Το επιστημονικό προσωπικό του Ε.Α.Σ. παρέχει καθημερινά αφιλοκερδώς οποιαδήποτε συμβουλή ή διευκρίνιση.
Ε.Α.Σ: Οδηγίες φύτευσης έρριζων φυτών Aμπέλου
Κοινωνία
12/02/2016 | 18:54

Ο Ε.Α.Σ. Κεφαλληνίας & Ιθάκης ενημερώνει τον ερασιτέχνη ντόπιο Αμπελουργό ότι, κατά την φύτευση των έρριζων εμβολιασμένων φυτών Ρομπόλας, Τσαουσιού, Μαυροδάφνης, Βοστιλιδιού, Μοσχάτου κλπ ποικιλιών αμπέλου πρέπει να εφαρμόζονται οι κάτωθι οδηγίες :
Στα χωράφια που πρόκειται να φυτευτούν τα έρριζα φυτά πρέπει να έχει προηγηθεί ανάλυση εδάφους, βασική – ευεργετική – λίπανση και άροση με μονόϋνο σε βάθος περίπου 60 εκ. με τρόπο ώστε να διατηρηθεί η κλίση του εδάφους.
Δεδομένου ότι, τα έρριζα εμβολιασμένα φυτά αφυδατώνονται εύκολα πρέπει η φύτευση τους να γίνεται εντός 48 ωρών. Σ’ αντίθετη περίπτωση τοποθετούνται μέσα σε αυλάκι βάθους περίπου 50 εκ. καλυπτόμενα με χώμα μέχρι του σημείου εμβολιασμού.
Η ιδανική περίοδος φύτευσης είναι όταν οι θερμοκρασίες του εδάφους και του περιβάλλοντος βοηθούν τη ριζοβόληση των φυτών.
Πριν την φύτευση στο χωράφι, τα φυτά βγαίνουν από το χώμα και τοποθετούνται σε δοχείο με νερό για 12 ώρες ώστε να ενυδατωθούν. Αφού στραγγίσουν, κόβονται οι ρίζες τους σε μήκος περίπου 2-4 εκ., ενώ οι ρίζες που τυχόν υπάρχουν στους ενδιάμεσους κόμβους καθώς και στο σημείο εμβολιασμού κόβονται σύρριζα.
Εάν το εμβόλιο έχει περισσότερους από ένα βλαστό διατηρούμε τον πιο εύρωστο τον οποίο κλαδεύουμε στα δύο μάτια.
Η φύτευση γίνεται σε λάκκους βάθους περίπου 50 εκ. με το σημείο εμβολιασμού των φυτών να βρίσκεται περίπου 2 εκ πάνω από την επιφάνεια του εδάφους.
Το επιστημονικό προσωπικό του Ε.Α.Σ. – σύμβουλος του Κεφαλλονίτη και Θιακού Αμπελουργού – παρέχει καθημερινά αφιλοκερδώς οποιαδήποτε συμβουλή ή διευκρίνιση .
Από τον Ε.Α.Σ. Κεφαλληνίας & Ιθάκης

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer