Με αφορμή τη τωρινή κατάσταση του αρχαιολογικού μουσείου στο Αργοστόλι.
Ρουχωτάς: «Το μουσείο στο Ληξούρι ας γίνει μουσείο Κεφαλονιάς»
Πολιτική
09/07/2014 | 10:28

Με αφορμή τα ερωτήματα τα οποία διετύπωσε δημοσίως ο εκλεγμένος Περιφερειάρχης και αγαπητός συνάδελφος κ Θ Γαλιατσάτος σχετικά με το Αρχαιολογικό Μουσείο Αργοστολίου, θέλω να παρατηρήσω τα ακόλουθα, προσυπογράφοντας βεβαίως χωρίς καμία επιφύλαξη, τα ερωτήματα που έθεσε.
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Αργοστολίου παραμένει κλειστό με τα εκθέματα συσκευασμένα ή υπό συσκευασία και με αιωρούμενο το ερώτημα πόσο είναι ασφαλή στην κατάσταση και στο χώρο που ευρίσκονται.
Η εξωτερική εικόνα του κτιρίου και του περιβάλλοντος χώρου είναι επιεικώς αποκρουστική και προσβάλει όλους μας.
Για να επισκευαστεί το κτίριο πρέπει να εκπονηθεί η μελέτη αποκατάστασης του κτιρίου η οποία, κατά την γνώμη μου, θα πρέπει ως πρώτο στόχο να περιέχει την μελέτη στατικής ενίσχυσης του κτιρίου και όχι απλή επαναφορά του κτιρίου στην αρχική του κατάσταση, λαμβάνοντας μάλιστα υπ όψιν τα νέα σεισμολογικά στοιχεία, δεδομένης της σοβαρότητας των ζημιών και της σημασίας του κτιρίου
Μετά την έγκριση της μελέτης θα πρέπει να ακολουθήσει η δημοπράτηση, η κατακύρωση του διαγωνισμού, η εκτέλεση του έργου, η παραλαβή των εργασιών και μετά η παράδοσή του σε χρήση.
Όλα αυτά βεβαίως προϋποθέτουν την εξεύρεση πιστώσεων πρώτα για την μελέτη και εν συνεχεία για την κατασκευή που θα εγγραφούν και θα ψηφιστούν στον προϋπολογισμό του φορέα οποίος θα αναλάβει την επισκευή.
Στην περίπτωση που το κτίριο κριθεί τελεσιδίκως κατεδαφιστέο, οι διαδικασίες για την επανακατασκευή του είναι σαφώς περισσότερο χρονοβόρες, αφού θα απατηθεί πολύ περισσότερος χρόνος για την ανάθεση εκπόνησης των μελετών, έγκριση της συνολικής μελέτης από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, πιθανότατα σύνταξη μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων κτλ, με ότι αυτά συνεπάγονται όσον αφορά το συνολικό χρόνο που θα απαιτηθεί μέχρι να καταστεί δυνατή η ολοκλήρωση και έγκριση των μελετών και η εν συνεχεία δημοπράτηση τους.
Μπορεί κανείς να αντιληφθεί το χρόνο που θα απαιτηθεί σε συνδυασμό με την ελληνική γραφειοκρατία χωρίς μάλιστα να λαμβάνει υπ όψη του και την πιθανότητα ενστάσεων, πολεοδομικών προβλημάων κτλ
Αυτά όσον αφόρα το τεχνικό μέρος της αποκατάστασης η ανακατασκευής του Μουσείου.
Περαιτέρω εύλογα τίθεται το ερώτημα ποίο είναι το συγκριτικό κόστος μεταξύ της δαπάνης επισκευής, αν αυτή επιλεγεί ως λύση, ποιές λειτουργικές δυνατότητες θα έχει σε σχέση με τις σημερινές απαιτήσεις (και υπο την προοπτική εξεύρεσης νέων ευρημάτων απο τις εν εξελίξει ανασκαφες), σε σχέση με την επανακατασκευή του Μουσείου.
“Ειρήσθω εν παρόδω” ότι όταν έθεσα στον υπουργό ΥΠΟΜΕΔΙ κο Χρυσοχοείδη, στην τελευταία επίσκεψη του στο Ληξούρι, την πλήρη αδυναμία χρήσης σχεδόν του συνόλου της πολιτιστικής μας υποδομής, ( Θέατρο Αργοστολίου, Θέατρο Ληξουρίου, Αίθουσα παλαιού Δημαρχείου Ληξουρίου, κτλ) εξ αιτίας των σεισμών, μου απήντησε ότι κάνεις μέχρι σήμερα δεν τον είχε ενημερώσει.
Μετά την ως άνω τεχνοκρατική προσέγγιση γεννάται το ερώτημα κατά πόσον, υπό τις παρούσες οικονομικές συνθήκες, σε συνδυασμό με τις ανάγκες επισκευής της πολιτιστικής υποδομής του Νησιού η οποία έχει τραυματισθεί βαρύτατα, θα καταστεί δυνατόν να εξευρεθούν και με ποιά χρηματοδοτική ροή, οι αναγκαίες πιστώσεις είτε για την επισκευή, είτε για την ανακατασκευή του Αρχαιολογικού Μουσείου Κεφαλλονιάς
Επομένως υπό τις παρούσες συνθήκες η ενεργοποίηση του Μουσείου Ληξουρίου το οποίο θα λειτουργήσει ως Μουσείο Κεφαλλονιάς φιλοξενώντας τα εκθέματα του Μουσείου Αργοστολίου είναι η μοναδική εφικτή λύση έφ όσον βεβαίως θέλουμε να λειτουργήσει Αρχαιολογικό Μουσείο στην Κεφαλλονια.
Εν προκειμένω θέλω να θυμίσω ότι η πρόταση αυτή είχε διατυπωθεί προ ολίγου καιρού δημοσίως από την συμπατριώτισσα μου κ Λιάτου, χωρίς μέχρι τώρα κάποιος αρμόδιος να υποβληθεί στον κόπο να απαντήσει έστω και αρνητικά.
Αναμένοντας και εγώ απαντήσεις τόσο στα ανωτέρω όσο και στα ερωτήματα του κ Θ. Γαλιατσάτου από όποιο αρμόδιο, αλλά κυρίως ως αρμοδιωτέρους από τον κ Ανδρέα Σωτηρίου, τον Αντπεριφερεάρη Κεφαλλονιάς κ Σ Κουρή, τον Δήμαρχο κ Παρίση, τους εκλεγμένους Αντιπεριφερειαρχη Κεφαλλονιάς κ Δρακουλογκωνα, Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων κ Γαλιατσάτο και την Βουλευτή μας, θέλω να θυμίσω σε όσους υποβληθούν στον κόπο να απαντήσουν να λάβουν υπό όψη τους

την άμεση ανάγκη λειτουργίας του Αρχαιολογικού Μουσείου Κεφαλλονιάς ,
το γεγονός οτι η Κεφαλλονιά είναι ένας Δήμος,
και την ανάγκη για την ανάπτυξη της περιφέρειας του Δήμου Κεφαλλονιάς.
Ληξούρι 9 Ιουλίου 2014
Βασίλης Γρ. Ρουχωτας
Δημοτικός Σύμβουλος

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer