας ¨να αναπτύσσουμε ελεύθερα την προσωπικότητά μας και να συμμετέχουμε ελεύθερα στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας¨ (ΣΕ), κάτι που ενώ το κράτος υποχρεούται να προωθεί και προάγει ιδιαίτερα σε νησιωτικές και παραμεθόριες περιοχές (αρχή νησιωτικότητας) αυτή την στιγμή μας το στερεί.
Επειδή θεωρούμε και πιστεύουμε πως δικαιούμαστε και μπορούμε να απαιτήσουμε, να διεκδικήσουμε και να κερδίσουμε μόνιμη, σταθερή, ασφαλή, καθημερινή και φθηνή ακτοπλοϊκή συγκοινωνία με την Πάτρα, το μητροπολιτικό κέντρο της περιοχής μας, καλούμε σε δράση όλους τους συλλόγους, σωματεία και πολίτες της Ιθάκης, αρχής γενομένης από τη Δευτέρα 14η του Νοέμβρη και ώρα 18.00 κατά την 26η τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για να θέσουμε όλοι μαζί ως εκτός ημερησίας κατεπείγον θέμα συζήτησης στο Δ.Σ. το συγκοινωνιακό πρόβλημα, να καταθέσουμε προτάσεις και να πάρουμε από κοινού αποφάσεις.
Πιστεύουμε πως τον αγώνα αυτόν οφείλουμε και μπορούμε να τον κάνουμε όλοι μαζί, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα της Ιθάκης και των πολιτών της, με εντιμότητα, ειλικρίνεια και αγωνιστικότητα.-
ΣΠΥΡΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΠΟΥΑΣ
για τη Ριζοσπαστική Συσπείρωση Πολιτών Ιθάκης

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer