Ξεχώρισαν από τα εδέσματα οι μάντολες, η πληθώρα τυριών, η πάστα φλώρα, η ριγανάδα, και η καταπληκτική κρεατόπιτα
Το ελληνικό πρωινό της Κεφαλονιάς
e Gastronomie
18/04/2017 | 10:31

Κατά τη διάρκεια της 12ης HORECA, στο περίπτερο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος – Ελληνικού Πρωινού, η Κεφαλονιά παρουσίασε ντόπια προϊόντα και μαγείρεψε τα τοπικά εδέσματα που συνθέτουν το Πρότυπο Πρωινό της.

Τη διοργάνωση ανέλαβε η Ένωση Ξενοδόχων Κεφαλονιάς σε συνεργασία με τη Λέσχη Γαστρονομίας Κεφαλονιάς – Mythos Group. Ο Πρόεδρος και η Ταμίας της Ένωσης Κεφαλονιάς, κ. Γεράσιμος Τιμοθεάτος και η κ. Κωνσταντίνα Χαρίτου παρουσίασαν το κεφαλονίτικο πρωινό μαζί με τον κ. Ανδρέα Παντελιό από τη Λέσχη Γαστρονομίας.

Τα εδέσματα στο ελληνικό πρωινό της Κεφαλονιάς πάρθηκαν από την μεγάλη γκάμα των εδεσμάτων της τοπικής κουζίνας, ενώ συνοδεύτηκαν από μια ομάδα νέων και νεανίδων που φορούσαν παραδοσιακές φορεσιές. Ξεχώρισαν από τα εδέσματα οι μάντολες, η πληθώρα τυριών, η πάστα φλώρα, η ριγανάδα, και η καταπληκτική κρεατόπιτα.

Πίτες, χόρτα και κρεατικά χαρακτηρίζουν την παραδοσιακή κεφαλονίτικη κουζίνα, με συνταγές που ενδεχομένως δεν θα βρείτε αλλού. Eνώ όλοι μας έχουμε ακουστά την κεφαλονίτικη κρεατόπιτα, λίγοι γνωρίζουν ότι οι ντόπιες νοικοκυρές την φτιάχνουν από τρία ξεχωριστά είδη κρέατος (χοιρινό, τράγιο και μοσχαρίσιο), ελάχιστοι γνωρίζουν τις παραλλαγές της (στο Ληξούρι βάζουν δαμάσκηνα) και ακόμη λιγότεροι γνωρίζουν πόσες άλλες πίτες φτιάχνονται στην Κεφαλονιά.

Κυριότερες εξ αυτών η αγκιναρόπιτα, από καθαρισμένες καρδιές αγκινάρας, τυρόπιτες από τα μοναδικά τυριά του νησιού, χορτόπιτες και μπακαλιαρόπιτα από παστό μπακαλιάρο. Η κτηνοτροφία στο νησί είναι ευρέως διαδεδομένη.

Στην Κεφαλονιά σε 600.000 στρέμματα βοσκοτόπια βόσκουν 150.000 αιγοπρόβατα, που παράγουν αιγοπρόβιο γάλα και κρέας σε εντατικές συνθήκες εκτροφής με συμπληρωματικές ζωοτροφές, όποτε χρειάζεται. Η ποικιλία στη χλωρίδα και το ημιορεινό νησιωτικό περιβάλλον συμβάλλουν στην εξαιρετική ποιότητα γάλακτος και λοιπών κτηνοτροφικών προϊόντων.

Τα κλασικά γλυκά της Κεφαλονιάς είναι οι μάντολες (εκ του mandorla που στα ιταλικά σημαίνει αμύγδαλο) που φτιάχνονται από καραμελωμένα αμύγδαλα.

Η πατροπαράδοτη ριγανάδα της Κεφαλονιάς παρασκευάζεται από ξερές φέτες ψωμιού που έχουν μουσκευτεί σε νερό και ραντιστεί με λάδι, ξύδι και αρκετή ρίγανη. Πάνω από το ψωμί στίβεται φρέσκια ντομάτα, ενώ συνοδεύεται με τυρί φέτα, στούμπα (τοπική ονομασία για τα τρίμματα από μυζήθρα) ή πρέντζα (τοπική ονομασία για τα τρίμματα από φέτα).

Τα κόλυβα, σπερμά ή σπερνά (από το σπέρμα, σπόρο ή το εσπερινό αντιστοίχως) είναι ένα έδεσμα που συνηθίζεται στην Κεφαλονιά αλλά και σε πολλά άλλα μέρη, και δεν συμβολίζει το πένθος αλλά τουναντίον την αναγέννηση της ζωής. Συμπεριλαμβάνει όλους τους καρπούς. Στάρι βρασμένο, αμύγδαλα, σταφίδες, καρύδια, πορτοκάλι, ρόδι, μαϊντανό κλπ.

Τέλος σερβιρίστηκαν ξεροτήγανα με μέλι πασπαλισμένα με καρύδι.

Δείτε περισσότερα στη σελίδα του greekgastronomyguide.gr

Πηγή: huffingtonpost.gr

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer