Με εξαιρετικά μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν το Συνέδριο με Θέμα: «Κεφαλονιά, το Νησί της Ειρήνης, της Αλληλεγγύης και του Διαλόγου" στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Διεθνές Πολιτιστικό Δίκτυο με έδρα την Κεφαλονιά
Πολιτική
02/07/2013 | 21:29

Με εξαιρετικά μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν το Συνέδριο με Θέμα : «Κεφαλονιά, το Νησί της Ειρήνης, της Αλληλεγγύης και του Διαλόγου – Η Ιστορία οδηγεί στο Ευρωπαϊκό μέλλον»    και η Φωτογραφική Έκθεση με Θέμα : «Κεφαλονιά, Χθες και Σήμερα», που οργάνωσε, με ευθύνη του Α/Δημάρχου Πολιτισμού – Τουρισμού κ.Ε.Κεκάτου, ο Δήμος της Κεφαλονιάς, στις 26 Ιουνίου 2013  στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες.

kekatos-eyrwkoinoboylio2

Η Εκδήλωσε είχε την υπέρτατη τιμή να τελεί υπό την Αιγίδα του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ.Martin Schulz, ο οποίος εγκαινίασε και την Έκθεση : «1943, Τραγωδία της Μεραρχίας Aqui – 1953, Καταστροφικοί Σεισμοί – Σύγχρονη Κεφαλονιά».

Σκοπός της Εκδήλωσης ήταν, μέσα από δύο τραγικά γεγονότα στη σύγχρονη ιστορία του Νησιού να αναδειχθούν οι πολύτιμες για την Ανθρωπότητα έννοιες της «Ειρήνης και Σεβασμού των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε Αιχμαλώτους Πολέμου» και της «Αλληλεγγύης μεταξύ των Λαών σε Φυσικές Καταστροφές», έννοιες οι οποίες αποτελούν τους βασικούς Πολιτιστικούς άξονες ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

kekatos-eyrwkoinoboylio3

Την οργανωτική ευθύνη της Εκδήλωσης από πλευράς Ευρωκοινοβουλίου είχε ο Ευρωβουλευτής κ.Ν.Χρυσόγελος και ο Συνεργάτης του κ.Θ.Βασιλόπουλος, στους οποίους ο Δήμος Κεφαλονιάς εκφράζει τις εγκάρδιες ευχαριστίες του.

Τις Εισαγωγικές Ομιλίες είχαν οι κ.κ.:

Ευάγγελος Κεκάτος, Α/Δήμαρχος Πολιτισμού – Τουρισμού Δ.Κεφαλονιάς

Nicola Censini, Ειδικός Σύμβουλος Ευρωπαϊκής Πολιτικής, Δ.Κεφαλονιάς

Το Συνέδριο τίμησαν με τις Εισηγήσεις των οι κ.κ. :

Martin Schulz, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Νίκος Χρυσόγελος (Ομάδα τωv Πρασίvωv / Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία, Α/Πρόεδρος Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης)

Γεώργιος Παπανικολάου (Κoιvoβoυλευτική Ομάδα τoυ Ευρωπαϊκoύ Λαϊκoύ Κόμματoς – Χριστιαvoδημoκράτες, Α/Πρόεδρος Αντιπροσωπείας στη Μικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή ΕΕ-Χιλής)

Άννυ Ποδηματά, Α/Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, (Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών)

Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου, τ.Α/Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, (Κoιvoβoυλευτική Ομάδα τoυ Ευρωπαϊκoύ Λαϊκoύ Κόμματoς – Χριστιαvoδημoκράτες)

Rebecca Harms, Co-Chair, Group of the Greens/European Free Alliance

 Roberta Angelilli, v.President of the European Parliament, Group of the European People’s Party (Christian Democrats)

Gianni Pittella, First v.President of the European Parliament, Group of the Progressive Alliance of Socialists and Democrats in the European Parliament

kekatos-eyrwkoinoboylio4

Στις Εργασίες του Συνεδρίου παρουσιάστηκε η ίδρυση του Ring Rise Networkwww.ringrisenetwork.eu (Ε.Κεκατος, E.Giudrinetti, N.Censini, J.Massini), το οποίο θα αποτελέσει ένα διεθνές πολιτιστικό Δίκτυο με Έδρα την Κεφαλονιά και τις Βρυξέλλες, με σκοπό τη διασύνδεση ιστορικών τόπων, όπου μέσα από τη διαδικασία μελέτης της ιστορίας των, δια του Διαλόγου (Σωκρατική Μέθοδος), θα αναπτύσσονται χρήσιμα συμπεράσματα για την κοινωνία του μέλλοντος.

Το Συντονισμό των Εισηγήσεων είχε η Δημοσιογράφος (AJE-AEJ) κ.Elisabetta Giudrinetti.

Στην έναρξη του Συνεδρίου προβλήθηκε “Invitation Spot” της Κεφαλονιάς προς όλους τους Συμμετέχοντες, την επιμέλεια του οποίου είχε ευγενώς προσφέρει ο κ.Βασίλης Λουκάτος.

Ακολούθως, ο κ.Κεκάτος μετέφερε, επί τη ευκαιρία της 60χρονης επετείου από τους σεισμούς του 1953,  εκ μέρους του Δημάρχου Κεφαλονιάς κ.Αλέξανδρου Παρίση τις επίσημες Ευχαριστίες των Κατοίκων του Νησιού προς τις Αντιπροσωπίες των Χωρών (Γαλλία, Μ.Βρετανία, Σουηδία, Νορβηγία, Ελβετία, Σερβία, Η.Π.Α. και Ισραήλ), που πρόθυμα και άμεσα  στήριξαν ουσιαστικά τους Σεισμοπαθείς και τα έργα ανοικοδόμησης.

Τις Εργασίες του Συνεδρίου τίμησε με Χαιρετισμό που απέστειλε η Επίτροπος της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση κ.Μαρία Δαμανάκη.

Πλήθος Ευρωβουλευτών , Προσωπικοτήτων και Λειτουργών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και άλλων διεθνών Ευρωπαϊκών Οργανισμών Τίμησαν με την παρουσία τους το Συνέδριο, το οποίο κάλυψαν δημοσιογραφικά διεθνή έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ, ενώ υπήρχε και livestream μετάδοση (http://greenmediabox.eu/live/Kefalonia).

Επιγραμματικά τα Συμπεράσματα του Συνεδρίου συνοψίζονται ως ακολούθως :

–        Ο Πολιτισμός αποτελεί τον ουσιαστικό συνδετικό κρίκο μεταξύ διαφορετικών Χωρών και το ιστορικό παράδειγμα της Κεφαλονιάς αναδεικνύει με τον πιο ξεχωριστό τρόπο, πανευρωπαϊκά την ποιοτική δύναμη των Ευρωπαίων Πολιτών (Martin Schulz).

–        Μικροί τόποι έχουν μεγάλη φωνή, όταν γνωρίζουν τη συχνότητα εκφώνησής της. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με κεντρικό σύνθημα την «κοινωνία των Πολιτών», έχει ανάγκη την επικοινωνία με τους Πολίτες του, κατευθείαν από τους τόπους, όπου η ιστορία δημιουργείται (Νίκος Χρυσόγελος).

–        Η Κεφαλονιά απέδειξε ότι ο κάθε τόπος έχει το δικαίωμα αλλά και την υποχρέωση να παρουσιάζει, στοιχειοθετεί και καταθέτει τις σκέψεις και προτάσεις του, αναδεικνύοντας τη δύναμη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε διεθνές επίπεδο (Γεώργιος Παπανικολάου).

–        Η μελέτη και αξιοποίηση ιστορικών γεγονότων με σκοπό την προβολή θετικών μηνυμάτων για το μέλλον αποτελεί τη δικλείδα πολιτισμού, άνευ της οποίας είναι βέβαιο ότι θα επαναληφθούν τα ίδια, συχνά μοιραία λάθη (Άννυ Ποδηματά).

–        Το παρελθόν όσο σκληρό, επώδυνο και δύσκολο και αν είναι δεν πρέπει να αποτελεί εμπόδιο στις σχέσεις μεταξύ κρατών και οι πολίτες οφείλουν να σκύβουν με σεβασμό στην ιστορία τους , αλλά ταυτόχρονα να καταφέρνουν να βρίσκουν τις δημιουργικές οδούς επικοινωνίας για συνεργασία και πρόοδο (Rebecca Harms).

–        Η εκπαίδευση στις νέες γενιές των ιστορικών μηνυμάτων του παρελθόντος θα δημιουργήσει την κατάλληλη παιδεία στους αυριανούς Πολίτες, στους οποίους η Ευρωπαϊκή Ένωση εναποθέτει της ελπίδες της για ένα ασφαλέστερο μέλλον με σίγουρες προοπτικές πολιτιστικής ανάπτυξης (Roberta Angelilli).

–        Οι Φυσικές καταστροφές σε έναν τόπο  έχουν ταυτόχρονα με τις ζημιές, συχνά ανεπανόρθωτες, όταν αφορούν απώλειες ανθρώπινων ζωών,  τη δυνατότητα να αναγεννήσουν όχι μόνο την περιοχή αλλά κυρίως να αναδείξουν απίστευτες δυνατότητες συνεργασίας, εθελοντικής προσφοράς και αλληλεγγύης μεταξύ ανθρώπων από διαφορετικά κράτη (Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου).

–        Η πολιτιστική διασύνδεση με συνεργασία, συνεννόηση, ανταλλαγές απόψεων και δημιουργία Δικτύων επικοινωνίας  μεταξύ όχι μόνο των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και όλων των Λαών της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου θα δυναμώσει τις σχέσεις των Πολιτών, οι οποίοι ως ενεργά Μέλη μιας διεθνούς κοινότητας θα έχουν την παιδεία και δυνατότητα να προλαμβάνουν ατυχείς στιγμές, που η Ιστορία συχνά καταγράφει (Gianni Pittella).

 Το Συνέδριο ακολούθησε Δεξίωση, που προσέφερε ευγενώς η κ.Ποδηματά και στη συνέχεια ο Πρόεδρος κ.Schulz εγκαινίασε τη Φωτογραφική Έκθεση και ξεναγήθηκε από τον κ.Κεκάτο στα δύο ιστορικά γεγονότα, που σημάδεψαν τη σύγχρονη ιστορία της Κεφαλονιάς.

Την οργανωτική επιμέλεια της Έκθεσης είχαν ο κ.Νίκος Μεσσάρης και η κ.Milena Markoutza Messaris, ενώ για την ανάπτυξή της συνεργάστηκαν οι ζωγράφοι : κ.Giuliano Censini και κ.Giuliano Caporali.

Γραμματειακή υποστήριξη παρείχαν ευγενώς οι κ.κ.: Εύα Κεκάτου, Μελίνα Βλαχιώτη, Γεωργία Παγουλάτου.

Τη δημιουργική επιμέλεια του έντυπου υλικού είχε η κ.Μαρία Κουρή και τη φροντίδα σχεδιασμού ηλεκτρονικού υλικού η κ.Jessica Massini.

Για την ολοκλήρωση της Εκδήλωσης συνεργάστηκαν :

-Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς (Γενικός Γραμματέας κ.Παναγιώτης Κανελλόπουλος)

-Α/Περιφέρεια Κεφαλονιάς – Ιθάκης (Α/Περιφερειάρχης, κ.Σωτήρης Κουρής)

-Τεχνικό Επιμελητήριο Κεφαλονιάς – Ιθάκης (Πρόεδρος, κ.Σταύρος Τραυλός)

-Τεχνολογικό Ίδρυμα Ιονίων Νήσων – Σχολή Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας (Διευθυντής, κ.Άγης Κονιδάρης)

-Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Κεφαλονιάς (Πρόεδρος, κ.Άγγελος Κωνσταντάκης)

-Τουριστική Επιτροπή Δήμου Κεφαλονιάς (Προϊστάμενος, κ.Μιχάλης Πεβεράτος)

-Κοργιαλένειο Ιδρυμα Αργοστολίου (Καθ.Γ.Μοσχόπουλος, Δρ.Παναγής Μπαζίγος)

-Ιστορικά Ινστιτούτα Division Aqui

Το Γενικό Συντονισμό της Οργάνωσης του Συνεδρίου και της Έκθεσης είχε ο Α/Δήμαρχος Ε.Κεκάτος.

Ο Δήμος Κεφαλονιάς ευχαριστεί θερμά  όλους όσους συνέβαλαν ηθικά και υλικά για την πραγματοποίηση της ιδιαιτέρως σημαντικής για τη διεθνή προβολή της Κεφαλονιάς, Εκδήλωσης.

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer