Πολλοί από εμάς σπαταλάμε τον χρόνο μας μετρώντας τα λεπτά μέχρι τις επόμενες διακοπές μας, όταν θα μπορέσουμε να αφήσουμε πίσω τη δουλειά. Αλλά κάποιους, το να δουλεύουν στις διακοπές, τους ανταμείβει πολύ περισσότερο από το να κάθονται σε μια παραλία πίνοντας ντάκιρι. Όχι αυτό το είδος της δουλειάς που γίνεται από το laptop, αλλά αυτό που έρχεται από την καρδιά, τις διακοπές για εθελοντές.
Φαντάσου να φροντίζεις μωρά σε μία από τις κλινικές της Μητέρας Τερέζας στην Ινδία. Σε μια άλλη ήπειρο, θα μπορούσες να διδάσκεις αγγλικά στα παιδιά της Κόστα Ρίκα, όπου υπάρχει λίγη ή μηδενική πρόσβαση στα σχολεία. Κάποιοι εθελοντές μπορεί να διαλέξουν να δουλέψουν στην διάσωση της θαλάσσιας χελώνας στο Εκουαδόρ ή να ενδιαφερθούν να μάθουν τα βασικά για την κοινωνία των δελφινιών στη Νέα Ζηλανδία. Οι διακοπές για εθελοντές δεν είναι απλά ένα ταξίδι· είναι, μάλλον κυριολεκτικά, μια οδύσσεια που αποτελείται από τρία μέρη: την υπηρεσία, την μάθηση και σαν επακόλουθο, την συναισθηματική εμπλοκή σου όταν επιστρέψεις στο σπίτι. Σκέψου το σαν ένα ταξίδι που συνεχώς προσφέρει σε σένα και σε όλους γύρω σου. Δεν ισχύουν για όλους αυτά αλλά, αν σου κινεί την περιέργεια, συνέχισε να διαβάζεις.
Ξεκινώντας
Θα πρέπει να ξεκινήσεις την έρευνα και τον σχεδιασμό του ταξιδιού σου σε, όχι λιγότερο από, τρεις μήνες πριν την προγραμματισμένη έναρξη της εθελοντικής εμπειρίας σου. Το πρώτο βήμα είναι να βρεις μία οργάνωση που προωθεί προγράμματα τα οποία ταιριάζουν στα ενδιαφέροντά σου. Υπάρχουν πολλές οργανώσεις που θα σε βοηθήσουν στο κάθε βήμα της οργάνωσης των διακοπών σου. Δεν είσαι σίγουρος από πού να αρχίσεις;
Η πλούσια σε ενημέρωση ιστοσελίδα TransitionsAbroad.com έχει λινκς μερικών από τις καλύτερες οργανώσεις που μπορούν να ενδιαφερθούν για τις διακοπές σου. Επίσης, το Idealist.org παραθέτει οργανώσεις για εθελοντές ανά τον κόσμο.
Αφού έχεις βρει μια εταιρεία με κάποιο πρότζεκτ που σε ενδιαφέρει, λάβε υπόψη τις νομικές προειδοποιήσεις και άλλους σχετικούς παράγοντες. Θα πρέπει να έχεις πρόσβαση στο δίκτυο παλαιότερων συμμετεχόντων και δε θα πρέπει να πληρώσεις για πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα. Μη στείλεις χρήματα μέχρι να διαλέξεις κάποιο πρότζεκτ και να σιγουρευτεί η κράτησή σου. Εάν ψάχνεις στην ιστοσελίδα κάποιας οργάνωσης ή οδηγού προγραμμάτων, θα πρέπει να βλέπεις μια λεπτομερέστατη ανάλυση της διαχείρισης του κόστους συμμετοχής για το πρόγραμμα· ένας αξιόπιστος οργανισμός θα χρησιμοποιεί το 90 με 100 τοις εκατό των πηγών εσόδων του για τα διάφορα κόστη του προγράμματος.
Τέλος μπορεί να συναντήσεις αυτούς τους αριθμούς και τα γράμματα: 501(c)(3). Αυτοί οι αριθμοί αναφέρονται σε ένα τμήμα του Κώδικα Εσωτερικού Εισοδήματος (U.S Internal Revenue code), ο οποίος διαχειρίζεται τις μη κερδοσκοπικές οργανώσεις. Όλες οι εταιρείες πρέπει να πληρούν αυστηρούς κανονισμούς για να διατηρούν τη θέση τους ως μη κερδοσκοπικές εταιρείες, συμπληρώνοντας μια ετήσια αναφορά. Εσύ, προσωπικά, έχεις το δικαίωμα να αξιολογήσεις αυτή την αναφορά. Θα πρέπει να υπάρχουν σαφείς οδηγίες στην ιστοσελίδα για το πώς μπορείς να αποκτήσεις αυτές τις πληροφορίες. Το να κάνεις τις «ετοιμασίες» σου πριν το ταξίδι είναι εύκολο.
Η αληθινή πρόκληση θα είναι να προσπαθήσεις να διαλέξεις πού θα ήθελες να πας σε ολόκληρο τον κόσμο και σε τί τύπο πρότζεκτ θα ήθελες να συμμετάσχεις. Μπορεί σύντομα να βρεθείς στη θέση να παρακολουθείς το επιτυχές ή όχι φώλιασμα και την οικολογία της κεραμωτής θαλάσσιας χελώνας (hawksbill turtle) στα Μπαρμπέιντος, ή να αξιολογείς τις θρεπτικές πτυχές της διατροφής του σπάνιου ρινόκερου της Ναμίμπια, για να βοηθήσεις στην αναπαραγωγική του δυναμική και να αναχαιτίσεις την εξάλειψή του.
Τί Να Περιμένεις
Με λίγα λόγια, μπορείς να βοηθήσεις την αλλαγή κάπου στον κόσμο και να αλλάξεις κι εσύ ο ίδιος. Ενώ δουλεύεις, θα αποκτήσεις μια βαθειά βιωματική σχέση με τον τοπικό πολιτισμό που δε θα μπορούσε ποτέ να συμβεί σε συμβατικές διακοπές. Παράλληλα, οι άνθρωποι γύρω σου θα πάρουν μια γεύση του δικού σου πολιτισμού. Θα γνωρίσεις καινούριους ανθρώπους και θα κάνεις φιλίες που μπορεί να κρατήσουν μια ζωή. Θα βλέπεις και θα κάνεις κάτι καινούριο, διαφορετικό και αξιόλογο κάθε μέρα.
Εργασία και Παιχνίδι
Μπορεί να περιμένεις ότι θα ξοδέψεις πολύ χρόνο δουλεύοντας, αλλά το πιθανότερο είναι ότι δε θα το νιώθεις σαν «εργασία». Συχνά θα έχεις μερικά από τα απογεύματά σου ελεύθερα, καθώς επίσης και τα μεσημέρια και τα σαββατοκύριακά σου. Ντόπιοι οδηγοί και συντονιστές του προγράμματος θα σε βοηθήσουν να διαλέξεις ενδιαφέρουσες δραστηριότητες για τον ελεύθερό σου χρόνο. Αφού συμμετέχεις σε αυτό που κάποιοι ταξιδιώτες θεωρούν «μοναδική εμπειρία ζωής» (αν και κάποιοι εθελοντές επιλέγουν να επαναλάβουν την εμπειρία αυτή), τότε πρέπει να ζήσεις το κάθε λεπτό των διακοπών σου.
Σημείωση: Φυσικά θα θελήσεις να τραβήξεις φωτογραφίες, αλλά αν επιθυμείς να φωτογραφήσεις ντόπιο πληθυσμό, ζήτα την άδειά τους πριν το κάνεις. Κάποιοι πολιτισμοί πιστεύουν ότι η φωτογράφηση είναι παρεμβατική και μπορεί να βιάσει τις πολιτισμικές πεποιθήσεις τους. Η οργάνωση με την οποία θα σχεδιάσεις το ταξίδι σου θα σε ενημερώσει γι’ αυτό, όπως και για άλλες, τοπικές παραδόσεις, πεποιθήσεις και έθιμα.
Ποιος μπορεί να γίνει Εθελοντής;
Σχεδόν ο καθένας μπορεί να συμμετάσχει. Επειδή υπάρχουν τόσες πολλές ανάγκες στον κόσμο, σχεδόν κανένας δεν αποθαρρύνεται από την εισαγωγή του στο πρόγραμμα. Ο εθελοντισμός στο εξωτερικό μπορεί να αποδειχτεί μια υπέροχη οικογενειακή εμπειρία. Γενικά, τα παιδιά είναι ευπρόσδεκτοι συμμετέχοντες· παρολαυτά, τα νεαρότερα παιδιά μπορεί να χρειάζονται έγκριση εκ των προτέρων. Ο εθελοντισμός είναι μια φανταστική ιδέα για σπουδαστές που ψάχνουν ιδέες για την καριέρα τους ή ακόμα και λίγη εμπειρία στον τομέα των σπουδών τους.
Δεν υπάρχει ανώτατο όριο ηλικίας επομένως, άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας με περισσότερες «εμπειρίες» ενθαρρύνονται να μπουν σε προγράμματα, τα οποία είναι συμβατά με τις σωματικές τους δυνάμεις. Όντας μεγαλύτερος άνθρωπος, θα είσαι ένας εξαιρετικά πολύτιμος συμμετέχων, αφού δεν υπάρχει υποκατάστατο για την σοφία και την εμπειρία. Είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για ανθρώπους που μπορεί να έχουν ξοδέψει χρόνια δουλεύοντας σε μια δουλειά με ωράριο 9-5, τακτοποιώντας τους λογαριασμούς τους, αλλά τώρα θέλουν να χρησιμοποιήσουν τα προσόντα τους με πιο πνευματικό και δημιουργικό τρόπο. Οι διακοπές για εθελοντές είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να ξεφύγεις από το συνηθισμένο και να φέρεις μια αλλαγή κάπου στον κόσμο.
Κόστος και Έξοδα
Θα είσαι υπεύθυνος για το σύνολο των εξόδων σου, συμπεριλαμβανομένου του αεροπορικού σου εισιτηρίου. Θα συνιστούσαμε σίγουρα ασφάλεια για πιθανή ακύρωση του ταξιδιού. Για να σιγουρέψεις την κράτησή σου, απαιτείται μια προκαταβολή αφού επιλέξεις το πρόγραμμα. Το κόστος πιθανής βίζας ή εμβολίων ή άλλα φαρμακευτικά κόστη πριν το ταξίδι είναι κι αυτά υπό την ευθύνη σου. Μέχρι τώρα πρέπει να σκέφτεσαι: «Πρέπει να πληρώσω για να γίνω εθελοντής;». Ναι, πρέπει, αλλά πριν απορρίψεις την ιδέα εντελώς, σκέψου τί σημαίνει να είσαι εθελοντής. Θυμήσου ότι οι οργανώσεις που συντονίζουν αυτά τα προγράμματα είναι μη κερδοσκοπικές εταιρείες. Εθελοντισμός σημαίνει να προσφέρεις. Προσφέρουμε σε ανθρώπους που το χρειάζονται περισσότερο και πηγαίνουμε σε βοήθεια επειδή ο ντόπιος πληθυσμός υπολείπεται των υποδομών και των χρημάτων που χρειάζονται για να γίνει μια δουλειά.
Αφού επιλέξεις την οργάνωση με την οποία ενδιαφέρεσαι να δουλέψεις (και γίνεις μέλος εάν είναι απαραίτητο), θα σου δοθεί ένα εγχειρίδιο με συγκεκριμένες πληροφορίες για κάθε πτυχή του προγράμματος που επέλεξες. Το εγχειρίδιο θα έχει ένα τμήμα που θα σε βοηθήσει να καταλάβεις τα οικονομικά ζητήματα που προκύπτουν από την συνεργασία με ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα. Εφόσον αυτές οι εταιρείες είναι, σε γενικές γραμμές, μη κερδοσκοπικές, όλα ή ένα ποσοστό των εξόδων σου, συμπεριλαμβανομένων των αεροπορικών εισιτηρίων, μπορεί να εκπίπτουν στην εφορία. Έλεγξε με τον εφοριακό σου εάν υπάρχει πιθανή φορολογική έκπτωση την οποία δικαιούσαι.
Συχνά το εγχειρίδιο περιέχει προτάσεις εύρεσης χρηματοδότησης προκειμένου να συμβάλει κάπως στην κάλυψη των εξόδων σου γεγονός που μπορείς να επιβεβαιώσεις και από εθελοντές που έχουν πάρει μέρος κατά το παρελθόν σε αντίστοιχα προγράμματα. Σε έναν τέλειο κόσμο θα αρκούσε απλώς να προσφέρεις βοήθεια σ’ αυτούς που έχουν ανάγκη αλλά η σκληρή αλήθεια είναι ότι η αλλαγή του κόσμου κοστίζει.
Απαιτούνται Ειδικά Προσόντα;
Εν ολίγοις, όχι. Απαιτείται ελάχιστη ή και μηδενική γνώση ξένων γλωσσών επομένως, έχεις τη δυνατότητα να γίνεις εθελοντής σε, σχεδόν, οποιοδήποτε κομμάτι του κόσμου και να έχεις τη δυνατότητα να επικοινωνείς με τον ντόπιο πληθυσμό κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σου. Το εγχειρίδιό σου θα σε βοηθήσει στο κάθε ζήτημα του προγράμματος που διάλεξες. Όταν φτάσεις στον προορισμό του προγράμματος, θα διδαχτείς οτιδήποτε πρέπει να γνωρίζεις για να ολοκληρώσεις επιτυχώς τη δουλειά σου και να απολαύσεις την κάθε σου μέρα εκεί.
Όταν επιστρέψεις πίσω, ένα είναι σίγουρο: θα ξέρεις ότι έχεις αλλάξει με κάποιον τρόπο, σαν αποτέλεσμα της εθελοντικής εργασίας που ολοκλήρωσες. Αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι θα έχεις συνεισφέρει τα μέγιστα σε τόσους πολλούς ανθρώπους και θα έχεις φέρει μια αλλαγή κάπου στον κόσμο. Όντας εθελοντής, μάλλον θα έχεις βιώσει την καλύτερη εμπειρία διακοπών της ζωής σου.
Τι ωραία αίσθηση!
Πηγή: independenttraveler.com