Ο Στέφανος Κασσελάκης είναι ένας νέος πετυχημένος ομογενής που σκέφτηκε και υλοποίησε ένα σχέδιο βοήθειας για τους Έλληνες φοιτητές και νέους επιστήμονες
Βοηθάει Έλληνες φοιτητές και νέους επιστήμονες, με αντάλλαγμα εθελοντικό έργο
 Ομογένεια
06/06/2014 | 10:40

Ο Στέφανος Κασσελάκης είναι ένας νέος πετυχημένος ομογενής που σκέφτηκε και υλοποίησε ένα σχέδιο βοήθειας για τους Έλληνες φοιτητές και νέους επιστήμονες με αντάλλαγμα κάποιες ώρες εθελοντικής εργασίας σε κοινωφελείς οργανώσεις στην Ελλάδα.

Αυτό που έχει όμως σημασία είναι η πρωτοτυπία της βοήθειας που προσφέρει και την οποία συζήτησε με τον «Εθνικό Κήρυκα».

Ο Στέφανος Κασσελάκης είναι το πρότυπο του επιτυχημένου νέου ομογενή που δεν ξεχνάει την πατρίδα του, την επισκέπτεται συχνά, και μόλις απαλλάχτηκε από το βαρύ εργασιακό του πρόγραμμα έθεσε σε εφαρμογή την πρωτοβουλία του.

Να σημειώσουμε ότι μόλις έληξε μετά από πέντε χρονια η θητεία του στην Goldman Sacks και έχει αρχίσει να εργάζεται στον τομέα των hedge funds.

Μιλώντας στον «Ε.Κ.» είπε ότι η πρωτοβουλία του που υλοποιείται μέσω μίας διαδικτυακής πλατφόρμας με τον τίτλο CvfromGreece.com (σ.σ. βιογραφικά από την Ελλάδα). Και είναι τόσο απλή στη σύλληψή της αλλά και τόσο υποστηρικτική για Ελληνες φοιτητές και νέους επιστήμονες που αναρωτιέται κανείς πως δεν το είχε σκεφτεί κανείς πριν. Αλλά πάντα οι μεγάλες ιδέες αφού συλληφθούν φαίνονται μετά απλές!

«Ο σκοπός είναι κοινωνικός» μας λέει. «Η Ελλάδα έχει ένα πολύ μορφωμένο δυναμικό και τα πανεπιστήμια είναι καλά και η οικογένεια ενδιαφέρεται ακόμη για τη μόρφωση των παιδιών της. Γενικά η Ελλάδα παρουσιάζει υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης ακόμη και στα Αγγλικά, σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά λόγω της κρίσης πολλοί νέοι αρχίζουν τη επαγγελματική τους ζωή με την τράπουλα να έχει στραφεί εναντίον τους. Συγχρόνως όμως αν θέλουμε εμείς ως κοινωνία να κάνουμε κάτι πέρα του τουρισμού, του αγροτουρισμού κλπ., πρέπει να είμαστε ανταγωνίσιμοι είτε είναι το Μπανγκλαντες είτε είναι η Κίνα, είτε είναι η Αμερική. Ετσι άν ένας νέος δεν μπορεί να αποκτήσει εμπειρία ή να ξέρει πως να αρχίσει από κάπου, ή να προχωρήσει σε ένα μεταπτυχιακό, δημιουργείται τότε ένας φαύλος κύκλος με άσχημες επιπτώσεις. Πάει χαμένη μια γενιά».

– Πως σου ήρθε η ιδέα; Τον ρωτάμε.

«Εγώ έχω μεγαλώσει σε Ελλάδα και Αμερική. Τα τελευταία χρόνια γνωστοί και φίλοι άρχισαν να επικοινωνούν μαζί μου -με ορισμένους είχα να μιλήσω χρόνια- ζητώντας τη βοήθειά μου για βιογραφικά και τα cover lexers και αιτιολόγηση αιτήσεων σε αμερικανικά πανεπιστήμια. Ετσι, αυτο που παρατήρησα είναι ελλείψεις γλωσσικές και πιο δομικές. Δηλ. δεν ήξεραν πως να συντάξουν ένα βιογραφικό ειδικό για τις σπουδές τους σε ειδικευμένα πανεπιστήμια. Ο ήμουν στη Goldman Sacks είχα δεί τόσα πολλά βιογραφικά που θεωρώ ότι άμεσα μπορώ να καταλάβω αν κάποιο μέρος του βιογραφικού φαντάζει ψεύτικο ή εξωραϊσμένο. Ετσι σκέφτηκα ότι μπορούμε να βοηθήσουμε ώστε ένα βιογραφικό και μία αίτηση να μην έχει πρώτον λάθη γλωσσικά και τι χρειάζεται να τονιστεί για να βοηθήσει το βιογραφικό να είναι πιο ουσιαστικό πιο αληθινό και έτσι ευκολότερα αποδεκτό. Αυτό το είχα κάνει για χρόνια βοηθώντας για χρόνια φίλους και γνωστούς. Παράλληλα έχοντας εντριφθεί και στην Ομογένεια , την οποία άλλωστε θα αρχίσω να ενημερώνω σε οικονομικά θέματα μέσα από τις σελίδες του «Εθνικού Κήρυκα», έχω αντιληφθεί ότι πολλοί Ελληνοαμερικανοί που δεν έχουν τη δύναμη να προσφέρουν μεγάλη επιταγή στις μη κοινωφελείς οργανώσεις της Ελλάδας, έχουν τη θέληση να προσφέρουν αλλιώς. Ετσι σκέφτηκα πως μπορεί αυτό να γίνει πιο μαζικά και πιο ουσιαστικά, να βοηθηθούν φοιτητές και νέοι επιστήμονες. Αλλωστε ξέρω ότι όλοι έξω από την Ελλάδα αγαπάνε αυτή τη χώρα και θέλουν να βοηθήσουν. Ετσι πήρα την πρωτοβουλία αυτοί οι νέοι στην Ελλάδα να προσφέρουν κάποιες ώρες εθελοντική εργασία σε κάποια από τις πολλές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα λόγω κρίσης. Και μετά εμείς έχοντας πιστοποιημένη την κοινωνική αυτή εργασία που μπορεί να είναι κάποιες ώρες, μία ημέρα ή και περισσότερο να τους επιβραβεύσουμε με το να τους βοηθήσουμε και συμβουλεύουμε στην αναζήτησή τους στο εξωτερικό για σπουδές, έρευνα ή δουλειές να δημιουργήσουν ένα πιο σωστό και αποδοτικό βιογραφικό ή ‘πορτοφόλιο’».

Οπως μας εξηγεί «αρχικά επικεντρωνόμαστε στα βιογραφικά και τα ‘head letters’, που δημιουργούν την πρώτη εντύπωση».

Εχοντας την απορία πως θα γίνει αυτό, ο κ. Κασσελάκης μας λέει ότι όπως φαίνεται και στην ιστοσελίδα «cvfromGreece» κάθε ενδιαφερόμενος από Ελλάδα κάνει αίτηση, αποκτά έναν μέντορα για συμβουλές από ΗΠΑ , Ευρώπη , Αυστραλία κλπ. και προχωρά με την καθοδήγηση.

Πως συνδέονται όμως οι κατάλληλοι μέντορες με τους κατάλληλους ενδιαφερόμενους;

Οπως εξηγει, υπάρχουν προϋποθέσεις. Το γλωσσικό (αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά κλπ), ο τομέας (χρηματοοικονομικά, νομικά, κλπ) και το φύλλο. Εξηγεί ότι ένα από τα μεγαλύτερα δίκτυα διεθνώς είναι το δίκτυο γυναικών και έτσι οι γυναίκες μέντορες μπορεί να αναδειχθούν πιο αποδοτικές σε ενδιαφερόμενες γυναίκες.

Η πλατφόρμα είναι ήδη έτοιμη και λειτουργική και ήδη, μας λέει η ανταπόκριση των επαγγελματιών (μέντορες) στο εξωτερικό και των εθελοντικών οργανισμών στην Ελλάδα κρίνεται ενθουσιώδης. Και θα εκπλαγείτε πόσοι από τους μέντορες δεν είναι καν Ελληνοαμερικανοί που ανταποκρίθηκαν, ενώ στην εύρεση των εθελοντικών οργανώσεων μας βοήθησε και το Ίδρυμα Νιάρχου που χρηματοδοτεί άλλωστε τέτοιες οργανώσεις στην Ελλάδα.

Περισσότερες πληροφοριες ακολουθούν…

Πηγή: “Εθνικός Κήρυκας”

eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ