Ο ΣΕΙΣΜΟΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ ΣΤΙΣ 26-1-2014
Το γεγονός της ισχυρής σεισμικής δόνησης στην περιοχή Ληξουρίου, που έγινε έντονα αισθητή στην Λευκάδα προκάλεσε τη διακοπή της συνεδρίασης και των εργασιών του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Το Ιόνιο Αρχιπέλαγος πέρα από την αυτονόητη έκφραση συμπαράστασης στους πληγέντες, εύχεται, η όλη επιχείρηση παροχής βοήθειας, κάλυψης βασικών αναγκών και αποκατάστασης των πληγεισών περιοχών, να στεφθεί από επιτυχία. Για το σκοπό πρέπει πρωτίστως να υπάρξει η αναγκαία ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΗ ΔΡΑΣΗ από κάθε αρμόδιο φορέα με πρώτη την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και την ΠΕ Κεφαλονιάς – Ιθάκης καθώς και το Δήμο Κεφαλονιάς, πράγμα που αποτελεί και ΤΟ ΚΥΡΙΩΣ ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ σε τέτοιες περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης στη χώρα μας.
Με αφορμή το καταστροφικό αυτό γεγονός επισημαίνουμε ότι η Π.Ι.Ν. και οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες έχουν υποχρέωση να λαβαίνουν όλα εκείνα τα προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων στο σεισμογενή χώρο του Ιονίου Πελάγους (ενημέρωση των πολιτών για σωστή συμπεριφορά σε περίπτωση σεισμού, έλεγχος κτιρίων, τήρηση οδηγιών και προδιαγραφών για αντισεισμικές κατασκευές κ.λ.π.). Τέτοια μέτρα δεν φαίνεται να είχαν ληφθεί τουλάχιστον στο βαθμό που έπρεπε και για το λόγο αυτό πρέπει να επανεξεταστεί σύντομα Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ.
Θα πρέπει τέλος να τονίσουμε εδώ, για μια ακόμα φορά, ότι πέρα από το γενικό σχέδιο Ξενοκράτης υπάρχει ανάγκη για ένα ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΑΛΛΑ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΚΑΙ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ των νησιών μας που θα συμβάλει καθοριστικά στην αποτροπή ή στην άμβλυνση των συνεπειών ενός αναπόφευκτου αλλά και συχνού (στο Ιόνιο) φυσικού συμβάντος όπως ο σεισμός.
ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟ Π.Σ. ΛΕΥΚΑΔΑΣ
Κατά τις συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου της 25ης και 26ης Ιανουαρίου στη Λευκάδα οι παρεμβάσεις και οι θέσεις του ΙΟΝΙΟΥ ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΥΣ στα κυριότερα θέματα ήσαν οι ακόλουθες:
Α) Αξιοποίηση ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου :
Ιδιωτικοποιήσεις- Εκποιήσεις Δημόσιας Περιουσίας στα Ιόνια Νησιά
Με αφορμή τη συζήτηση του θέματος αυτού το Ιόνιο Αρχιπέλαγος, πρότεινε σχετική απόφαση-ψήφισμα που έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία από το Περιφερειακό συμβούλιο και στο οποίο αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι:
Κάθε περίπτωση αξιοποίησης της ιδιωτικής περιουσίας του δημοσίου πρέπει να εξετάζεται ξεχωριστά, ανάλογα με τη φύση των προς αξιοποίηση ακινήτων καθώς και με τους όρους της σύμβασης και τα αναμενόμενα οφέλη ώστε να υπηρετείται πρωτίστως ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ και η ευημερία των τοπικών κοινωνιών. Επίσης πρέπει να εξασφαλίζεται η ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΚΑΙ Ο ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ. Δυστυχώς η εμπειρία δείχνει ότι η μέχρι σήμερα αξιοποίηση έγινε με τρόπο ασύμφορο για το δημόσιο και τους αναπτυξιακούς στόχους σε τοπικό και εθνικό επίπεδο.
Η Παράταξή μας μετά και τις τοποθετήσεις εκπροσώπων των φορέων της Λευκάδας, καθώς και των περιφερειακών συμβούλων που προέρχονται από εκεί, συμφώνησε στην έκδοση Απόφασης – Ψηφίσματος να ΜΗΝ παραχωρηθεί προς εκμετάλλευση από το ΤΑΙΠΕΔ η περιοχή ΑΛΥΚΩΝ Λευκάδας.
Β) Απολογισμός Πεπραγμένων Περιφέρειας Ιονίων Νήσων
Οι σύμβουλοι του Ιονίου Αρχιπελάγους υποστήριξαν ότι ο απολογισμός είναι ένας θεσμός που πρέπει να είναι ουσιαστικός και γι’ αυτό πρέπει να συμμετέχουν όλοι οι κοινωνικοί και παραγωγικοί φορείς, πράγμα που δεν γίνεται, κυρίως λόγω έλλειψης εμπιστοσύνης των πολιτών προς τις τοπικές αυτοδιοικήσεις και άλλες δημόσιες αρχές.
Υπάρχουν επίσης σοβαρά ελλείμματα σε μια σειρά από κρίσιμα θέματα:
- Απολογισμός δράσης , καταγραφή αποφάσεων και ψηφισμάτων του Περιφερειακού Συμβουλίου.
- Απολογισμός Πεπραγμένων του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης της Π.Ι.Ν.
- Ελλείμματα θεσμικού χαραχτήρα όπως η λειτουργική αυτοτέλεια και ανεξαρτησία της αιρετής πλέον Περιφέρειας. Υπάρχει δημοκρατική και συνταγματική στρέβλωση: Ο αιρετός περιφερειάρχης και το αιρετό Π.Σ. να τελούν υπό τον έλεγχο και την εποπτεία του διορισμένου από την κυβέρνηση Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Υπάρχει πολιτική ευθύνη της ΕΝ.ΠΕ. που δεν διεκδίκησε μαχητικά τόσο την διοικητική ανεξαρτησία όσο και την οικονομική αυτοτέλεια των Περιφερειών της χώρας.
- Αναπτυξιακά-χωροταξικά ζητήματα: Χρειάζεται να υπάρξει συνδυασμός και συντονισμός όλων των αναπτυξιακών προγραμμάτων (επιχειρησιακών, ΕΣΠΑ, ΣΕΣ κλπ) με το χωροταξικό σχεδιασμό ώστε να μην παρατηρούνται αντιφάσεις και αντινομίες που προκαλούν προβλήματα στην προστασία του περιβάλλοντος αλλά και στην επίτευξη της πραγματικής ενδογενούς τοπικής ανάπτυξης.
Λόγω της φύσης της ΠΙΝ, τα ειδικότερα θέματα στα οποία πρέπει να δοθεί σημασία και προτεραιότητα είναι η προώθηση της Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Πολιτικής και ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός, σε συνδυασμό με μια ουσιαστική νησιωτική πολιτική. Επίσης η ΠΙΝ – λόγω γεωγραφικής θέσης- θα πρέπει να μετέχει σε όλες τις διαδικασίες διαβούλευσης και κατάρτισης προγραμμάτων στην νέα θεσμοθετημένη πλέον μακρο-περιφέρεια Αδριατικής –Ιονίου όπου θα πρέπει να πρωταγωνιστήσει.