Το 2015 ήταν μια χρονιά σημαντικών πολιτικών ανακατατάξεων που ταρακούνησαν όχι μόνο τη χώρα μας, αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη.
Ένας χρόνος ΣΥΡΙΖΑ Το έργο που έγινε, οι αγκυλώσεις που πρέπει να αντιμετωπισθούν
Πολιτική
27/01/2016 | 13:19

Της Αφροδίτης Θεοπεφτάτου*

Το 2015 ήταν μια χρονιά σημαντικών πολιτικών ανακατατάξεων που ταρακούνησαν όχι μόνο τη χώρα μας, αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη. Ο ελληνικός λαός πήγε για πρώτη φορά αριστερά και αυτό αποτέλεσε το έναυσμα για το ξεκίνημα μιας επίπονης και μακράς διαπραγμάτευσης. Με γνώμονα την κοινωνική δικαιοσύνη, τη στήριξη των εργασιακών δικαιωμάτων, τη διεύρυνση του κοινωνικού κράτους και την προστασία της δημόσιας περιουσίας για πρώτη φορά ελληνική κυβέρνηση έδωσε αυτή τη μάχη με διεθνή διάσταση, δημιουργήθηκαν ρήγματα στο σκληρό πυρήνα της ευρωπαϊκής ελίτ και από μέρος του προβλήματος η Ελλάδα έγινε μέρος της λύσης.

Πανευρωπαϊκά η αριστερά συνεχώς και ισχυροποιείται. Στην Πορτογαλία βρίσκεται στη κυβέρνηση, στην Ισπανία παίζει καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις, σε ολόκληρη την Ευρώπη ο λόγος της κατακτά ευρύτερα ακροατήρια.

Μέσα στα ασφυκτικά πλαίσια της διαπραγμάτευσης πήραμε τις πρωτοβουλίες εκείνες που χρειαζόντουσαν και νομοθετήσαμε μία σειρά νόμων που λειτούργησαν θεραπευτικά ως προς την πολιτική που ακολουθήθηκε τα τελευταία 6 χρόνια: αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης για αδύναμους συμπολίτες μας, ρυθμίσεις για υπερχρεωμένα νοικοκυριά, επαναπρόσληψη των αδίκως απολυμένων δημοσίων υπαλλήλων, θεσμοθέτηση του τρόπου αδειοδότησης και λειτουργίας των τηλεοπτικών μέσων μετά από 25 χρόνια, επέκταση σύμφωνου συμβίωσης.

Ένας από τους λόγους εφαρμογής ακραίων μέτρων λιτότητας είναι η έλλειψη βασικών δομών του κράτους, που είναι αυτονόητες στις χώρες του δυτικού κόσμου: αναποτελεσματικός δημόσιος τομέας, πολυνομία, γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, έλλειψη Εθνικού Κτηματολογίου, Περιουσιολογίου, δίκαιου συστήματος φορολόγησης. Εκτός, δηλαδή, από τους δημοσιονομικούς στόχους, έχουμε να αντιμετωπίσουμε αγκυλώσεις δεκαετιών και είναι ζητούμενο η άμεση εφαρμογή των παραπάνω μεταρρυθμίσεων και συνακόλουθα η απόδοση δικαιοσύνης μέσα από την πάταξη της διαφθοράς σε όλα τα επίπεδα.

*Η Αφροδίτη Θεοπεφτάτου, είναι Γραμματέας της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ, Βουλευτής Κεφαλληνίας & Ιθάκης

Πηγή: pronews.gr

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer