Ποιες είναι οι προβλέψεις για τις 13 Περιφέρειες της χώρας
Σπύρου – Θόδωρο βλέπει το Aftodioikisi.gr για δεύτερο γύρο
Πολιτική
12/05/2014 | 09:46

Μετά τις προ μηνός προβλέψεις, λίγες ημέρες πριν τις εκλογές η aftodioikisi.gr παρουσιάζει τους πιθανούς αντιπάλους του β΄ γύρου αλλά και ποιοι από αυτούς έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να κερδίσουν, στις 13 Περιφέρειες της χώρας. Οι προβλέψεις γίνονται με βάση τις (φανερές και κρυφές) δημοσκοπήσεις αλλά και τις (πραγματικές) εκτιμήσεις των εκλογικών επιτελείων των υποψηφίων που πιάνουν το κλίμα του κόσμου.

Αναλυτικά:

Στην Περιφέρεια Αττικής οδηγούμαστε σε μάχη μεταξύ του νυν περιφερειάρχη Γιάννη Σγουρού και της υποψήφιας του ΣΥΡΙΖΑ Ρένας Δούρου, με τον Γιώργο Κουμουτσάκο της ΝΔ να μένει μακράν τρίτος. Γεγονός, το οποίο σημαίνει ότι ο κ. Σγουρός, έχοντας τη «δεξαμενή» των δεξιών ψηφοφόρων του υποψηφίου της ΝΔ (σ.σ. άλλωστε στο ψηφοδέλτιό του έχει πολλούς υποψήφιους που προέρχονται από την κεντροδεξιά) φαντάζει, σύμφωνα με όλες τις έρευνες, ως φαβορί για την τελική επικράτηση.

Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, μετά και τις τελευταία «φάλτσα» στο ΣΥΡΙΖΑ με τη μουσουλμανική, αντίπαλοι στο β΄ γύρο αναμένεται να είναι ο (προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ) νυν περιφερειάρχης Άρης Γιαννακίδης και ο υποψήφιος της ΝΔ (επίσης αντίπαλός του το 2010), πρώην νομάρχης Ξάνθης Γιώργος Παυλίδης, με τον κ. Γιαννακίδη να έχει σημαντικό προβάδισμα τόσο στον α΄ όσο και στις πιθανότητες για την τελική επικράτηση. Κι αυτό γιατί, με δεδομένη την καλή σχέση του με τη μειονότητα αλλά και το γεγονός ότι προέρχεται από την κεντροαριστερά, αναμένεται να λάβει αρκετές από τις ψήφους του υποψήφιου του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Μορφίδη που μένει τρίτος.

Στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου ο (προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ) νυν περιφερειάρχης Νάσος Γιακαλήςαναμένει τον αντίπαλό του στο β΄ γύρο. Η «μάχη» δίνεται ανάμεσα σε δύο γυναίκες, τη νυν γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, Χριστάννα Καλογήρου και την υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ, δημοσιογράφο της πρώην ΕΡΤ, Αγλαΐα Κυρίτση, με την πρώτη να έχει σημαντικό προβάδισμα έναντι της δεύτερης. Πάντως, όποια κι αν είναι η αντίπαλός του, ο κ. Γιακαλής, με δεδομένες τις καλές σχέσεις του με το ΚΚΕ, εύκολα ή δύσκολα αναμένεται να επικρατήσει στο β΄ γύρο

Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές η κατάσταση φαίνεται να ξεκαθαρίζει, με τη μάχη του β΄ γύρου να δίνεται ανάμεσα στον νυν περιφερειάρχη Απόστολο Κατσιφάρακαι τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτή Αχαΐας, Βασίλη Χατζηλάμπρου. Το ερώτημα είναι ποιος από τους δύο θα είναι πρώτος, με τον κ. Κατσιφάρα να εμφανίζει σαφές προβάδισμα τόσο σε αυτό το σημείο όσο και στις προβλέψεις για την τελική επικράτηση, καθώς η «δεξαμενή» του, τρίτου, υποψήφιου της ΝΔ Γ.Γ. Ενημέρωσης, Ανδρέα Κατσανιώτη, λογικά θα κατευθυνθούν προς εκείνον. Επίσης, ο νυν περιφερειάρχης μπορεί να αναμένει ψήφους και από τον «ΠΑΣΟΚογενή» πρώην νομάρχη Αιτωλοακαρνανίας Θύμιο Σώκο που κατεβαίνει με τη ΔΗΜΑΡ και εμφανίζεται πέμπτος (μετά τον Νίκο Καραθανασόπουλο του ΚΚΕ). Αντίθετα, ο κ. Χατζηλάμπρου που είναι «κομματικός» υποψήφιος φαίνεται ότι εξαντλεί τη δυναμική του στο β΄ γύρο.

Στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, πρώτος αναμένεται να «τερματίσει» το βράδυ της 18ης Μαΐου ο νυν περιφερειάρχης Γιώργος Δακής, ακολουθούμενος αλλά σε αρκετά σημαντική απόσταση από παραλίγο υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ, «κανάλαρχη» της περιοχής Θόδωρο Καρυπίδη που τελικά κατεβαίνει ως ανεξάρτητος. Η μεγάλη διαφορά των δύο πιθανότατα θα αποδειχθεί αρκετή για την επικράτηση του κ. Δακή, καθώς ο κ. Καρυπίδης στο β΄ γύρο είναι πιθανόν ότι θα έχει τη στήριξη μέρους των ψηφοφόρων του υποψήφιου του ΣΥΡΙΖΑ σκηνοθέτη Θέμη Μουμουλίδη που εμφανίζεται τρίτος.

Στην Περιφέρεια Ηπείρου ο νυν περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης καταγράφει μεγάλο προβάδισμα από τη βουλευτή Άρτας και υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη αλλά φαίνεται ότι θα χρειαστεί και β΄ γύρο για να επικρατήσει.

Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, το προβάδισμα υποψήφιου της ΝΔ νυν περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστούείναι σημαντικό απέναντι στην υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτή Λάρισας, Ηρώ Διώτη και φαίνεται ότι θα αποδειχθεί αρκετό και για την τελική του επικράτηση στο β΄ γύρο. Η αρχική δυναμική του κοινού υποψήφιου ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, του διακεκριμένου καρδιοχειρουργού του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Λάρισας Νίκου Τσιλιμίγκα, δεν φαίνεται να είχε συνέχεια, με αποτέλεσμα να μένει τρίτος, ίσως και τέταρτος, μετά το γνωστό αγροτοσυνδικαλιστή Βαγγέλη Μπούτα του ΚΚΕ.

Στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων το δίδυμο του β΄ γύρου αναμένεται να είναι ο νυν περιφερειάρχης Σπύρος Σπύρου και ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ Θόδωρος Γαλιατσάτος, ο οποίος παρά το γεγονός ότι κατάγεται από την Κεφαλονιά και ότι στις προηγούμενες εκλογές είχε λάβει μόλις 4,3% εκμεταλλεύεται τη στήριξη των ΑΝΕΛ αλλά και το γεγονός ότι η αρχική δυναμική της Άντζελας Γκερέκου φαίνεται ότι ανακόπτεται από τον Γιώργο Καλούδη που ως «αντάρτης» του ΠΑΣΟΚ το 2010 είχε πάρει 19,76%. Σε αυτή την περίπτωση η τελική επικράτηση στο β΄ γύρο θα εξαρτηθεί από τη διαφορά μεταξύ Σπύρου, που φαίνεται ότι θα είναι πρώτος, και Γαλιατσάτου στον α΄.

Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας το δίδυμο του β΄ γύρου έχει «κλείσει» ανάμεσα στον νυν περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα και τον επίσημο υποψήφιο του κόμματός του Γιάννη Ιωαννίδη, με τον πρώτο να έχει σημαντική διαφορά από τον δεύτερο που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι διευρύνεται στον β΄ γύρο.

Στην Περιφέρεια Κρήτης το επικρατέστερο δίδυμο στο β΄ γύρο είναι αυτό του νυν περιφερειάρχηΣταύρου Αρναουτάκη και του υποψήφιου του ΣΥΡΙΖΑ Μιχάλη Κριτσωτάκη, αν και ο υποψήφιος της ΝΔ, πρώην διορισμένος περιφερειάρχης Κρήτης και νυν γενικός γραμματέας του υπουργείου Ανάπτυξης Σεραφείμ Τσόκας εμφανίζει καλές επιδόσεις. Σε κάθε περίπτωση ο Σ. Αρναουτάκης υπερέχει στο β΄ γύρο και των δύο ανθυποψηφίων του.

Στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου τη μάχη του β΄ γύρου αναμένεται να δώσουν ο (προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ) νυν περιφερειάρχης Γιάννης Μαχαιρίδης και ο υποψήφιος της ΝΔ (πρώην δήμαρχος Ρόδου)Γιώργος Χατζημάρκος ο οποίος εμφανίζει δυναμική και σε κάποιες έρευνες δείχνει ότι θα κόψει πρώτος το νήμα. Με αυτό το δεδομένο, οι προβλέψεις για το β΄ γύρο είναι αμφίβολες.

Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου ο νυν περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης ο οποίος στηρίζεται τόσο από τη ΝΔ όσο και από το ΠΑΣΟΚ φαίνεται ότι θα χρειαστεί οριακά β΄ γύρο για να κερδίσει τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ Οδυσσέα Βουδούρη, ο οποίος, πάντως, βρίσκεται αρκετά μακριά από τον περιφερειάρχη στα δημοσκοπικά ποσοστά του.

Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, αν δεν ήταν ο «αντάρτης» της ΝΔ Θανάσης Γιαννόπουλος, ο δήμαρχος Καρπενησίου Κώστας Μπακογιάννης πιθανόν να στεφόταν νικητής από τον α΄ γύρο. Ωστόσο, οι έρευνες δείχνουν ότι θα χρειαστεί β΄ γύρο για να κερδίσει τον βουλευτή Εύβοιας του ΣΥΡΙΖΑ Βαγγέλη Αποστόλου.

Πηγή: aftodioikisi.gr

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer