Με τίτλο «Ο ρόλος του προηγούμενου Ιστορικού κύκλου» ο Κώστας Ζαπάντης παρεμβαίνει στα αυτοδιοικητικά και τις επερχόμενες εκλογές.
ΕΠΕΙΓΟΝ: Πολιτική Παρέμβαση Ζαπάντη
Πολιτική
14/11/2013 | 14:07

Η  Κεφαλονιά σήμερα βιώνει μια παρακμιακή πραγματικότητα.
Η Πολιτική, η κοινωνική αλλά και τελικά η οικονομική ζωή καθορίζεται από ένα αδιαφανές εξωθεσμικό κρυφό δίκτυο που προσπαθεί όμως να ελέξγει τους θεσμούς.
Ιδεολογικό πλαίσιο αυτού του δικτύου είναι η απαξίωση του προηγούμενου ιστορικού κύκλου. Η προσβολή και τελικά η συκοφάντιση και η κοινωνική απομόνωση των ανθρώπων που λειτούργησαν στην τοπική αυτοδιοίκηση στο διάστημα 1975-2010, κύρια στο διάστημα 1982-2010 και ιδιαίτερα και τελικά στο διάστημα 2007-2010.
Εκφράσεις όπως “Ζήτω η ελεύθερη Κεφαλονιά’’το βράδυ των εκλογών του 2010 προσβάλλουν όχι μόνο τις δικαιώμενες και μη ηττημένες δυνάμεις του προηγούμενου ιστορικου κύκλου αλλά και τους Κεφαλονίτες τους ίδιους που δεν βίωναν συνθήκες υποδούλωσης αλλά βίωναν την εμπειρία μιας αυτοδιοίκησης με επιτυχίες και αποτυχίες, με υπερβολές, αδυναμίες, ελαττώματα, παλαιοκομματική ή κομματική αντίληψη και εξάρτηση, αλλά αυτοδιοίκηση που δεν μπορεί να κριθεί από τους νέους πολιτικούς πρωταγωνιστές  γιατί αυτοί δεν έχουν την ταυτότητα μιας συνολικής και συλλογικής ηθικής κρίσης.
Ο προηγούμενος ιστορικός κύκλος στην αυτοδιοίκηση της Κεφαλονίας πρέπει να εκτιμηθεί και να τιμηθεί από την ιστορία για όσα πέτυχε, όπως πρέπει να εκτιμηθεί και να κριθεί για την παραμόρφωση της αυτοδιοικησης όταν , όποτε και όπου συνέβη με κάμψεις σε ζητήματα χρηστής διοίκησης και παραγωγής ιδεών, πρωτοβουλιών και έργου.
Αλλά αυτό θα το πράξουν και το πράττουν οι πολίτες ελεύθερα και όχι ένα αντιπαραγωγικό σύστημα που κατέχει σήμερα τον Δήμο Κεφαλονίας.
Ο  προηγούμενος ιστορικός κύκλος όμως θα κριθεί και από τη θέση που παίρνει τώρα για το μέλλον.
Είναι ανάγκη η διαμόρφωση ενός νέου πολιτικού και πολιτιστικού πεδίου στην Κεφαλονια που θα υπερβαίνει τη σημερινή πραγματικότητα της παρακμής.
Χρειάζεται ένα νέο σχέδιο. Ενα νέο περιβάλλον δημοκρατίας, αυτογνωσίας, συνείδησης, παραγωγής τοπικής ιδεολογίας και αυτόχθονής σκέψης.
Αυτό προυποθέτει την παρουσία πλέον νέων δυνάμεων πλούσιων μορφωτικά, παραγωγικά και κοινώνικά που θα πρωταγωνιστούν στο μέλλον στη συγκρότηση ενός νέου δικτύου ανθρώπων και ιδεών.
Τώρα ο προηγούμενος ιστορικός κύκλος ανθρώπων στην Κεφαλονια θα κριθεί απελευθερώνοντας την πολιτική ζωή από την «αιχμαλωσία» των πολιτικών κομμάτων που έχουν χάσει πια την πολιτική τους μνήμη και σκέψη.
Ο προηγούμενος πολιτικός κύκλος ανθρώπων διαφορετικών διαδρομών πρέπει να συναντηθεί με τον νέο. Να συμβάλει με γνώσεις και εμπειρίες, να στηρίξει τις νέες συνθήκες, να είναι μέρος μιας νέας αρμονίας στην κοινωνία και με τη δική του παρουσία να υποστηρίζει την νέα σκέψη.
Εκεί πρέπει όλοι να μετέχουν, όσοι χθες είχαν τη δική τους παρουσία στην τοπική ζωή και στην εμπειρία της αυτοδιοίκησης. Χωρίς αποκλεισμούς πρέπει όλοι να είναι παρόντες στην αναγέννηση του τόπου και το βίωμα του μέλλοντος.
Ο προηγούμενος ιστορικός κύκλος θα κριθεί τώρα και θα αποδείξει την ανυπόκριτη δική του θέση προσφοράς για την εκπόνηση ενός νέου σχεδίου ανάπτυξης και ενός νέου μετώπου ζωής.
Το ζητούμενο δεν θα είναι ο προσωπικός ρόλος κάθενος, αλλά η συγκρότηση ενός δικτύου για την ανάκτηση της ποιότητας στην Κεφαλονιά.
Αυτό πιστεύω θα είναι μια πράξη ευθύνης για όλους. Θα είναι παράλληλα και μία πράξη  σεβασμού στην ιστορία όλων όσων στο παρελθόν έχουν συμβάλλει στην ανάπτυξη αυτού του τόπου αλλά ανεξήγητα σιωπούν.

zapanths_metaxas

Κώστας  Ζαπάντης

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer