Καλό είναι να έχουμε υπόψιν μας μερικές χρήσιμες συμβουλές για το πώς να εξοικονομήσουμε ενέργεια, χωρίς να μας στοιχίσει ο κούκος αηδόνι.
Το ιδανικό είναι να μονώσουμε το σπίτι μας (και το πρώτο βήμα είναι η τοποθέτηση συγχρόνων κουφωμάτων και διπλών τζαμιών).
Αν ωστόσο μένουμε σε σπίτι που δε διαθέτει θερμομονωτικά στοιχεία (δηλαδή κτίστηκε πριν το 1980, και δεν έχει σύγχρονα κουφώματα, τζάμια κτλ), προσπαθούμε να εξοικονομήσουμε ενέργεια και να μεγιστοποιήσουμε τις απώλειες της θερμότητας από το εσωτερικό του με μερικές απλές κινήσεις :
1. Διατηρούμε το θερμοστάτη στους 20°C, δεν χρειάζεται παραπάνω. Για κάθε βαθμό επιπλέον καταναλώνουμε 7% περισσότερη ενέργεια.
2. Δεύτερον, κατά τη διάρκεια της ημέρας (εφόσον έχει ήλιο) με κλειστά τα παράθυρα, ανοίγουμε τα παραθυρόφυλλα και σηκώνουμε τις τέντες για να μπαίνει το φως μέσα στο σπίτι μας και να ζεσταίνει το χώρο.
3. Αντιθέτως, το βράδυ (ή όταν φυσάει πολύ) εκτός από τα τζάμια κρατάμε κλειστά και τα παραθυρόφυλλα για να μειώσουμε τις θερμικές απώλειες
4. Επίσης, αν υπάρχουν διαρροές από χαραμάδες στις εξωτερικές πόρτες ή σε παλιά παράθυρα, μπορούμε να τις κλείσουμε ακόμα και με τη χρήση απλής μονωτικής ταινίας. Κάθε περιορισμός στην απώλεια θερμότητας είναι σημαντικός.
5. Επιπλέον, δε στεγνώνουμε τα ρούχα μας στα σώματα του καλοριφέρ διότι εμποδίζεται η επαρκής θέρμανση του χώρου.
6. Απομονώνουμε τους χώρους που δε χρησιμοποιούνται και κλείνουμε το διακόπτη στα σώματα του καλοριφέρ
7. Και φυσικά, προσαρμόζουμε τις ενδυματολογικές μας συνήθειες ανάλογα με τον καιρό, ακόμα και μέσα στο σπίτι. Τα ρούχα είναι η θερμομόνωση του σώματος.