Ο Βασίλης Ρουχωτάς "σπάει" τη σιωπή του και μιλάει για όλους και για όλα σε μια συνέντευξη για την εφημερίδα "Κεφαλονιά".
«Εγώ ήμουν κύριος απέναντι στο Δήμαρχο»
Πολιτική
03/05/2011 | 05:16

Συνέντευξη στη Γιάννα Κουλουμπή

Εγώ ήμουν κύριος απέναντι στο Δήμαρχο…

Έχει χαρακτηριστεί ο «αντάρτης» της Ισχυρής Κεφαλονιάς του Αλέξανδρου Παρίση και ήταν ο πρώτος σε σταυρούς από όλους τους Συνδυασμούς που πήραν μέρος στις πρόσφατες Δημοτικές Εκλογές. Ο λόγος για το Βασιλή Ρουχωτά, που η συζήτηση μαζί του ήταν κάτι παραπάνω από ενδιαφέρουσα και αξίζει να την παρακολουθήσετε παρακάτω.

Ας ξεκινήσουμε με το πιο πρόσφατο, Πολεοδομία Ληξουρίου και μια ανακοίνωση με πολλές υπογραφές που απαιτεί από το Δήμαρχο να αναθεωρήσει την άποψή του για το κλείσιμό της…

Η ανακοίνωση αναφέρεται στην ανάγκη να κρατηθούν όσο γίνεται περισσότερες υπηρεσίες στην Περιφέρεια και αυτό το προβλέπει και ο Καλλικράτης. Ο Δήμαρχος είναι ανάγκη να ακούσει αυτά που του λέμε για την Πολεοδομία, γιατί είναι μια υπηρεσία ουσιαστική για τη λειτουργία του Δήμου από οικονομική και περιβαλλοντολογική άποψη. Στην ανακοίνωση μιλάμε για οργάνωση της Πολεοδομίας, που σημαίνει προσωπικό, γραφεία, υλικοτεχνική υποδομή. Δε γίνεται να μην υπάρχουν αυτά τα πράγματα. Πρέπει επομένως να οργανωθεί συνολικά η Πολεοδομία σε επίπεδο διεύθυνσης και να λειτουργήσει σε επίπεδο τμήματος στο Ληξούρι. Αυτά τα πράγματα είναι τόσο κοινότυπα που απορώ πραγματικά γιατί επιμένει ο Δήμαρχος να την κλείσει, χωρίς μάλιστα να υπάρχει κάποια επιπλέον οικονομική επιβάρυνση για το Δήμο.

Πιστεύετε ότι έχει να κάνει με εσάς αυτή του η συμπεριφορά;

Αν είναι έτσι τότε θα σκεφτώ να λειτουργώ ανάποδα. Θα του προτείνω τα στραβά για να κάνει τα ίσια…

Αλήθεια, πως είναι οι μεταξύ σας σχέσεις;

Εγώ είμαι μια χαρά. Στη συμφωνία μου με τον κ Παρίση ήμουν κύριος. Ας αναλογιστεί εκείνος αν στη συμφωνία μαζί μου ήταν κύριος.

Ποια ήταν η συμφωνία;

Η συμφωνία ήταν η παρέα που ξεκίνησε να πάρει τις εκλογές υπό την ηγεσία του να παραμείνει έτσι και μετά τις εκλογές. Όμως δεν έγινε έτσι. Το έχω πει και στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Αναφέρεστε στον κ. Μιχαλάτο;

Αναφέρομαι και στον κ. Μιχαλάτο..

Δηλαδή υπάρχουν κι άλλοι…

Οι επιλογές είναι του Δημάρχου… Καταρχάς έχει ένα κάρο Συμβούλους. Βασική διαφωνία μας. Αυτό του το έχω πει από τις 2 του Δεκέμβρη Τι τους θέλει; Αυτοί τον οδηγούν σε λάθη.  Τον οδήγησαν σε λάθος στο θέμα της Τράπεζας της Ελλάδος, στο θέμα της Πολεοδομίας στο Ληξούρι και  σε λάθος συμπεράσματα στο Βιολογικό τους Ληξουρίου.

rouxwtas-kouloumpi

Πόσοι είναι αυτοί οι σύμβουλοι;

Δεν ξέρω, θα τους δούμε στον προϋπολογισμό… Δεν έχω τίποτα, με τους ανθρώπους, με τις πολιτικές πρακτικές έχω. Αυτοί οι άνθρωποι μάλιστα , λυπάμαι που θα το πω, αλλά δουλεύουν τόσους μήνες και δεν θα πληρωθούν,  γιατί δε υπάρχει η δυνατότητα αναδρομικής πληρωμής. Ο Προϋπολογισμός τώρα θα ψηφιστεί. Αν βρεθεί άλλη φόρμουλα, δεν το ξέρω. Ο Δήμος έχει πλήρεις υπηρεσίες και έχει και ανθρώπους που έχουν μεγάλη εμπειρία στην αυτοδιοίκηση, όπως ο Σπύρος ο Ματιάτος και ο κ. Σολωμός που μπορούν να τον συμβουλεύσουν καλύτερα από τον οποιονδήποτε σε πολιτικό επίπεδο. Τι να τους κάνει λοιπόν τους συμβούλους;

Τελικά προκαλέσατε την καθαίρεσή σας ή όχι;

Όχι λάθος, εγώ όταν δίνω ένα αγώνα, τον δίνω μέχρι τέλους. Η επιλογή ήταν του Δημάρχου και ήταν ατυχέστατη.

Δεν ήταν λανθασμένη η επιλογή σας να συγκρουστείτε με το Δήμαρχο;

Όχι βέβαια, ήταν σαφής η τοποθέτησή μου. Καταρχάς αυτό που είπα εκείνη τη μέρα το είχα πει στο Δήμαρχο από το Δεκέμβρη. Άρα ήταν γνωστή η θέση μου και από κει και πέρα, η όποια έκρηξη σημαίνει αδυναμία να ακούς την άλλη γνώμη. Δεν είμαστε αρνιά ούτε πρόβατα. Είμαστε άνθρωποι με προσωπικότητα κι έχουμε υποχρέωση να υπηρετούμε την αλήθεια.

Σήμερα, μετανιώνετε καθόλου που έχουν έρθει έτσι τα πράγματα;

Όχι καθόλου, γιατί πιστεύω ότι διαφώνησα σε επίπεδο αρχών και νομίζω ότι η κοινωνία μας έχει ανάγκη από φωνές ελεύθερες.

Ο κ. Μιχαλάτος θα τα καταφέρει στη ΔΕΥΑΚ;

Ο κ. Μιχαλάτος πριν τις εκλογές έλεγε ό τι ο Παρίσης εκφράζει το παρελθόν. Τώρα το πως έγινε παρόν και μέλλον ο Παρίσης δεν θα απαντήσω εγώ, ας το πει ο ίδιος. Δεν έχω προσωπικά μαζί του και τον θεωρώ ικανό, διαφωνούμε πολιτικά απλώς.

Η άποψή σας για τους Αντιδημάρχους;

Όλοι είναι αξιοπρεπείς άνθρωποι και προσπαθούν. Σίγουρα έχουν πολλά προβλήματα να αντιμετωπίσουν, αφού δεν υπάρχουν χρήματα. Γενικά, η μόνη κριτική που μπορεί να δεχτεί αυτή τη στιγμή ο Δήμος είναι στο θέμα της οργάνωσης και της διοίκησης.  Παρόλα αυτά, είναι λίγο το διάστημα για να κρίνουμε αυτήν την Δημοτική Αρχή.

Για όσο ήσασταν Αντιδήμαρχος, τι παραλάβατε από την κα Αλεξανδροπούλου;

Δεν παρέλαβα, παρέδωσα. Ο μόνος Δήμαρχος που παρέδωσε στον επόμενο ήμουν εγώ. Παρέμεινα μέχρι τις 31/12 και έκανα το καθήκον μου ως Δημοτική Αρχή και δουλεύοντας με τον ίδιο ζήλο την επομένη των εκλογών που έχασα. Παρέλαβα ένα χρέος από τη Δημοτική Αρχή του κ. Κατσιβέλη και το παρέδωσα ελαφρώς μειωμένο. Πήρα δάνεια 899.000 για οφειλές της πρώην Αρχής και 220.000 για άλλες υποχρεώσεις του Δήμου. Με κάποιες επενδύσεις που έκανα, εξυπηρετώ πλήρως τα δάνεια που πήρα εγώ και τα δάνεια που πήρα για λογαριασμό του κ. Κατσιβέλη. Αν μάλιστα ξεκινούσα με μηδενικό χρέος θα παρέδιδα το Δήμο μου με περίσσευμα ενός εκατομμυρίου.

Γιατί χάσατε τότε τις εκλογές από την κα Αλεξανδροπούλου;

Γιατί δεν υπολογίζω το πολιτικό κόστος όταν πρέπει να πάει μπροστά ο τόπος μου. Άξιζε να πληρώσω αυτό το κόστος όμως για τον τόπο μου και νομίζω ότι στο τέλος ο κόσμος το είδε. Φάνηκε αυτό στις πρόσφατες εκλογές. Και δεν αναφέρομαι μόνο στο εαυτό μου, για παράδειγμα, ο Νέστωρας ο Βεντούρας είναι πέμπτος Δημοτικός Σύμβουλος σε όλο το νησί.

Ποια είναι η άποψή σας για το Βιολογικό της Σκάλας; Έχουν ακουστεί πολλά…

Εγώ όταν ακούω για επιτροπές όπως η ΕΔΕΛ, η άποψή μου είναι σαφής και δεδομένη, οι άνθρωποι αυτοί είναι για κλοτσιές. Όσοι γνωρίζουμε  πως λειτουργεί το δημόσιο, καταλαβαίνουμε ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι ό, τι καλύτερο. Όταν το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει αποφανθεί επί των ενστάσεων και λέει ότι καλώς εισηγείται η αρμόδια επιτροπή να ανατεθεί στον εργολάβο το έργο, ποια είναι η ΕΔΕΛ που λέει το αντίθετο; Λειτούργησε υπεράνω των αρμοδιοτήτων της, δεν είναι αυτός ο ρόλος της. Αλλά πρέπει να έχεις μπει στο πετσί του δημοσίου και να έχεις υπηρετήσει τα δημόσια έργα για να καταλάβεις ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι κυριολεκτικά κάφροι.

 Ακούγεται ότι θα είστε υποψήφιος Βουλευτής με τη ΝΔ. Ισχύει; Θέλετε να είστε;

Ο πιο ενδιαφέρων τομέας για να δράσει είναι η τοπική αυτοδιοίκηση, γιατί είσαι δίπλα στους ανθρώπους. Ο ρόλο του βουλευτή είναι πιο απόμακρος.

Δηλαδή δεν θέλετε;

Δεν είπα αυτό. Εγώ έβαλα υποψηφιότητα στις δημοτικές εκλογές επειδή μου το ζήτησε ο Αντώνης ο Σαμαράς. Αν κάποιος που ασχολείται με τα κοινά χρειαστεί να προσφέρει τις υπηρεσίες του και συμφωνεί με το πλαίσιο των αρχών μέσα στο οποίο του ζητείται να κινηθεί, πρέπει να το κάνει. Πάντως, προσωπικά πιστεύω ότι είναι άκαιρο να τρέχεις χωρίς να βλέπεις καν τη γραμμή τερματισμού.

Γιατί η ΝΔ δεν ανεβάζει το ποσοστό της, αν και έχει κλείσει η ψαλίδα με το ΠΑΣΟΚ;

Ο κ. Παπανδρέου και η παρέα του είναι ένα κομμάτι που διοικεί την Ελλάδα και βρίσκεται σε πλήρη διάσταση ακόμη και με το κόμμα του. Η οικονομική πολιτική που ακολούθησε είναι ολέθρια. Έχει ευθύνες γιατί ήταν μέλος του ΠΑΣΟΚ και υπουργός 30 χρόνια. Και ήξερε και συμφωνούσε. Τη διετία 2007 -2009 ήταν φοβερός. Έστειλε τη Κυβέρνηση στο καναβάτσο λέγοντας ότι δεν θα ψηφίσει το Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Τον θυμόμαστε να κλαίει όταν ήρθαν οι αγρότες από την Κρήτη. Τον θυμόμαστε πίσω από το πανό να διαδηλώνει για το ασφαλιστικό με τη γροθιά υψωμένη. Πήρε τις πιο ακραίες θέσεις ως Αντιπολίτευση και με λυσσώδη τρόπο αντιπολιτευόταν τον κ. Καραμανλή. Ο Καραμανλής είχε μόνο μια ευθύνη, ότι πήρε εντολή να αλλάξει το Κράτος και δεν το έκανε. Ο Παπανδρέου τώρα, έρχεται και διοικεί με πλήρη ενορχήστρωση όλων των ΜΜΕ τον τόπο. Πώς να πείσε η ΝΔ ότι δεν φταίει στο ποσοστό για το οποίο την κατηγορούν; Και να προσθέσω κάτι, το χειρότερο που κάνει αυτή η Κυβέρνηση είναι η εθνική πολιτική και για αυτό πρέπει να λογοδοτήσει στον ελληνικό λαό. Οι τουρκικές φρεγάτες είναι στο Σούνιο. Δεν τολμάμε να υπογράψουμε με την Κύπρο την οριοθέτηση της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης, ενώ ακούγεται ότι έχει τεθεί και θέμα Καστελόριζου. Από το 81 μέχρι το 11 είναι 31 χρόνια, πόσα από αυτά κυβερνά είναι η ΝΔ; Ούτε οχτώ χρόνια δεν είναι. Ας βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματά  του λοιπόν.

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer