Η Νταϊάνα Καλιγά, η οποία διαμένει στο Γουάιτστόουν, μας είπε ότι είναι δασκάλα, κάθε καλοκαίρι πάει στην Ελλάδα τουλάχιστον δύο μήνες και ότι πάει απ’ ευθείας στην Κεφαλονιά.
Με μισή καρδιά ταξιδεύουν ομογενείς στην Ελλάδα
 Ομογένεια
04/07/2015 | 21:18

Επιμέλεια // Μαρία Χριστοφοράτος

Σκυθρωποί, προβληματισμένοι και αποφασισμένοι να συμμετάσχουν στο δημοψήφισμα αναχώρησαν το απόγευμα της Πέμπτης από το διεθνές αεροδρόμιο «J. F. Kennedy» για τη γενέτειρα οι ομογενείς.
Το δημοσιογραφικό μας επιτελείο επισκέφτηκε το αεροδρόμιο για να καταγράψει τις σκέψεις των ομογενών που αναχωρούν για διακοπές στη γενέτειρα, είτε επιστρέφουν στα σπίτια τους.
Η χθεσινή μας επίσκεψη στον 4ο Τερματικό Σταθμό, από όπου πραγματοποιούνται όλες οι διεθνείς πτήσεις της «Delta Air Lines» διέφερε από άλλες των προηγούμενων ετών, διότι ήταν η πρώτη φορά που δεν είχαμε χαμόγελα, χαρά και παιδιά να περιμένουν με ανυπομονησία να επιβιβαστούν στο αεροπλάνο και να πετάξουν στην Ελλάδα.
Η πρώτη πτήση, όπως επεσήμανε η προϊστάμενη, η οποία επέβλεπε την είσοδο των επιβατών ήταν πλήρης. Παρά ταύτα όμως ο αριθμός των Ελληνοαμερικανών ήταν εμφανώς λιγότερος και σπάνια άκουγες ακόμη και στις ουρές στα εκδοτήρια των εισιτηρίων να ομιλούν ελληνικά.
Ηταν η πρώτη φορά που είδαμε ομογενείς και μάλιστα γνωστούς που δεν ήθελαν να προβούν σε δηλώσεις. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ένα ζευγάρι άνω των πενήντα ετών που όταν τους καλέσαμε να μιλήσουν η γυναίκα κοντοστάθηκε, αλλά ο σύζυγός της αποκρίθηκε: «Βρείτε κανέναν άλλο να
σας μιλήσει για την Ελλάδα».
Η πρόεδρος της Φιλοπτώχου Αδελφότητας μιας μεγάλης κοινότητας από το Μανχάταν μας χαιρέτησε, χαμογέλασε και όταν τη ρωτήσαμε για τη γενέτειρα επιτάχυνε το βήμα κουνώντας το κεφάλι.

Αναχώρησαν με ευρώ

Οι ομογενείς, οι οποίοι δέχτηκαν να μιλήσουν επί μαγνητοφώνω, καθώς επίσης και αυτοί που μίλησαν εμπιστευτικά επεσήμαναν ότι είναι η πρώτη φορά που αναχωρούν για τη γενέτειρα έχοντας τόσα ευρώ όσα χρειάζονται για την παραμονή τους στη γενέτειρα.
Στο Ανταλλακτήριο Συναλλάγματος του 4ου τερματικού σταθμού το απόγευμα της Πέμπτης υπήρχε περισσότερη κίνηση από ό,τι συνήθως. Στον ηλεκτρονικό πίνακα αναγράφονταν ότι με πάνω από 600 δολάρια αγοράζεις 470 ευρώ και ότι με πάνω από $1.250 αγοράζεις 983 ευρώ.
Η υπάλληλος του Ανταλλακτηρίου επεσήμανε ότι το ευρώ την Πέμπτη το πωλούσαν έναντι $1,28 και την προηγούμενη ημέρα το πωλούσαν έναντι $1,29 δολάρια. Δεδομένου του ότι το ευρώ το πωλούσαν είκοσι σεντς ακριβότερο από την αξία του ευρώ στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος θέσαμε ευθέως το ερώτημα πώς είναι δυνατόν να πληρώνουμε 20% παραπάνω από την αξία. Η υπάλληλος ανέφερε ότι οι τιμές αυτές δεν ισχύουν για τα ανταλλακτήρια και ότι στην τιμή των 1,28 δολαρίων συμπεριλαμβάνονται
και οι φόροι. Ερωτηθείσα εάν υπάρχουν αρκετά ευρώ η υπάλληλος κούνησε το κεφάλι και κάλεσε την προϊσταμένη, η οποία επεσήμανε ότι δεν επιτρέπεται να δίνουν πληροφορίες σχετικά με τη ζήτηση και ούτε με την κίνηση στο ανταλλακτήριο.

Θα ψηφίσουν

Οι περισσότεροι από τους ομογενείς που συνομιλήσαμε είπαν ότι την Κυριακή θα προσέλθουν στις κάλπες και ότι θα ζητήσουν από του συγγενείς και τους φίλους να ψηφίσουν υπέρ του «Ναι» και μόνον μία Ελληνοαμερικανίδα δήλωσε ότι θα τους πείσει να ψηφίσουν «Οχι».
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ελληνοαμερικανών Ιδιοκτητών Ακινήτων της Αστόριας, Γιώργος Αλεξίου, είπε: «Αγαπώ την Ελλάδα και τα αισθήματά μου για τη γενέτειρα και τα αδέλφια μας είναι γνωστά και δεδομένα. Ζούμε κρίσιμες στιγμές και πρέπει να πούμε ‘Ναι’. Να ψηφίσουμε ‘Ναι υπέρ της
Ευρώπης’. ‘Ναι’, γιατί διαφορετικά θα πάμε από το κακό στο χειρότερο». Οσον αφορά τα ευρώ, υπογράμμισε ότι είναι η πρώτη φορά που αναχωρεί με τόσα πολλά ευρώ και ότι έχει μεριμνήσει για όλο το διάστημα του ενός μηνός που θα παραμείνουν στην Ελλάδα. Η σύζυγός του Ελπίδα βρίσκεται ήδη στη γενέτειρα και ο κ. Αλεξίου τόνισε ότι θα παραμείνει ένα μήνα.
Ο πρώην πρόεδρος της Δωδεκανησιακής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά, Θεολόγος Τηλιακός, ο οποίος αναχωρούσε με την σύζυγό του για την Πάτμο, υποστήριξε ότι «τα αισθήματα για την Ελλάδα παραμένουν ίδια και απαράλλακτα και δεν μπορεί να επηρεάσει καμιά αρνητική εξέλιξη,
καμιά κρίση και καμιά μπόρα».
Ερωτηθείς εάν θα συμμετάσχει στο δημοψήφισμα, τόνισε: «Θα πάω να ψηφίσω ‘Ναι’, γιατί θέλω οπωσδήποτε να παραμείνει η χώρα στο δρόμο της Ευρώπης, του ευρώ, της ευημερίας και της προόδου. Εγώ είχα εισιτήριο να αναχωρήσω την ερχόμενη Τρίτη και το άλλαξα και αναχωρώ σήμερα όχι απλά και μόνο για να ψηφίσω, αλλά και να προλάβω να εξηγήσω σε συγγενείς, σε φίλους και συμπολίτες ότι πρέπει ο ελληνικός λαός να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να ψηφίσει ‘Ναι’. Θέλω να πιστεύω πως ψηφίζοντας ‘Ναι’ θα υποστούμε λιγότερες θυσίες από ό,τι αν πούμε ‘Οχι’ και το πιο σημαντικό με ένα ηχηρό ‘Ναι’ θα πούμε σε όλους τους Ευρωπαίους πολιτικούς και πολίτες πως ο ελληνικός λαός είναι
αποφασισμένος να προβεί σε οποιαδήποτε θυσία, προκειμένου να παραμείνει η χώρα στην Ευρωζώνη και στον προηγμένο κόσμο».
«Το οφείλουμε το ‘Ναι’ στον εαυτό μας, αλλά πολύ περισσότερο το οφείλουμε στα παιδιά και στα εγγόνια μας», υπογράμμισε ο κ. Τηλιακός, ο οποίος είναι και ο ίδιος συνταξιούχος. Αναφορικά με το ευρώ, ο κ. Τηλιακός επεσήμανε ότι «έχουν λάβει όλα τα μέτρα και έχουν αρκετό ρευστό ώστε να περάσουν καλά και να βοηθήσουν τους συγγενείς και φίλους που έχουν πράγματι ανάγκη». O Εντι Ερνέτα, ένας από τους υπαλλήλους της «Delta Airlines» που είχε βγει για να υποδεχτεί το ζεύγος Τηλιακού, είπε ότι «αγαπά την Ελλάδα και τα νησιά της, αλλά περισσότερο αγαπά τους Ελληνες και τους ομογενείς».
Παράλληλα, αποκάλυψε ότι διατηρεί αδελφικές σχέσεις με πολλούς ομογενείς επιχειρηματίες, μας έδωσε το τηλέφωνό του και μας πρότεινε κάθε φορά που ταξιδεύουμε να επικοινωνούμε μαζί του ακόμη και όταν δεν χρειαζόμαστε διευκολύνσεις. «Είναι ευχάριστο να συναντάσαι με Ελληνοαμερικανούς και ειδικά όταν πρόκειται για φίλους, όπως τον Τηλιακό», επεσήμανε ο κ. Ερνέτα. Οσον αφορά την κρίση στη γενέτειρα, επεσήμανε ότι «μπόρα είναι και θα περάσει» και ότι «η Ελλάδα είναι μια όμορφη χώρα με εκλεκτούς και φιλόξενους ανθρώπους και θα καταφέρει πολύ σύντομα να επανέλθει στο
δρόμο της ευημερίας».
Η Νταϊάνα Καλιγά, η οποία διαμένει στο Γουάιτστόουν, μας είπε ότι είναι δασκάλα, κάθε καλοκαίρι πάει στην Ελλάδα τουλάχιστον δύο μήνες και ότι πάει απ’ ευθείας στην Κεφαλονιά.
Ερωτηθείσα εάν θα ψηφίσει, είπε ότι είναι Αμερικανίδα και δεν δικαιούται να ψηφίσει. «Αν και δεν θα ψηφίσω, εν τούτοις θα πω στους συμπατριώτες μου και στις συμπατριώτισσές μου να ψηφίσουν ‘Οχι’. Να πουν ένα ηχηρό όχι στην απόλυτη κυριαρχία της Γερμανίας στην Ευρωζώνη». Ερωτηθείσα για τον έλεγχο των κεφαλαίων και την έλλειψη ρευστού στη γενέτειρα, είπε: «Εχουμε λάβει τα μέτρα μας και δεν νομίζω να υπάρξει ούτε το παραμικρό πρόβλημα».
Η Ροδούλα Καλτσά με τον σύζυγό της Βασίλειο ανέφεραν ότι πάνε στην Ελλάδα για διακοπές και για να φορτίσουν τις μπαταρίες τους. «Πάμε στην Ελλάδα για να περάσουμε καλά». Ερωτηθείσα εάν θα ψηφίσουν η κ. Καλτσά είπε ότι «οπωσδήποτε θα ψηφίσουν», αλλά αρνήθηκε να αποκαλύψει την πρόθεση ψήφου. Ο σύζυγός της που λόγω υγείας παρακολουθούσε τη συζήτηση με ενδιαφέρον, χωρίς δεύτερη σκέψη απάντησε «Ναι», ψηφίζουμε «Ναι».
Ο Θεόδωρος Μπαρμπαγιάννης και η Μαρία Ορίση αναχωρούσαν για τον μήνα του μέλιτος. Ο κ. Μπαρμπαγιάννης έλκει την καταγωγή του από τη Ναύπακτο και την Κύπρο και ασχολείται με ανθοπωλείο στο Μανχάταν. «Εχουμε μεγάλο πρόβλημα, δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις. Οποιο και να
είναι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ο λαός και η Ελλάδα θα δυσκολευτούν και θα υποφέρουν», πρόσθεσε. Ερωτηθείς εάν θα πάνε Ελλάδα, απάντησε: «Κάθε χρόνο πηγαίνουμε Ελλάδα, αλλά εφέτος λόγω του μήνα του μέλιτος θα πάμε στην Αϊτή και στην Μπόρα-Μπόρα».
Ο Γεώργιος Γαβριήλ με την σύζυγό του βιάζονταν να παραδώσουν τις βαλίτσες και να τακτοποιήσουν τα εισιτήριά τους και υποσχέθηκαν να μας μιλήσουν. Ερωτηθείς εάν πάνε διακοπές, επεσήμανε: «Οχι, προς Θεού δεν πάμε διακοπές, απλά γυρνάμε στην κόλαση». Οσον αφορά την ψηφοφορία, είπε ότι είναι επιβεβλημένη η συμμετοχή διότι την Κυριακή αποφασίζουμε για τις τύχες της χώρας. Σχετικά με την πρόθεση ψήφου, τόνισε: «Επιτρέψτε μου να μην σας αποκαλύψω τι θα ψηφίσω. Το μόνο που πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι θα ψηφίσω και θα κάνω το χρέος μου». Για την κατάσταση στη γενέτειρα είπε: «Χάλια, είναι προφανές ότι είναι χάλια και κάτι παραπάνω από χάλια και δεν χρειάζεται πολύ σπουδή για να αντιληφθεί κανείς το δράμα ενός λαού και μιας χώρας».
Είναι η πέμπτη φορά που ο κ. Γαβριήλ επισκέπτεται την Αμερική και, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Εδώ είναι όλα ήρεμα και ομαλά. Υπάρχει σταθερότητα, κάτι το οποίο θαυμάζουμε εμείς που ζούμε στην Ελλάδα».
Οσον αφορά τις συνέπειες ενός «Ναι» είτε ενός «Οχι», υποστήριξε ότι «αυτά που κάνουμε σήμερα εάν ήταν αναγκαία έπρεπε να τα έκαναν προ τριών και τεσσάρων ετών που ήταν αρχή. Τώρα όμως βλέπετε τι γίνεται με το ευρώ, αντί να καταποντίζεται να διατηρείται σταθερό και να
ανεβαίνει».
Αρκετοί ομογενείς στην Αστόρια και σε άλλες περιοχές είναι έντονα προβληματισμένοι και ανήσυχοι για την κατάσταση στη γενέτειρα. Ειδικά εκείνοι που δεν είχαν κλείσει τα εισιτήριά τους τηρούν στάση αναμονής, ενώ άλλοι αναζητούν άλλους προορισμούς για τις διακοπές τους. Ο προβληματισμός αυτός παραπέμπει τους παλιότερους στην εποχή Ρίγκαν και στις περιόδους στις οποίες το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδιδε εγκυκλίους και λόγω των τρομοκρατικών επιθέσεων της «17 Νοέμβρη» συνιστούσε στους πολίτες της να αποφεύγουν τις επισκέψεις τους στην Ελλάδα.

Πηγή: Εθνικός Κήρυκας

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ