Τι αλλάζει σε μαθήματα και επιστημονικά πεδία
Αλλάζει πάλι το σύστημα των Πανελλαδικών
Κοινωνία
12/01/2014 | 12:13

Ανεξάρτητη Αρχή και για την Παιδεία δημιουργείται στην αρχή του 2014, ενώ με νέο τρόπο θα εξετασθούν στο τέλος της φετινής χρονιάς οι μαθητές της Α’ Λυκείου, οι οποίοι εγκαινιάζουν το νέο σύστημα των Πανελλαδικών Εξετάσεων, με το οποίο τελικά θα διαγωνισθούν για πρώτη φορά οι μαθητές της Γ’ Λυκείου τον Ιούνιο του 2016.

Για το λόγο αυτό ιδρύεται νέα Ανεξάρτητη Αρχή, με την επωνυμία Εθνικός Οργανισμός Εξετάσεων (ΕΟΕ), ένας επιτελικός επιστημονικός φορέας αρμόδιος για ζητήματα που αφορούν τις γραπτές προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις στο Γενικό Λύκειο και τις εξετάσεις εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Ο υπουργός Παιδείας, κ. Kωνσταντίνος Aρβανιτόπουλος, προκειμένου να πληρωθεί η θέση του προέδρου της ανεξάρτητης διοικητικής αρχής, γνωστοποίησε την υποβολή υποψηφιοτήτων για επιστήμονες με υψηλού επιπέδου επιστημονικό έργο και αποδεδειγμένη εμπειρία σε θέματα εξετάσεων και εν γένει του εκπαιδευτικού έργου της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, οι οποίοι ενδιαφέρονται για την πλήρωση της θέσης του προέδρου του ΕΟΕ, ο οποίος θα έχει τετραετή θητεία και αναμένεται να τοποθετηθεί έως το τέλος του μήνα.

Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, κ. Σωτήρης Γκλαβάς, πραγματοποιεί ασκήσεις επί χάρτου, προκειμένου να είναι όλα έτοιμα στο τέλος αυτής τη χρονιάς και οι μαθητές της Α’ Λυκείου να εξεταστούν με ερωτήσεις από την Τράπεζα Ερωτήσεων.

Οι ερωτήσεις θα επιλέγονται ηλεκτρονικά, καλύπτοντας όλη την εξεταστέα ύλη. Στόχος είναι το σύνολο των ερωτήσεων να είναι διαβαθμισμένης δυσκολίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, από το υπουργείο Παιδείας, φέτος οι ερωτήσεις θα καλύπτονται κατά 50% από την Τράπεζα Ερωτήσεων και το υπόλοιπο 50% από ερωτήσεις καθηγητών.

Ο νέος Εθνικός Οργανισμός Εξετάσεων, με διεθνή ονομασία National Exams Organization, αποτελεί επιστημονικό φορέα αρμόδιο για ζητήματα που αφορούν στις γραπτές προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις στο Γενικό και Επαγγελματικό Λύκειο, στις εξετάσεις εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και στη δημιουργία και λειτουργία της Τράπεζας Θεμάτων Εξετάσεων Διαβαθμισμένης Δυσκολίας, σε συνεργασία με το ΙΕΠ.

Αποστολή του οργανισμού είναι η διασφάλιση υψηλής ποιότητας και διαφάνειας των εξετάσεων των μαθητών του Γενικού και του Επαγγελματικού Λυκείου.

Στο πλαίσιο της αποστολής του, ο οργανισμός είναι αρμόδιος ιδίως για:
α) τον προσδιορισμό της εξεταστέας ύλης με θεματικό προσδιορισμό,
β) τη διατύπωση πρότασης για τη συγκρότηση των περιφερειακών επιτροπών και της κεντρικής επιτροπής, για τη διεξαγωγή των εξετάσεων,
γ) τη διατύπωση πρότασης για τον ορισμό βαθμολογητών, για τη βαθμολόγηση των γραπτών στις εξετάσεις για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, που αξιολογούνται και επιμορφώνονται διαρκώς,
δ) τη διοργάνωση των εξετάσεων σε περιφερειακό και κεντρικό επίπεδο και τον ορισμό κάθε σχετικού θέματος, όπως είναι οι επιτηρήσεις, η διάρκεια, η διαδικασία βαθμολόγησης και αναβαθμολόγησης,
ε) τη συνεργασία με τις υπηρεσιακές υποστηρικτικές αρμόδιες διευθύνσεις και υπηρεσίες του υπουργείου
Παιδείας και Θρησκευμάτων για τη διοργάνωση των εξετάσεων,
στ) τη γνωμοδότηση ή εισήγηση, ύστερα από ερώτημα του υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων ή αυτεπαγγέλτως, σχετικά με θέματα που άπτονται των ανωτέρω αρμοδιοτήτων και της αποστολής του.

Τι αλλάζει σε μαθήματα και επιστημονικά πεδία

Στόχος του υπουργείου Παιδείας είναι οι εξετάσεις να είναι περισσότερο αντικειμενικές και να ξεκινούν όλοι οι μαθητές από την ίδια αφετηρία, όπως λένε χαρακτηριστικά οι αρμόδιοι.

Παράλληλα, θα δοθεί βαρύτητα στη γενική παιδεία στις πρώτες τάξεις του Λυκείου, ενώ στη Γ’ Λυκείου θα προηγηθούν τα μαθήματα των ομάδων προσανατολισμού. Η τράπεζα ερωτήσεων θα αφορά τις ενδοσχολικές, αλλά και τις Πανελλαδικές Εξετάσεις.

Οι μαθητές θα επιλέγουν εξ αρχής τα επιστημονικά πεδία και θα εξετάζονται σε τέσσερα αντί σε έξι μαθήματα, ενώ για τον υπολογισμό του βαθμού πρόσβασής τους στην ανώτατη εκπαίδευση θα προσμετρούνται οι βαθμοί και των τριών τάξεων.

Η δομή του όλου συστήματος έχει γίνει με τρόπο ώστε να μη συνδέεται το Λύκειο με τις εξετάσεις, προκειμένου να υπάρχει αυτόνομη εκπαιδευτική διαδικασία.

Για το λόγο αυτό οι μαθητές θα εξετάζονται στο τέλος κάθε σχολικής χρονιάς στα μαθήματα τα οποία διδάσκονται, ενώ στη Γ’ Λυκείου θα εξετασθούν επιπλέον και στα τέσσερα μαθήματα του επιστημονικού πεδίου που έχουν επιλέξει, σαφώς λιγότερα από αυτά που εξετάζονται σήμερα.

Ειδικότερα, στην Α’ Λυκείου οι μαθητές θα διδάσκονται μόνο μαθήματα Γενικής Παιδείας (συνολικά εννέα και διάρκειας 33 ωρών εβδομαδιαίως), ενώ εισάγεται το σύστημα των ερευνητικών εργασιών (τα λεγόμενα projects), η διάρκεια των οποίων καθορίζεται σε δύο ώρες.

Τα μαθήματα επιλογής για τους μαθητές της Α’ Λυκείου είναι Εφαρμογές Πληροφορικής, Τεχνολογία και Διαχείριση Φυσικών Πόρων και Εκφραση – Πολιτισμός και Ευρωπαϊκός Πολιτισμός.

Στη Β’ Λυκείου τα μαθήματα Γενικής Παιδείας γίνονται δέκα, συνολικής διάρκειας 30 ωρών. Παράλληλα, οι μαθητές της δεύτερης τάξης θα παρακολουθούν μία εκ των δύο ομάδων προσανατολισμού (όπως μετονομάζονται οι κατευθύνσεις), η διάρκεια των οποίων καθορίζεται σε πέντε ώρες.

Η μία ομάδα προσανατολισμού περιλαμβάνει μαθήματα ανθρωπιστικών επιστημών (Αρχαία Ελληνικά και Λατινικά) και η δεύτερη μαθήματα θετικών επιστημών (Φυσική και Μαθηματικά). Με την κατάργηση της τεχνολογικής κατεύθυνσης βγαίνουν από το διδακτικό πρόγραμμα τα μαθήματα της Χημείας και της Τεχνολογίας Επικοινωνιών.

Στη Γ’ Λυκείου τα μαθήματα Γενικής Παιδείας μειώνονται από 11 σε 5, ενώ οι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα επιλογής μιας νέας ομάδας προσανατολισμού, αυτής των Οικονομικών, Πολιτικών και Κοινωνικών Σπουδών.

Για τον υπολογισμό του Βαθμού Πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση θα προσμετράται και ο Βαθμός Προαγωγής και Απόλυσης, δηλαδή η τελική βαθμολογία του μαθητή και στις τρεις τάξεις του Λυκείου.

panelladikes

Πηγή: protothema.gr

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ