«Προσέλθωμεν λαμπαδηφόροι τω προϊόντι Χριστώ εκ του μνήματος … και συνεορτάσωμεν»
Το Πασχαλινό μήνυμα του Σπυρίδωνα
Εκκλησία
17/04/2014 | 09:18

Προς  τον Ιερόν Κλήρον, τας Μοναχάς και τους ευσεβείς Χριστιανούς της  καθ’  ημάς  Ιεράς  Μητροπόλεως
Τέκνα εν Κυρίω αγαπητά,
«Προσέλθωμεν λαμπαδηφόροι τω προϊόντι Χριστώ εκ του μνήματος … και συνεορτάσωμεν» (Ε’ Ωδή Αναστασίμου Κανόνος).
Εορτάζουμε άπαντες και πάλι εφέτος την πρώτη και μεγάλη εορτή της ορθοδόξου πίστεώς μας. Εορτάζουμε την Ανάστασι του Κυρίου και Θεού, Ιησού Χριστού μας, ως ανθρώπου. Εορτάζουμε το ελληνικό μας Πάσχα με την ορθόδοξο λατρεία μας, αλλά και με τα αγνά ήθη και έθιμα της ελληνορθοδόξου παραδόσεώς μας.
Όλοι μας θέλουμε και εφέτος να ζήσουμε αληθινά το Πάσχα, να ωφεληθούμε και να χαρούμε, να αναζωογονηθούμε πνευματικά, να φθάσουμε στην απαρχή της άλλης, «της αιωνίου βιωτής».
Είναι αλήθεια ότι εφέτος εορτάζουμε το Πάσχα μέσα σε ένα περίεργο κλίμα αβεβαιότητος. Παρά τις όποιες αντιξοότητες, κατά παραχώρισιν Θεού, οικοινομική – πνευματική κρίση, σεισμοί κ.ά,  Κάποιοι, που θέλησαν να χαρίσουν στους Έλληνες ευτυχία χωρίς Χριστό, απέτυχαν. Μας προσέφεραν μια κοινωνία αφθονίας, υπερκαταναλωτισμού, σπατάλης, ανέσεως και πλησμονής. Μας δίδαξαν την φιλαυτία, την φιλοχρηματία, την φιλόσαρκη, την φιλήδονη, την φιλόυλη ζωή, τον αισθησιασμό και την ασέβεια.  Κι αντί της ευτυχίας, της γαλήνης και της χαράς, μας βύθισαν στη στέρησι, στην ανασφάλεια, στην ανησυχία, στην αγωνία, στη σύγχυσι, το φόβο, το άγχος, την αγανάκτησι. Έτσι, θα εορτάσουμε το Πάσχα;  «Προσέλθωμεν λαμπαδηφόροι τω προϊόντι Χριστώ εκ του μνήματος…και συνεορτάσωμεν».
Ο Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός μας προτρέπει να πλησιάσουμε τον Ζωοδόχο Τάφο του Κυρίου μας για να πάρουμε δύναμι από τον Αναστάντα και να εορτάσουμε αληθινά και χαρούμενα το Πάσχα.
Η εικόνα της Αναστάσεως δείχνει τον αναστημένο Χριστό να σηκώνει από το βασίλειο του Άδου με τα δυό ανοιχτά Του χέρια, έναν άνδρα, τον Αδάμ και μια γυναίκα, την Εύα, ως εκπροσώπους του ανθρωπίνου γένους. Αυτή η εικόνα βεβαιώνει ότι ο Χριστός θα αναστήση «παγγεγή τον Αδάμ», όλη την ανθρωπότητα. «Χριστός εγήγερται εκ νεκρών, απαρχή των κεκοιμημένων εγένετο» (Α Κορ. ιε , 20).
«Ανέστη Χριστός και νεκρός ουδείς επί μνήματος».
Αφού αναστήθηκε η κεφαλή, θα αναστηθή και το υπόλοιπο σώμα, όλη η ανθρωπότητα.   Αυτή η πίστις στην κοινή ανάστασι ας μας δώση σήμερα ψυχική ηρεμία και γαλήνη. Ο Χριστός αναστήθηκε και χάρισε στην ανθρωπότητα το μεγάλο δώρο της ειρήνης και της χαράς, αφού με την ένδοξο Ανάστασί Του, κατάργησε τον θάνατο, κατατρόπωσε το Σατανά, εξαφάνισε το φόβο, χάρισε την αιώνια ζωή.
Αυτή η πίστι στην Ανάστασι του Χριστού μας ας μας δώση δύναμι, ειρήνη, αφοβία, γαλήνη και στις καθημερινές ασχολίες μας, στην πρόσκαιρη αυτή επίγεια ζωή μας.  Μην απελπιζόμαστε λοιπόν. Δεν θα μας εγκαταλείψει.
Σήμερα, Κυριακή του Πάσχα, ας προσέλθουμε και εμείς στο ζωηφόρο μνήμα του Αναστάντος. Ας χαρούμε την Ανάστασι του νικητού του θανάτου. Ας Τον δοξάσουμε, ας Τον ευχαριστήσουμε. Ας αντλήσουμε από τον αναστημένο Χριστό μας, όπως οι μάρτυρες και όλοι οι άγιοι, δύναμι, υπομονή, ελπίδα, αισιοδοξία και ας κραυγάσουμε
Χ Ρ Ι Σ Τ Ο Σ   Α Ν Ε Σ Τ Η!
Μετά πατρικών αναστασίμων ευχών
Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ  ΣΑΣ
Ο   ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ  ΣΠΥΡΙΔΩΝ

spuridwnas

 

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer