Προτρέπει ο Ενιαίος Αγροτικός Συνεταιρισμός Κεφαλονιάς.
«Ρώτησε και Μάθε» για τη λίπανση
Κοινωνία
13/11/2013 | 23:21

Ο Ενιαίος Αγροτικός Συνεταιρισμός τονίζει στον επαγγελματία αλλά και στον ερασιτέχνη Θιακοκεφαλλονίτη παραγωγό την σημασία της κατά το δυνατόν καλύτερης  χρήσης λιπασμάτων διευκρινίζοντας ωστόσο πως δεν αποτελεί βιώσιμη λύση των αγροτικών προϊόντων η κατάργησή τους.
Ο κύριος σκοπός της σύγχρονης λίπανσης των σιτηρών, των αμπελιών, των  οπορωφόρων , των εσπεριδοειδών και των ελαιόδεντρων είναι να βελτιωθεί η  λίπανση σε αρμονία με την γονιμότητα του εδάφους, την απόδοση και την ποιότητα. Όλο και περισσότερο απαιτούνται συγκεκριμένες πληροφορίες που επιτρέπουν την εκτίμηση σύμφωνα με το έδαφος και τα χαρακτηριστικά του για την ποσότητα του λιπάσματος, τον τύπο των θρεπτικών (αζώτου, φωσφόρου, καλίου) και το χρόνο λίπανσης.
Στις μέρες μας πολλοί παραγωγοί προσπαθούν να μειώσουν το κόστος λίπανσης είτε μειώνοντας την ποσότητα είτε επιλέγοντας φθηνά λιπάσματα αμφιβόλου ποιότητας. Η υπο-λίπανση ή η κατάργηση της λίπανσης οδηγεί σε χλωρώσεις, μάρανση των καρπών, ύφεση στην ανάπτυξη, μείωση των αποθεμάτων του εδάφους,  μέχρι να φτάσουμε σε μια φθίνουσα ποσότητα κατώτερης ποιότητας. Τελικά για να συνέλθει το χωράφι και να γίνει ξανά παραγωγικό θα χρειασθούν συνεχείς και ισχυρές λιπάνσεις αρκετών ετών. Ενώ λοιπόν ο αρχικός στόχος ήταν η μείωση των εξόδων, τελικά το κέρδος του παραγωγού μειώνεται.
Τα σημερινά λιπάσματα υψηλής τεχνολογίας που εμπορεύεται ο Ενιαίος Αγροτικός Συνεταιρισμός. παρέχουν κατά περίπτωση άζωτο, φώσφορο, κάλιο και ιχνοστοιχεία όπως ψευδάργυρο, βόριο και σίδηρο ώστε με μία εφαρμογή να δίδεται ταυτόχρονα η δυνατότητα εμπλουτισμού για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και με ομαλό ρυθμό ενώ προκύπτει κέρδος σε χρόνο και χρήμα.
Ο Ενιαίος Αγροτικός Συνεταιρισμός έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των μεγαλύτερων εταιριών λιπασμάτων και έχει εξασφαλίσει σταθερές συνεργασίες μαζί τους. Ως αποτέλεσμα επενδύει στο ενισχυμένο λίπασμα για όλες τις καλλιέργειες και μπορεί και το διαθέτει σε πολύ ανταγωνιστικές τιμές (χαρακτηριστικά για σακί 40 κιλών: νιτρική αμμωνία 17,90€, θειική αμμωνία 13,90€  και θειοφωσφορική αμμωνία 18,90€). Έτσι, ο παραγωγός έχει περισσότερα διαθέσιμα θρεπτικά στοιχεία για εύστοχη λίπανση, συν λιγότερα κιλά λιπάσματος ανά στρέμμα, συν αύξηση σοδειάς, ίσον μεγαλύτερο κέρδος με λιγότερη δαπάνη.

eask

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer