Οι φαρμακοποιοί εμφανίζονται αποφασισμένοι να προχωρήσουν από εβδομάδα σε απεργιακές κινητοποιήσεις
Απεργούν οι φαρμακοποιοί από Δευτέρα
Κοινωνία
24/10/2015 | 10:29

Κατεβάζουν ρολά από τη Δευτέρα τα φαρμακεία όλης της χώρας. Οι φαρμακοποιοί εμφανίζονται αποφασισμένοι να προχωρήσουν από εβδομάδα σε απεργιακές κινητοποιήσεις, διαμαρτυρόμενοι για την πρόθεση της κυβέρνησης να επιτρέψει και σε μη φαρμακοποιούς να ανοίξουν φαρμακείο. Σήμερα πραγματοποιείται έκτακτη Γενική Συνέλευση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, όπου θα συζητηθεί η ομόφωνη πρόταση του Δ.Σ. για 24ωρες κυλιόμενες απεργίες, αρχής γενομένης τη Δευτέρα. Η πρόταση αναμένεται να εγκριθεί, που σημαίνει ότι από τη Δευτέρα οι πολίτες θα εξυπηρετούνται μόνο από τα εφημερεύοντα φαρμακεία. Στάση αναμονής τηρούν, προς το παρόν, οι φαρμακοποιοί που έχουν ακολουθήσει το διευρυμένο ωράριο, καθώς αναμένουν και την επίσημη απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΠΦΣ για να αποφασίσουν τι θα πράξουν. Ως «προεόρτιο» των απεργιών χαρακτηρίζεται η χθεσινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας που διοργάνωσε ο ΠΦΣ έξω από το υπουργείο Υγείας. Στο πλαίσιο της κινητοποίησης, εκπρόσωποι των φαρμακοποιών συναντήθηκαν ξανά με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, τον οποίο ενημέρωσαν για τις θέσεις και τις προθέσεις τους.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΠΦΣ αντιδρά στο επικείμενο «άνοιγμα» των φαρμακείων και σε ιδιώτες μη φαρμακοποιούς, το οποίο και είναι διατεθειμένη να επιτρέψει η κυβέρνηση, στο πλαίσιο της υλοποίησης των προαπαιτούμενων για τα οποία έχει δεσμευθεί προς τους δανειστές. Η σχετική κοινή υπουργική απόφαση είναι στο τελικό στάδιο της σύνταξής της και μένουν κάποιες λεπτομέρειες έως ότου «κλείσει». Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα επιτρέπεται από ιδιώτες μη φαρμακοποιούς να κατέχουν πλειοψηφικό πακέτο μετοχών φαρμακείου. Επιπλέον, κάθε ιδιώτης θα μπορεί να μετέχει έως και σε πέντε φαρμακεία.

Οι φαρμακοποιοί, που ζητούν να εφαρμοστεί το γερμανικό μοντέλο, όπου ιδιοκτήτης φαρμακείου είναι μόνο φαρμακοποιός, εκτιμούν ότι με τις προωθούμενες αλλαγές στο ιδιοκτησιακό ανοίγει ο δρόμος για τη δημιουργία καρτέλ εις βάρος της εξυπηρέτησης των πολιτών αλλά και της φαρμακευτικής δαπάνης. Οπως υποστηρίζουν, οι χονδρέμποροι θα θέλουν να προωθήσουν τα δικά τους φάρμακα, με αποτέλεσμα να εκτοξευθεί και ο όγκος και η δαπάνη των χορηγούμενων φαρμάκων. Μάλιστα, κατά τη χθεσινή συνάντηση με τον υπουργό, τόνισαν ότι σε κάθε περίπτωση δεν θα πρέπει να επιτρέπεται η συμμετοχή γιατρών, φαρμακευτικών εταιρειών και φαρμακαποθηκών στην ιδιοκτησία των φαρμακείων, και πρόσθεσαν ότι, ανεξάρτητα από την άδεια λειτουργίας, η άδεια ιδρύσεως φαρμακείου θα πρέπει να ανήκει σε φαρμακοποιό.

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer