H Δ/νση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων κρίνει σκόπιμο να ενημερώσει και πάλι, κυρίως τους κτηνοτρόφους
Ενημέρωση και μέτρα προστασίας για τον καταρροϊκό πυρετό
Οικολογία
13/03/2015 | 17:17

Μετά την εμφάνιση κρουσμάτων καταρροϊκού πυρετού στο νησιά της Κέρκυρας και των Παξών τον περασμένο χρόνο και ενόψει της ανόδου των θερμοκρασιών και επομένως της ενεργοποίησης των εντόμων (culicoides spp) τα οποία μεταδίδουν τον καταρροϊκό πυρετό στα μηρυκαστικά, η Δ/νση Κτηνιατρικής της Π.Ι.Ν. κρίνει σκόπιμο να ενημερώσει και πάλι, κυρίως τους κτηνοτρόφους , προκειμένου να τους προτρέψει σε μία έγκαιρη προσπάθεια μείωσης του πληθυσμού των εντόμων σε κάθε εκτροφή, που θα έχει ως αποτέλεσμα και την μείωση των ζώων που θα προσβληθούν από την ασθένεια.

Ο καταρροϊκός πυρετός είναι λοιμώδες ιογενές νόσημα που μεταδίδεται με αρθρόποδα του γένους culicoides spp. Προσβάλλει όλα τα μηρυκαστικά, αλλά συνήθως μόνο τα πρόβατα εμφανίζουν κλινικά συμπτώματα. Οι αίγες προσβάλλονται σπανιότερα και όταν προσβληθούν τα συμπτώματα δεν είναι τόσο έντονα. Στα βοοειδή η μόλυνση είναι υποκλινική και τα μολυσμένα βοοειδή σπάνια εκδηλώνουν κλινικά συμπτώματα.

Ο ΚΑΤΑΡΡΟΙΚΟΣ ΠΥΡΕΤΟΣ ΔΕΝ ΠΡΟΣΒΑΛΛΕΙ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ

Ο καταρροϊκός πυρετός είναι νόσημα υποχρεωτικής δήλωσης γι’ αυτό και οι κτηνοτρόφοι πρέπει να ενημερώνουν τη Δ/νση Κτηνιατρικής ( τηλ.:  2661364501 , 2661364502 ) σε περίπτωση εμφάνισης των παρακάτω συμπτωμάτων:

Υψηλός πυρετός (μέχρι και 42o C)

Οίδημα στην περιοχή της κεφαλής (κυρίως στόματος, οφθαλμών, αυτιών και γλώσσας –κυανή γλώσσα)

Διαυγές ρινικό έκκριμα το οποίο προοδευτικά γίνεται βλεννοπυώδες

Έντονη σιελόρροια, φλεγμονή, εξέλκωση, διάβρωση και νέκρωση του στοματικού βλεννογόνου)

Χωλότητα και ποδοδερματίτιδα

Απίσχναση

Αποβολές ή γεννήσεις θνησιγενών αμνών

Αν τα ζώα επιβιώσουν μέσα σε χρονικό διάστημα 8-10 ημερών τότε αναρρώνουν με συμπτώματα απώλειας τριχώματος, στειρότητας και καθυστερημένης ανάπτυξης.

                                                        ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΕΝΤΟΜΟΥ

Τα Culicoides spp είναι μικροσκοπικά και λεπτά έντομα και μόνο τα θηλυκά τρέφονται με αίμα, συστατικό που είναι απαραίτητο για την ωρίμανση και την ανάπτυξη των περίπου 30-450 αυγών τα οποία εναποθέτουν σε υγρό υπόστρωμα (σάπια φύλλα, λάσπη, κοπριά κ.α). Η εκκόλαψη των αυγών μπορεί να διαρκέσει από 2 με 3 μέρες έως και 3 με 4 εβδομάδες. Το προνυμφικό στάδιο αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους και μπορεί να διαρκέσει 2-3 εβδομάδες έως και ένα χρόνο ανάλογα με το είδος και τις συνθήκες περιβάλλοντος. Επιβιώνουν στη λάσπη, κυρίως γύρω από τις ποτίστρες , στους λασπώδεις κοπροσωρούς στα σάπια φύλλα κ.λ.π. Σε όλη τη διάρκεια της ημέρας τα ενήλικα ζουν μέσα στον στάβλο σε υγρά και σκοτεινά σημεία και αποφεύγουν τον δυνατό ήλιο και το ζεστό και ξηρό περιβάλλον παράγοντες οι οποίοι τα απενεργοποιούν και τα εξουδετερώνουν. Με τη δύση του ήλιου και μέχρι την ανατολή τα ενήλικα δραστηριοποιούνται (πετούν τρέφονται, ζευγαρώνουν, μολύνουν) δραστηριοποιούνται επίσης και την ημέρα όταν επικρατεί βαριά νέφωση. Παραμένουν στην περιοχή που γεννήθηκαν και μετακινούνται σε αποστάσεις μερικών εκατοντάδων μέτρων. Μπορούν όμως να μεταφερθούν παθητικά από ισχυρά ρεύματα αέρα σε απόσταση 100-300 χλμ.

Από τα παραπάνω φαίνεται καθαρά ότι ο σημαντικότερος τρόπος για να επιτευχθεί δραστική μείωση του πληθυσμού των Culicoides spp είναι η καταπολέμησή τους στον κυριότερο χώρο όπου ζουν και αναπτύσσονται, δηλαδή το εσωτερικό των στάβλων, γύρω από τις ποτίστρες, και τις κοπροσωρούς. Πιο αναλυτικά:

  • Η καταπολέμηση των εντόμων στους χώρους γίνεται με εγκεκριμένα εντομοκτόνα, προτιμώνται αυτά που έχουν και προνυμφοκτόνο δράση ή συνδυασμοί (ενήλικα-προνύμφες).
  • Ψεκάζουμε την ημέρα όπου τα έντομα συγκεντρώνονται στους χώρους που αναφέραμε πιο πάνω δηλαδή τις επιφάνειες των στάβλων (δάπεδα, τοίχους), τις υγρές και σκοτεινές γωνίες, τα παράθυρα, γύρω από τις ποτίστρες, υγρές κοπροσωρούς, όπου υπάρχει λάσπη κ.λ.π.
  • Όλοι οι χώροι της εκτροφής καθαρίζονται τακτικά και καλύπτονται με στρώμα άνυδρου ασβέστη.
  • Τα μέρη του δαπέδου που καλύπτονται από τσιμέντο ή μέταλλο ή ξύλινες κατασκευές, πλένονται με διάλυμα εγκεκριμένου απολυμαντικού (συνιστάται το υποχλωριώδες Νάτριο).
  • Παράλληλα χρησιμοποιούμε εγκεκριμένα εντομοαπωθητικά επάνω στα ζώα.
  • Για να είναι αποτελεσματική η καταπολέμηση πρέπει αυτή να επαναλαμβάνεται σχολαστικά μία φορά κάθε εφτά ή 10 ημέρες, από τα μέσα περίπου της Άνοιξης έως τους μήνες Οκτώβριο – Νοέμβριο.

Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ Δ/ΝΣΗΣ

ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ

ΚΟΥΡΚΟΥΛΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ