Τόνισαν την αναγκαιότητα ομοψυχίας ούτως ώστε να ξεκινήσουν σε μια νέα βάση οι διαπραγματεύσεις και να ευοδωθούν με τους καλύτερους δυνατούς όρους για τη γενέτειρα
Αγωνιούν για την επόμενη μέρα οι ομογενείς μας
 Ομογένεια
07/07/2015 | 20:00

Επιμέλεια: Μαρία Χριστοφοράτος

Οι αναγνώστες του «Εθνικού Κήρυκα» με τους οποίους επικοινωνήσαμε λίγες ώρες μετά το ιστορικό «Οχι» του ελληνικού λαού στο δημοψήφισμα, επεσήμαναν ότι δεν περίμεναν τόση μεγάλη διαφορά και τόνισαν την αναγκαιότητα ομοψυχίας ούτως ώστε να ξεκινήσουν σε μια νέα βάση οι διαπραγματεύσεις και να ευοδωθούν με τους καλύτερους δυνατούς όρους για τη γενέτειρα.

Πολλοί εξ αυτών απέδωσαν τη μεγάλη διαφορά στο γεγονός ότι ο ελληνικός λαός έχει φτάσει στα όριά του και υπενθύμισαν ότι «ο βρεγμένος τη βροχή δεν τη φοβάται».

Αλλοι απέδωσαν τη διαφορά στις κλειστές τράπεζες και στις ουρές στα Μηχανήματα Αυτόματης Ανάληψης των Τραπεζών και εξέφρασαν την πεποίθηση ότι ο «θυμός» αποτέλεσε τον καταλύτη του δημοψηφίσματος.

omogeneis1

Οι ομογενείς επεσήμαναν ότι ο ελληνικός λαός απέδειξε ότι δεν ενέδωσε στις ασφυκτικές πιέσεις για να ψηφίσει υπέρ του «Ναι» και ότι τόσο η κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία της γενέτειρας όσο και οι δανειστές πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τους την ετυμηγορία του ελληνικού λαού και να βρουν μια λύση ούτως ώστε να ανοίξουν οι τράπεζες, να αυξηθεί η ρευστότητα και ενισχυθεί η οικονομία.

Ο Μανώλης Χριστοδουλάκης, ένα από τα στελέχη του Συλλόγου Κρητών «Ομόνοια» επεσήμανε ότι δεν περίμενε τέτοιο αποτέλεσμα: «Πίστευα ότι θα ήμασταν πιο εγκρατείς και δεν περίμενα τόσο δυνατό ‘Οχι’ διότι έπρεπε να δείξουμε σε όλους ότι η Ελλάδα δεν μπορούσε να ζήσει με αυτά που τους έδιναν και αυτά που έπαιρναν. Ο λαός δεν φοβήθηκε ούτε τις τράπεζες και ούτε τις ταλαιπωρίες και αυτό στέλνει το δικό του μήνυμα». Αναφερόμενος στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών που συγκάλεσε ο Αλέξης Τσιπρας επεσήμανε ότι έπρεπε να είχε γίνει πολλά χρόνια πριν ούτως ώστε να εκπέμψει μήνυμα ομοψυχίας.

«Οταν οι Ελληνες είναι ενωμένοι μπορεί να πετύχουν κάθε στόχο. Μετά το δημοψήφισμα ο κόσμος αρχίζει να σκέπτεται διαφορετικά. Το μέλλον είναι αβέβαιο. Αλλαξε το πολιτικό τοπίο και πρέπει να αναδιπλωθεί και ο Αλέξης Τσιπρας και να βρει μια συμφέρουσα για τον λαό λύση».

Ο Τομ Κουρκουμέλης, ιδιοκτήτης του οπωροπωλείου «United Brothers Fruit Market» στην καρδιά της Αστόριας ερωτηθείς για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και την επόμενη μέρα επεσήμανε: «Δεν τα βλέπω καθόλου καλά τα πράγματα. Δεν περίμενα τόση μεγάλη διαφορά. Πρέπει να εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία για ανασύνταξη των δυνάμεων, για τη σύναψη μιας συμφωνίας με τους εταίρους, η οποία θα μας δώσει τη δυνατότητα να κάνουμε τις μεταρρυθμίσεις και να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας. Να μας δώσει το έναυσμα να δούμε την κρίση ως ευκαιρία». Ερωτηθείς για το ενδιαφέρον των κατοίκων της Αστόριας και άλλων Αμερικανών, τόνισε: «Υπήρχε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από τους Αμερικανούς. Ολοι ρωτούσαν τι θα γίνει, αλλά με τα δεδομένα της γενέτειρας είναι δύσκολο να απαντήσει κανείς στα ερωτήματά τους και να κάνει προβλέψεις».

Ο Αγγελος Σωτηρόπουλος, ιδιοκτήτης του εστιατορίου «Gorham House of Pizza» στο Γκόρχαμ του Μέιν, ο οποίος κατάγεται από την Μεσσηνία, επεσήμανε: «Τα συναισθήματά μου είναι μικτά. Είναι απαραίτητο να τελειώσει οριστικά η περίοδος της αβεβαιότητας για το μέλλον. Ο κόσμος πρέπει να ζει και να έχει την ελπίδα ότι το μέλλον θα είναι καλύτερο». Ερωτηθείς εάν ενδιαφέρονταν οι πελάτες του, είπε: «Οι πελάτες μας ρωτάνε και λένε τι θα γίνει μετά το δημοψήφισμα. Ολοι αγωνιούν για το μέλλον. Εύχομαι να ξέρει τι κάνει ο Αλέξης Τσιπρας και μετά την παραίτηση του Βαρουφάκη να διαπραγματευτεί με μεγαλύτερη σοβαρότητα».

O Νίκος Γιαννόπουλος, ο οποίος κατάγεται από την Λήμνο, επεσήμανε: «Δεν ήθελα να φτάσουμε σ’ αυτό το σημείο. Επρεπε να είχε λυθεί το ζήτημα. Ηταν δύσκολα τα πράγματα και παραμένουν δύσκολα και αυτό προβληματίζει όλους εμάς που ενδιαφερόμαστε για την Ελλάδα». Αναφερόμενος στη χθεσινή συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, είπε: «Το ότι οι αρχηγοί των κομμάτων έρχονται σε μια κοινή προσπάθεια είναι θετικό στοιχείο, αρκεί να το εννοούν και να συνεχίσουν να ενδιαφέρονται ειλικρινά για τη γενέτειρα».

Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, είπε ότι «ο κόσμος ψήφισε ‘Οχι’, διότι έπαιξε καταλυτικό ρόλο ο θυμός και η ταλαιπωρία με τις κλειστές τράπεζες». «Ευχόμαστε τα καλύτερα για την Ελλάδα, αν και τα πράγματα είναι δύσκολα», κατέληξε ο κ. Γιαννόπουλος.

Ο κ. Δημήτρης Μουτάφης, πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Βορειοχωριτών Χίου «Το Πελιναίον» Αγία Μαρκέλλα, ο οποίος διατηρεί το δικό του συνεργείο στο Τίνεκ της Νέας Ιερσέης υποστήριξε ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος εξέπληξε πολύ κόσμο, διότι όλοι καλούσαν τον λαό να ψηφίσει υπέρ του «Ναι».

«Το δημοψήφισμα έληξε. Πρέπει να συμμορφωθούμε να δούμε τι κάνουμε. Νομίζω ότι οι ψηφοφόροι πιστεύουν ότι είναι χαμένοι και ότι ‘ο βρεγμένος τη βροχή δεν τη φοβάται’. Πρέπει να προβούν σε μια συμφωνία, να μπούμε σε ένα πρόγραμμα, να μπούμε σε μια σειρά. Να πιάσουν δουλειά όλοι και να δουν την κρίση ως ευκαιρία».

Η Χριστίνα Κωστάκη, υπεύθυνη του Επιτροπής Γυναικείων Θεμάτων της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, επεσήμανε ότι «μέχρι την τελευταία στιγμή δεν είχε κατασταλάξει, διότι άλλο έδειχναν οι δημοσκοπήσεις και άλλο ο κόσμος και οι συγγενείς. Δεν είχαμε κατασταλάξει μέχρι την παραμονή».

«Δεν μπορώ να εκφέρω γνώμη για το αν το αποτέλεσμα ήταν σωστό, αλλά με κάνει χαρούμενη διότι οι Ελληνες αποφάσισαν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και το δημοψήφισμα ήταν ένας τρόπος επανάστασης. Εκείνο που με χαροποιεί είναι ότι οι Ελληνες ψήφισαν κάτι διαφορετικό από αυτό που πρότεινε το κατεστημένο. Εύχομαι ολόψυχα να επικρατήσει η ομόνοια περισσότερο από ποτέ και εντός και εκτός και να αγωνιστούμε για να είναι η Ελλάδα εκεί που της αξίζει.

Ο μηχανολόγος Γιώργος Καμπιζιώνης από την πόλη Φλόρενς της Νότιας Καρολίνας, επεσήμανε ότι με το «Οχι» θα είμαστε σε καλύτερη μοίρα και μπορούμε να ευελπιστούμε κάποτε για μια καλύτερη Ελλάδα. Εχουμε μακρύ, δύσκολο και ανηφορικό δρόμο. Το δημοψήφισμα αποτελεί την αρχή της απαλλαγής από μια πορεία χωρίς διέξοδο.

Ο Γιάννης Νικολόπουλος, πρόεδρος του Συλλόγου Αιτωλοακαρνάνων και κυβερνήτης της Ομοσπονδίας Στερεάς Ελλάδας, ανέφερε: «Το είδα σωστό το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και πρέπει να μείνουμε στην Ευρώπη, σε μια Ευρώπη που να ακούνε να σέβονται ο ένας τον άλλο, και να μην υποφέρει μόνον η Ελλάδα και οι άλλοι να περνούν καλά. Πρέπει να βρεθεί μια λύση τώρα και συνεννοηθούν οι Ελληνες με τους Ευρωπαίους.

»Καλά έκαναν οι Ελληνες που ψήφισαν ‘Οχι’ και με το ‘Ναι’ θα ήμασταν όπως στο Στρατό, στάση προσοχής. Η κυβέρνηση με την αντιπολίτευση να καθίσουν σε ένα τραπέζι να αφήσουν τα πολιτικά και να βρουν μια διέξοδο. Θέλει νοικοκύρεμα για να μπορέσουμε να βγούμε από το τέλμα. Αυτή τη χώρα την παρακολουθούν όλοι γιατί έχει Ιστορία. Εύχομαι να πάνε όλα καλά και καλή τύχη».

omogeneis2

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ελληνοαμερικανών Ιδιοκτήτων Ακινήτων και συνάμα πρόεδρος του Τα μείου Ελληνοπαίδων, Γεώργιος Κίτσιος, πρόσθεσε: «Ειλικρινά ο κόσμος είναι μπερδεμένος. Πιστεύω πως αυτό θα είναι προς όφελος όλων και της Ελλάδας. Ηταν σεισμός. Παραιτήθηκαν οΓιάνης Βαρουφάκης και ο Αντώνης Σαμαράς και όλα δείχνουν ότι αλλάζουν τα πράγματα».

«Ο λαός ψηφίζοντας ‘Οχι’ έδειξε εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και της έλυσε τα χέρια να προβεί σε μια συμφωνία. Να ενεργήσει με ταχύτητα αστραπής η κυβέρνηση. Οσο καθυστερεί η κατάσταση η οικονομία βουλιάζει. Ελπίζω ότι ο ελληνικός λαός να πει ‘ποτέ πια μια τέτοια κατάσταση’, να δουλεύουμε περισσότερο. Να γίνουμε προσεκτικοί, εργατικοί και να φύγει η αντίληψη ότι θα ζήσουμε μια ζωή με τις επιδοτήσεις. Το χρέος φέρνει αιχμαλωσία. Πρέπει να αδράξουμε την ευκαιρία να εργαστούμε, να δημιουργήσουμε πλεονάσματα και σταδιακά να απαλλαγούμε από τα χρέη. Αν δεν τα καταφέρει αυτή η τόσο ισχυρή κυβέρνηση δεν πρόκειται να γίνει ποτέ. Απαιτείται πολλή δύναμη και τόλμη διότι η νέα απόφαση θα είναι είτε του ύψους είτε του βάθους».

Πηγή: Εθνικός Κήρυκας

eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ