Ανοιχτή επιστολή προς εκπαιδευτικούς -γονείς – μαθητές ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς
ΕΛΜΕ-ΚΙ: Στον αγώνα από την πρώτη μέρα
Κοινωνία
04/09/2014 | 08:15

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ εύχεται σε εκπαιδευτικούς, γονιούς, μαθητές κουράγιο και καλή δύναμη στο δύσκολο έργο που έχουμε μπροστά μας. Η κατάσταση στην εκπαίδευση συνδέεται άρρηκτα με τη συνολική επέλαση που επιχειρούν στα λαϊκά δικαιώματα κυβέρνηση – ΕΕ. Οι σειρήνες του πολέμου για την ανακατανομή των σφαιρών επιρροής ηχούν στην Ουκρανία, στη Συρία, στο Ιράκ, στην Παλαιστίνη. Η κυβέρνηση (ΝΔ – ΠΑΣΟΚ) οδηγεί τη χώρα μας, ως μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, στο να έχει όλο και πιο ενεργή συμβολή στα σχέδια του ιμπεριαλισμού. Σφάζουν καθημερινά τους λαούς, για να ανοίξουν νέους δρόμους για τα κέρδη τους. Τα βάρβαρα μέτρα που πάρθηκαν είναι όλα εδώ, σχεδιάζονται κι άλλα. Η περιβόητη ανάπτυξη, την οποία υπόσχονται κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, προϋποθέτει σμπαραλιασμένα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Προϋποθέτει κι άλλα μέτρα, μνημόνια διαρκείας και μόνιμους μηχανισμούς επιτήρησης στα πλαίσια της ΕΕ. Όλα αυτά τα μέτρα, όλες αυτές οι αναδιαρθρώσεις παίρνονται σε όλες τις καπιταλιστικές χώρες, είτε έχουν είτε δεν έχουν μνημόνια και τρόικα. Τα μέτρα αυτά δεν οφείλονται στο χρέος. Είναι προαποφασισμένα, με στόχο την κερδοφορία των μονοπωλίων. Σε αυτό το πλαίσιο προσαρμόζουν την εκπαίδευση στις νέες απαιτήσεις του κεφαλαίου, εξαθλιώνοντας τους εκπαιδευτικούς και κουρελιάζοντας τα όποια μορφωτικά δικαιώματα είχαν απομείνει για τα παιδιά του λαού.

Την ώρα που οι πετσοκομμένοι μισθοί των 600 ευρώ για τους νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς δε φτάνουν για να βγει ο μήνας, ετοιμάζουν νέο μισθολόγιο για νέες μειώσεις. Οι νέοι εκπαιδευτικοί, μόνιμοι και αναπληρωτές, επιδοτούν ουσιαστικά την εργασία από την τσέπη τους. Η φοροεπιδρομή συνεχίζεται, τα χαράτσια παραμένουν, το μόνο που αλλάζει είναι το όνομά τους. Συνάδελφοί μας οδηγήθηκαν στη διαθεσιμότητα και στην απόλυση, ενώ προωθούνται 6,5 χιλιάδες νέες απολύσεις στο δημόσιο. Η ανεργία θερίζει! Οι χιλιάδες συνταξιοδοτήσεις και οι μηδενικοί ουσιαστικά διορισμοί δημιουργούν μια εκρηκτική κατάσταση στα σχολεία. Αντί για μαζικούς διορισμούς, ώστε να καλυφθούν εδώ και τώρα όλα τα κενά με μόνιμους εκπαιδευτικούς, το Υπουργείο εξαγγέλλει 19,5 χιλιάδες προσλήψεις αναπληρωτών, μέσω ΕΣΠΑ, χωρίς να λύνεται ουσιαστικά το πρόβλημα. Κυβέρνηση και ΕΕ γενικεύουν τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, σε βάρος της μόνιμης, σταθερής δουλειάς. Το γκρέμισμα του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος, η παραπέρα επιδείνωση των συνθηκών ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης αποτελούν αιτία πολέμου για το ταξικό κίνημα!

Με εργαλείο τον αντιδραστικό, κρατικό έλεγχο, τη λεγόμενη αξιολόγηση, κυβέρνηση – ΕΕ – επιχειρηματικοί όμιλοι, χτίζουν ένα σχολείο, «νέο» το λένε, που τσακίζει τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών. Οι τελευταίες εξελίξεις, με την Τράπεζα Θεμάτων, που φέτος γενικεύεται, τη βάση του 10, αλλά και τα αναλυτικά προγράμματα, κάνουν φανερό τι επιδιώκουν, δείχνουν «πού πάει το πράγμα». Θέλουν να σπρώξουν μαζικά τους μαθητές στην κατάρτιση και στην πρόωρη εργασία, να διαμορφώσουν τον αυριανό φτηνό κι ευέλικτο εργαζόμενο, σύμφωνα με τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων. Στη σεισμόπληκτη Κεφαλονιά οι ελλείψεις σε προσωπικό στο κανονικό πρόγραμμα αλλά και σε πρόσθετη – ενισχυτική θα φανούν από την πρώτη μέρα, τα σχολεία παραμένουν στα κοντέινερς χωρίς σε ορισμένα δημοτικά να έχει διασφαλιστεί ούτε η πρωινή βάρδια. Ειδικά τα σχολεία στο Ληξούρι και στην Αγία Θέκλη (σημ. το Γυμνάσιο έχει μεταφερθεί στο Σχοινιά!!!) οι χώροι δεν πληρούν καμία προϋπόθεση λειτουργίας. Ούτε καν οι εργασίες που είχαν εξαγγελθεί το καλοκαίρι για πιο ανθρώπινες συνθήκες στα σχολεία οι στοιχειώδεις επιδιορθώσεις δεν ολοκληρώθηκαν ή αλλού δεν άρχισαν καθόλου. Ούτε λόγος να γίνεται για ολοκληρωμένη αντισεισμική θωράκιση και προστασία. Δεκάδες θα εξαιρεθούν από τις μεταφορές λόγω ΚΥΑ, ενώ η άθλια κατάσταση του οδικού δικτύου δημιουργεί κινδύνους σε αρκετές περιπτώσεις. Κι αυτά ενώ θα υπάρξουν δεκάδες μαθητές που παραμένουν άστεγοι, χωρίς δυνατότητα να διαβάσουν.

Κυβέρνηση – κόμματα του ευρωμονόδρομου – ΕΕ – ΝΑΤΟ – μονοπώλια δε θα σταματήσουν αν δεν ορθώσουμε ένα τεράστιο λαϊκό τείχος αντίστασης και ανατροπής.

Αν δεν ανατρέψουμε κυβέρνηση – αντιλαϊκή πολιτική και γενικότερα αν δεν ανατρέψουμε την εξουσία-δικτατορία των μονοπωλίων και της ΕΕ. Το σίγουρο είναι ένα: Όσο θα εφαρμόζεται η πολιτική του ευρωμονόδρομου και του κεφαλαίου, τα προβλήματά μας θα γίνονται ακόμα πιο εκρηκτικά, η ζωή μας θα χειροτερεύει. Δεν υπάρχει φιλολαϊκή λύση και προοπτική, με εναλλαγές κυβερνήσεων στο πλαίσιο του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης και της ΕΕ.

Λύση και προοπτική υπάρχει!

Οι εργαζόμενοι στην εκπαίδευση και παντού να υψώσουμε το ανάστημά μας, με ενωμένο, ταξικό – ανυποχώρητο αγώνα, απαιτώντας εδώ και τώρα να δοθούν λύσεις στα λαϊκά προβλήματα.

ΜΠΟΡΟΥΜΕ να αλλάξουμε τα πράγματα. Προϋπόθεση για να λυθούν τα προβλήματά μας είναι μια άλλη πολιτική προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων, ένας άλλος δρόμος ανάπτυξης. Που θα συγκρουστεί με τα μεγάλα συμφέροντα, που θα σπάσει τα δεσμά της ΕΕ και των μονοπωλίων. Που θα μετατρέψει σε κοινωνική – λαϊκή περιουσία όλο τον πλούτο που παράγεται. Μόνο έτσι μπορεί να γίνει ο λαός αφέντης στον πλούτο που παράγει. Μόνο στο πλαίσιο μιας τέτοιας προοπτικής θα απαλλαγούν οι εργαζόμενοι από το σαράκι της ανεργίας και των απολύσεων, θα έχουμε δωρεάν σχολεία και μόρφωση για όλα τα παιδιά, θα έχουμε δωρεάν γιατρούς, φάρμακα, παιδικούς σταθμούς, σταθερή μόνιμη δουλειά, ελεύθερο χρόνο και διακοπές για όλους. Μια τέτοια προοπτική πρέπει να υπηρετούν οι αγώνες μας σήμερα.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ καλεί εκπαιδευτικούς, γονείς, μαθητές να μπουν σε θέση μάχης από την πρώτη μέρα. Να μπουν στον Αγώνα. Να δώσουν ώθηση στην ανασύνταξη του κινήματος, στις μαζικές – συλλογικές διαδικασίες, στον ταξικό προσανατολισμό. Να διεκδικήσουν όλα όσα δικαιούνται ο λαός μας και οι σεισμόπληκτοι μαθητές των νησιών μας.

 

Αργοστόλι 3 Σεπτέμβρη 2014

 

Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ

Ο Πρόεδρος  Ο Γενικός Γραμματέας 
Γεωργόπουλος Διονύσης Γαλιατσάτος Νικόλας
eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer