Αν και η κυβέρνηση διαμηνύει προς όλες τις κατευθύνσεις ότι τα «ανοίγματα» του προϋπολογισμού θα καλυφθούν από την περαιτέρω περιστολή των δαπανών, παρ' όλα αυτά το σχέδιο το οποίο επεξεργάζεται έχει ως κεντρικό άξονα την περικοπή επιδομάτων και απαλλαγών.
Ερχεται το νέο πακέτο μέτρων
Πολιτική
28/03/2011 | 12:44

Νέο «πακέτο» μέτρων ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να παρουσιάσει στην τρόικα η οποία στις αρχές Απριλίου θα βρίσκεται και πάλι στην Αθήνα, προκειμένου να πείσει τους δανειστές μας ότι θα καλυφθεί η «μαύρη τρύπα» του πρώτου τριμήνου που ξεπερνά το 1,5 δισ. ευρώ και ο προϋπολογισμός θα εκτελεστεί κανονικά χωρίς αποκλίσεις.

Στο πλαίσιο εξάλλου αυτό η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών δέχεται εισηγήσεις να προχωρήσει στη διεύρυνση της περαίωσης, δίνοντας τη δυνατότητα και στους υπόχρεους που δεν μπορούσαν να κλείσουν τις «εκκρεμότητες» του παρελθόντος και συγκεκριμένα σε όσους είχαν ακίνητη περιουσία άνω των 400.000 ευρώ, να ενταχθούν στη ρύθμιση.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, αν και η κυβέρνηση διαμηνύει προς όλες τις κατευθύνσεις ότι τα «ανοίγματα» του προϋπολογισμού θα καλυφθούν από την περαιτέρω περιστολή των δαπανών, παρ’ όλα αυτά το σχέδιο το οποίο επεξεργάζεται έχει ως κεντρικό άξονα την περικοπή επιδομάτων και απαλλαγών που θα οδηγήσει σε νέα επιβάρυνση των οικογενειακών προϋπολογισμών και θα πλήξει, κυρίως, τις ασθενέστερες οικονομικά ομάδες του πληθυσμού.

Αλλαγές

Έτσι, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αγνοώντας τις επισημάνσεις τόσο της τρόικας όσο και του ΔΝΤ ότι οι αυξήσεις φόρων, έστω και με έμμεσο τρόπο, μόνο το αντίθετο αποτέλεσμα μπορούν πλέον να φέρουν στα δημόσια οικονομικά, επεξεργάζεται αλλαγές που μεταξύ των άλλων προβλέπουν τα εξής:

* μετάταξη βασικών αγαθών και υπηρεσιών από το χαμηλό συντελεστή ΦΠA 13% στον υψηλό συντελεστή 23%, αλλά και κατάργηση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ που ισχύουν σε νησιωτικές περιοχές της χώρας, με στόχο την είσπραξη 300 εκατομ. ευρώ

* μείωση κοινωνικών επιδομάτων, όπως π.χ. επιδόματα ανεργίας, πολυτεκνικό επίδομα, επίδομα ΟΓΑ μέσω της θέσπισης εισοδηματικών κριτηρίων, για να «περισωθούν» περίπου 500 εκατομ. ευρώ

* κατάργηση ή περικοπή δεκάδων φοροαπαλλαγών, με τη θέσπιση και στην περίπτωση αυτή εισοδηματικών κριτηρίων για τη διατήρησή τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το όριο πάνω από το οποίο, όπως έχει ήδη αποκαλύψει η «Ν», μελετάται να καταργηθούν πλήρως οι φοροαπαλλαγές τίθεται με βάση τις τελευταίες προτάσεις των παραγόντων του υπουργείου στις 60.000 ευρώ. Επίσης, μελετάται εάν οι φοροαπαλλαγές θα καταργηθούν πλήρως και για όσους έχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία ανεξαρτήτως εισοδήματος.

* νέες αυξήσεις στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ,

* εξίσωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης, προκειμένου να εισπραχθούν περισσότερα από 700 εκατομ. ευρώ

* νέες αυξήσεις στους ΕΦΚ σε καύσιμα, ποτά και τσιγάρα,

* αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων κατά μέσο όρο 30% σε δύο δόσεις, φέτος και το 2012, με στόχο την είσπραξη 600 εκατομ. ευρώ,

* επιβολή φόρου στα αναψυκτικά, για να εισπραχθούν 300 εκατομ. ευρώ,

* επιβολή “πράσινου” φόρου που “κοστίζει” τουλάχιστον 150 εκατομ. ευρώ,

* επιβολή ειδικού τέλους στα αυθαίρετα κτίσματα, με στόχο την είσπραξη 100 εκατομ. ευρώ,

* αύξηση των τελών κυκλοφορίας.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι το συγκεκριμένο «πακέτο» μέτρων κρίνεται επιβεβλημένο, αφού τα έκτακτα εισπρακτικά μέτρα όπως η περαίωση, η ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη, για τους ημιυπαίθριους και για αυθαίρετα, σύμφωνα και με τις επισημάνσεις των επικεφαλής της τρόικας, δεν έχουν μόνιμη επίδραση στην προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής.

Είναι βέβαια αξιοσημείωτο ότι η βασική αιτία όλων των μέτρων είναι, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η διαφθορά που υπάρχει στο δημόσιο τομέα και φυσικά η κακή επίδοση που έχει η χώρα μας στη συλλογή των εσόδων.

Πληροφοριακό σύστημα για ακίνητα και κτήματα

Επιταχύνονται από το οικονομικό επιτελείο οι διαδικασίες για την ανάπτυξη του ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος, που θα επιτρέπει την πλήρη καταγραφή και τεκμηρίωση της πληροφορίας των φακέλων των δημοσίων κτημάτων, στο πλαίσιο της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας.

Η συνολική καταγραφή της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης, μέχρι τον Ιούνιο και γι αυτό η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών προχωρά άμεσα στην ψηφιοποίηση και εισαγωγή του υπάρχοντος αρχειακού υλικού (φάκελοι, χάρτες, διαγράμματα κ.λπ.) σε βάση δεδομένων που θα αναπτυχθεί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η καταγραφή της δημόσιας περιουσίας θα πραγματοποιηθεί μέσω του έργου «Ψηφιακές Υπηρεσίες Δημόσιας Περιουσίας και Εθνικών Κληροδοτημάτων», το οποίο δημοπρατείται από το υπουργείο Οικονομικών και ο προϋπολογισμός του ανέρχεται στα 3,89 εκατομ. ευρώ.

Από την αξιοποίησή τους, μέσω συμβάσεων παραχώρησης και εκποίησης, που θα «καλυφθεί» βέβαια με το νέο θεσμό της επιφάνειας βάσει του οποίου η γη παραμένει στο κράτος έστω και αν την έχει παραχωρήσει για 100 χρόνια, η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι θα εισρεύσουν αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ στα δημόσια ταμεία.

Από τα πρώτα, πάντως, στοιχεία που έχουν ήδη αρχίσει να φθάνουν στο γραφείο του υπουργού Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, προκύπτουν τα κατωτέρω αξιοσημείωτα συμπεράσματα:

* 34.000 ακίνητα είναι καταπατημένα,

* το 24% των ακινήτων του Δημοσίου έχει παραχωρηθεί, ενώ το 22% θεωρείται «άγνωστο», αφού δεν έχουν εντοπιστεί και όπως είναι φυσικό δεν έχουν καταγραφεί,

* η δημόσια γη υπολογίζεται σε 3,5 εκατομ. στρέμματα από τα οποία:

– 800.000 στρέμματα είναι παραχωρημένα

– 720.000 στρέμματα είναι μερικώς ελεύθερα

– 640.000 είναι ελεύθερα

– 540.000 θεωρούνται άγνωστα

– 400.000 είναι καταπατημένα

– 70.000 είναι αμφίβολα.

* 80.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα υπολογίζεται ότι ανήκουν στο Δημόσιο, αν και τα περισσότερα είναι καταπατημένα ή άγνωστα

* από τα 18.000 χιλιόμετρα παράκτιας γης μόνο τα 6.000 χιλιόμετρα έχουν καθοριστεί ως αιγιαλός.

Θα πρέπει επίσης να αναφερθεί ότι:

* Η Εταιρεία Ολυμπιακά Ακίνητα ΑΕ διαχειρίζεται συνολικά 15 τίτλους σταδίων και αθλητικών εγκαταστάσεων,

* 41.000 είναι τα ανταλλάξιμα κτήματα, που προέκυψαν από τις ανταλλαγές ελληνοτουρκικών πληθυσμών.

Ηλεκτρονική καταγραφή δημόσιας περιουσίας

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει ότι το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο του Δημοσίου θα περιλαμβάνει:

* Δημόσια κτήματα: Θα ψηφιοποιηθούν τα όρια τους, καταπατήσεις, διεκδικήσεις, παραχωρήσεις. Δημόσια κτήματα είναι τα ακίνητα που περιήλθαν στο Δημόσιο από τη διαδοχή του Οθωμανικού κράτους σύμφωνα με τις συνθήκες του Λονδίνου (6 Ιουλίου 1827) και τα Πρωτόκολλα των εγγυητριών Δυνάμεων (4 Απριλίου 1826 και 22 Μαρτίου 1829).

* Αιγιαλός: Θα ψηφιοποιηθούν οι οριογραμμές αιγιαλού παραλίας, παλαιού αιγιαλού ως δημόσια κτήματα, καταπατήσεις, παραχωρήσεις, έργα.

* Ανταλλάξιμα Κτήματα: Θα γίνει καταγραφή των ορίων τους, οι καταπατήσεις, διεκδικήσεις και παραχωρήσεις.

* Απαλλοτριώσεις: Θα καταγραφεί το περίγραμμα της απαλλοτριούμενης έκτασης για την έρευνα των τίτλων, τα μέτρα προστασίας και τα εναπομείναντα της απαλλοτρίωσης ως δημόσια κτήματα, ενώ θα γίνει και η καταγραφή των 40.000 φακέλων Απαλλοτριώσεων.

* Χάρτες αντικειμενικού προσδιορισμού αξίας ακινήτων: Απαιτείται η σάρωση 2.000 περίπου χαρτών και γεωαναφορά αυτών και η ψηφιοποίηση 80.000 οικοδομικών τετραγώνων και 8.000 ζωνών. Η υπηρεσία αυτή θα χρησιμοποιείται από τους ενδιαφερομένους (πολίτες, φορείς), προκειμένου να ενημερώνονται για τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.

Πηγή: naftemporiki

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ