Ποιο είναι το ποσοστό των ερωτηθέντων στις δημοσκοπήσεις που δεν είναι βέβαιοι για την επιλογή τους. Πόσο μπορούν να επηρεάσουν το τελικό αποτέλεσμα.
Εκλογές 2015: Γρίφος για τους δημοσκόπους η βουβή και μυστική ψήφος
Πολιτική
25/01/2015 | 12:00

Σύμφωνα με τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας μέχρι τώρα υπάρχουν δύο σημαντικοί παράγοντες που θα κρίνουν το αποτέλεσμα των εκλογών ή κατά πολλούς, όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση, την κατάκτηση από τον ΣΥΡΙΖΑ της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.

Ο ένας είναι οι ψήφος των αναποφάσιστων. Των ψηφοφόρων της τελευταίας στιγμής οι οποίοι προσεγγίζουν το 10% των ερωτηθέντων.

Οι περισσότεροι εξ αυτών προέρχονται από το χώρο της κεντροδεξιάς, ένας παράγοντας που με μια πρώτη ανάγνωση ενισχύει τη ΝΔ, ωστόσο ουδείς πρέπει να υποβαθμίζει το γεγονός ότι οι εν λόγω ψηφοφόροι είναι απογοητευμένοι από τη διακυβέρνηση της χώρας τα τελευταία 2,5 χρόνια από τον κ. Σαμαρά. και κουρασμένοι από την πενταετή λιτότητα.

Ο δεύτερος όμως «βουβός» παράγοντας είναι η βεβαιότητα ή η αβεβαιότητα αν θέλετε των ψηφοφόρων για την επιλογή τους. Το ποσοστό δηλαδή εκείνων που μπορεί να δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ ή ΝΔ ή κάποιο άλλο κόμμα, αλλά δηλώνουν όχι και τόσο σίγουροι για την επιλογή τους. Δηλαδή αφήνουν ένα «ανοιχτό» παράθυρο να αλλάξουν την επιλογή τους λίγο πριν ή μπροστά στην κάλπη.

Σύμφωνα με την έρευνα του προέδρου και διευθύνοντα Σύμβουλο της Metron Analusis Στράτο Φαναρά για την εφημερίδα Παραπολιτικά το 62% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι είναι «πολύ» και «αρκετά σίγουρο» για την επιλογή του, ενώ το 37% δεν είναι και τόσο βέβαιο ή «καθόλου βέβαιο» για την επιλογή του.

Το αν αυτή η κρίσιμη μάζα των ψηφοφόρων μεταβάλλει την επιλογή του μπροστά στην κάλπη μένει και σε ποιο βαθμό θα επηρεάσει αυτό το εκλογικό αποτέλεσμα θα φανεί την Κυριακή.

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer