Το θέμα της επιστροφής στην Κεφαλονιά των αγαλμάτων και λοιπών ευρημάτων που βρέθηκαν στο Ξι εισηγήθηκε στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος.
Γαλιατσάτος: Να επιστραφούν στην Κεφαλονιά τα αγάλματα του Ξι
Πολιτισμός
11/09/2016 | 20:35

Το θέμα της επιστροφής στην Κεφαλονιά των αγαλμάτων και λοιπών ευρημάτων που βρέθηκαν στο Ξι εισηγήθηκε στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2016 ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος.

Ο Περιφερειάρχης ενημέρωσε ότι πρόκειται για έξι αγάλματα και πέντε αρχιτεκτονικά μέλη που χρονολογούνται στην ελληνική εποχή και προέρχονται από το ακρωτήριο Ξι στην Κεφαλονιά. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τν Εφορεία Αρχαιοτήτων Κεφαλονιάς πρόκειται για:

-Ακέφαλο άγαλμα όρθιου γυμνού νέου που συνοδεύεται από μικρό ζώο στον τύπο του Σατύρου

-Άγαλμα καθιστής ανδρικής μορφής στον τύπο του θεού Σάραπη ή Σέραπη

-Όρθιος γυμνός νέος που φορά κοντή χλαμύδα ή δορά ζώου

-Ακέφαλος όρθιος γυμνός νέος, που φέρει χλαμύδα στους ώμους στον τύπο του Ερμή ή του Γανυμήδη

-Γυναικεία μορφή ή θεά με μακρύ χιτώνα και ιμάτιο

-Ακέφαλο άγαλμα όρθιου γυμνού νέου με ιμάτιο στον αριστερό ώμο

-Τρεις μαρμάρινες βάσεις κιόνων

-Δύο μαρμάρινα κιονόκρανα

Σύμφωνα με το αρχείο της Εφορείας τον Αύγουστο του 1980 υποδείχθηκαν από λουόμενα αρχαία αντικείμενα στη θαλάσσια περιοχή νότια της χερσονήσου της Παλικής κοντά στην παραλία του Ξι και μεταφέρθηκαν στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο για συντήρηση. Τα αρχαία αυτά αντικείμενα μεταφέρθηκαν στο Φρούριο της Πύλου με την υπ αριθμ. ΥΠΠΟ/ΓΔΑ/ΑΡΧ/Α2/Φ4262148/4960/29-11-2001 απόφαση μεταφοράς προκειμένου να φυλαχθούν εκεί προσωρινά έως ότου βρεθεί κατάλληλος χώρος στην Κεφαλονιά για τη μόνιμη έκθεσή τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία που αναγράφονται στον «Κόμβο Οδυσσέα» εκτίθενται εκεί σε προσωρινή έκθεση από το 2012.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κεφαλονιάς αιτείται την εφαρμογή της εν λόγω απόφασης και την επιστροφή των αρχαίων αντικειμένων που βρέθηκαν στο Ξι, προκειμένου αυτά να εκτεθούν άμεσα στην Αρχαιολογική Συλλογή της Σάμης καθώς η Εφορεία υλοποιεί με αυτεπιστασία το έργο «Επισκευή και δημιουργία Αρχαιολογικής Συλλογής Σάμης και έκθεση ψηφιδωτών δαπέδων» το οποίο θα ενταχθεί στην προγραμματική σύμβαση της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.

Λόγω της σοβαρότητας του θέματος και της αντίθετης γνώμης της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων έχει κατατεθεί ερώτηση και αναφορά στη Βουλή από βουλευτές και το αίτημα επιστροφής των αρχαίων στην Κεφαλονιά θα εξεταστεί από το αρμόδιο Συμβούλιο Μουσείων προς το οποίο η Εφορεία έχει αποστείλει σχετική εισήγηση.

Ο Περιφερειάρχης Θεόδωρος Γαλιατσάτος ζήτησε από το Σώμα να στηρίξει την εισήγησή του και να λάβει απόφαση επιστροφής των αγαλμάτων και λοιπών ευρημάτων στην Κεφαλονιά, εισήγηση που έγινε ομόφωνα δεκτή.

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer