Τι προβλέπει το Σύνταγμα μετά τη μη εκλογή Προέδρου
Πως θα φτάσουμε μέχρι τις κάλπες
Πολιτική
29/12/2014 | 13:36

Χωρίς μετατοπίσεις και εκπλήξεις ολοκληρώθηκε και η τρίτη ψηφοφορία για την εκλογή  Προέδρου της Δημοκρατίας στη Βουλή. Υπέρ του Σταύρου  Δήμα, ψήφισαν 168  βουλευτές.

Οι 155 της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και οι 13 ανεξάρτητοι που τον είχαν υπερψηφίσει και στον δεύτερο γύρο. “Παρών” ψήφισαν   132 βουλευτές. Τα μέλη των κοινοβουλευτικών ομάδων του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ, της ΔΗΜΑΡ, του ΚΚΕ, της ΧΑ καθώς και οι 12 ανεξάρτητοι που είχαν καταψηφίσει και στις 23 Δεκεμβρίου.

Τι προβλέπει το Σύνταγμα

Διάλυση της Βουλής και προκήρυξη εθνικών εκλογών προκαλεί η μη εκλογή Προέδρου.

Εντός δέκα ημερών πρέπει να διαλυθεί η Βουλή και στη συνέχεια να οδηγηθούμε σε εθνικές εκλογές εφόσον συμπληρωθούν 21 ημέρες. Την 30ή Δεκεμβρίου θα θυροκολληθεί το Προεδρικό Διάταγμα για τη διάλυση της Βουλής και την 25η Ιανουαρίου θα διεξαχθούν οι εκλογές, όπως ανακοίνωσε ο Αντώνης Σαμαράς.

Αμέσως μετά τις εκλογές, η Βουλή συγκροτείται σε Σώμα και η πρώτη του υποχρέωση είναι η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Στην πρώτη ψηφοφορία η εκλογή απαιτεί 180 ψήφους. Εάν δεν συμπληρωθεί ο απαραίτητος αριθμός τότε μετά από πέντε ημέρες η Ολομέλεια ξανασυνεδριάζει  για νέα ψηφοφορία όπου απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου, δηλαδή 151 βουλευτές. Εάν και σε αυτή την περίπτωση διαπιστωθεί αδυναμία εκλογής τότε πραγματοποιείται ο τελικός των τελικών όπου προκρίνονται οι δύο επικρατέστεροι της προηγούμενης ψηφοφορίας.

Οποιος από τους δύο λάβει τις περισσότερες θετικές ψήφους εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Πάντως, το Σύνταγμα δεν αναφέρει τι γίνεται σε περίπτωση που δεν υπάρχουν δύο υποψήφιοι. Πιθανότατα σε αυτή την περίπτωση προκρίνεται ο μοναδικός υποψήφιος ο οποίος και μπορεί να εκλεγεί με ελάχιστες ψήφους.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer