Ο ΕΟΦ ανήρτησε στην ιστοσελίδα του τον Ενδεικτικό Κατάλογο Δραστικών Ουσιών φαρμακευτικών προϊόντων που δύνανται να χαρακτηριστούν φάρμακα γενικής διάθεσης (ΓΕΔΙΦΑ), ώστε να πωλούνται και εκτός φαρμακείων
Αυτά τα φάρμακα θα πωλούνται στα ράφια των σούπερ μάρκετ
Κοινωνία
04/11/2016 | 14:02

Γνωστά αντιπυρετικά – αναλγητικά, όπως η ασπιρίνη και το ντεπόν, σκευάσματα για πόνους μυών και αρθρώσεων, για πονόλαιμο, αντιισταμινικά που χρησιμοποιούνται για τσιμπήματα εντόμων, αντιόξινα, δερματολογικά φάρμακα για έρπη και στοματικά διαλύματα για μύκητες περιέχει, μεταξύ άλλων, ο κατάλογος με τα φάρμακα που θα μπορούν να πωληθούν και στα σούπερ μάρκετ.

Χθες ο ΕΟΦ ανήρτησε στην ιστοσελίδα του τον Ενδεικτικό Κατάλογο Δραστικών Ουσιών φαρμακευτικών προϊόντων που δύνανται να χαρακτηριστούν φάρμακα γενικής διάθεσης (ΓΕΔΙΦΑ), ώστε να πωλούνται και εκτός φαρμακείων. Ο κατάλογος περιλαμβάνει 40 δραστικές ουσίες, εκ των οποίων κάποιες υπάρχουν σε αρκετές δεκάδες φαρμακευτικά σκευάσματα. Είναι ενδεικτικό ότι υπάρχει δραστική ουσία για γαστροπροστασία που κυκλοφορεί σε περίπου 30 διαφορετικά σκευάσματα. Επίσης, στον κατάλογο περιλαμβάνονται και η μορφή-περιεκτικότητα και οι συσκευασίες που πρέπει να έχουν τα προϊόντα προκειμένου να πωλούνται από τα σούπερ μάρκετ. Με βάση τον κατάλογο αυτόν, οι φαρμακευτικές εταιρείες που έχουν προϊόντα με τις συγκεκριμένες δραστικές ουσίες μπορούν να καταθέσουν στον ΕΟΦ αιτήσεις αλλαγής του τρόπου διάθεσης των προϊόντων τους από «φάρμακα για τα οποία δεν απαιτείται ιατρική συνταγή» σε «φάρμακα για τα οποία δεν απαιτείται ιατρική συνταγή – Γενική Διάθεση». Πάντως, ο ΕΟΦ ανοίγει παράθυρο και για ένταξη και άλλων δραστικών ουσιών στα εν δυνάμει ΓΕΔΙΦΑ. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του ΕΟΦ, οι φαρμακευτικές εταιρείες δύνανται να υποβάλλουν σχετικές αιτήσεις και για φαρμακευτικά προϊόντα δραστικών ουσιών εκτός καταλόγου, οι οποίες και θα αξιολογούνται κατά περίπτωση.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Ιούλιο είχε υπογραφεί η υπουργική απόφαση που όριζε τους όρους και τις προϋποθέσεις διάθεσης φαρμάκων και εκτός σούπερ μάρκετ. Το υπουργείο Υγείας είχε ήδη από τότε έτοιμη την εισήγηση ειδικής επιτροπής για τα σκευάσματα που θα μπορούσαν να πωλούνται και εκτός φαρμακείων. Η πρώτη λίστα εξετάστηκε από την Επιστημονική Επιτροπή του ΕΟΦ, η οποία και κατέληξε στον «ενδεικτικό κατάλογο δραστικών ουσιών» που δημοσιοποιήθηκε χθες. Η δημιουργία του θεσμικού πλαισίου για την πώληση φαρμάκων εκτός φαρμακείου αποτελεί και ένα από τα σημεία της εν εξελίξει δεύτερης αξιολόγησης από τους δανειστές.

Πηγή: kathimerini.gr

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer