Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες ώστε να είναι έτοιμοι οι εκλογικοί σάκοι αλλά και τα ψηφοδέλτια εν όψει του κρίσιμου δημοψηφίσματος της ερχόμενης Κυριακής.
Πυρετώδεις προετοιμασίες στη Περιφέρεια για την εκλογική διαδικασία
Πολιτική
04/07/2015 | 11:31

Ρεπορτάζ // Παναγής Φωκάς

Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες στην Περιφερειακή Ενότητα Κεφαλονιάς ώστε να είναι έτοιμοι οι εκλογικοί σάκοι αλλά και τα ψηφοδέλτια εν όψει του κρίσιμου δημοψηφίσματος της ερχόμενης Κυριακής.
Παρά τις δυσκολίες που προέκυψαν εξαιτίας των κλειστών τραπεζών, αντιμετωπίστηκαν έγκαιρα και αποτελεσματικά, σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία έφτασε έγκαιρα όλος ο αναγκαίος εκλογικός εξοπλισμός στα νησιά μας. psifodeltia_proetoimasia (3)
Η ψηφοφορία για το δημοψήφισμα θα αρχίσει στις 7 το πρωί και θα ολοκληρωθεί στις 7 το βράδυ. Πώς θα πραγματοποιηθεί η εκλογική διαδικασία.
Στις κάλπες προσέρχονται την Κυριακή οι πολίτες προκειμένου να πάρουν θέση επί ερωτήματος σχετικά με τις προτάσεις των θεσμών προς την κυβέρνηση. Η ψηφοφορία θα αρχίσει στις 7 το πρωί και θα ολοκληρωθεί στις 7 το βράδυ. psifodeltia_proetoimasia
Για να είναι νόμιμο το δημοψήφισμα θα πρέπει να προσέλθει στις κάλπες τουλάχιστον το 40% του εκλογικού σώματος. Οι εκλογείς ψηφίζουν στα ίδια εκλογικά τμήματα με αυτά των εθνικών εκλογών της 25ης Ιανουαρίου 2015. Εξαίρεση αποτελούν όσοι ετεροδημότες ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους (κατόπιν αίτησής τους έως τις 30 Απριλίου 2015), καθώς αντί για τα ειδικά εκλογικά τμήματα, την Κυριακή θα πρέπει να προσέλθουν στο εκλογικό τμήμα της περιοχής τους.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να μάθουν σε ποιο εκλογικό τμήμα ψηφίζουν συμπληρώνοντας τα στοιχεία τους στην εφαρμογή «Μάθε πού ψηφίζεις» που βρίσκεται στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών (www.ypes.gr). Εναλλακτικά, σχετικές πληροφορίες παρέχει το ίδιο το υπουργείο στο τηλέφωνο 213 1361500 έως το κλείσιμο της κάλπης. psifodeltia_proetoimasia (2)
Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος γίνεται με την επίδειξη της αστυνομικής ταυτότητας ή του διαβατηρίου ή της άδειας οδήγησης ή του ατομικού βιβλιαρίου υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων. Αποδεκτά είναι και τυχόν «κομμένα» δελτία αστυνομικής ταυτότητας και διαβατήρια που έχει λήξει η ισχύς του.
Η εκλογική διαδικασία θα πραγματοποιηθεί με τις ίδιες εφορευτικές επιτροπές και τους ίδιους δικαστικούς αντιπροσώπους και εφόρους, που είχαν ορισθεί για τις εκλογές του Ιανουαρίου.

Ψήφος με σταυρό

Οι εκλογείς θα λάβουν δύο ψηφοδέλτια. Στο πρώτο αναγράφεται το ερώτημα του δημοψηφίσματος που είναι: «Πρέπει να γίνει αποδεκτό το σχέδιο συμφωνίας, το οποίο κατέθεσαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο Eurogroup της 25.06.2015 και αποτελείται από δύο μέρη, τα οποία συγκροτούν την ενιαία πρότασή τους; Το πρώτο έγγραφο τιτλοφορείται «Reforms for the completion of the Current Program and Beyond» («Μεταρρυθμίσεις για την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος και πέραν αυτού») και το δεύτερο «Preliminary Debt sustainability analysis» («Προκαταρκτική ανάλυση βιωσιμότητας χρέους»). psifodeltia_proetoimasia (5)
Παραπλεύρως, οι ψηφοφόροι θα επιλέξουν μία εκ των απαντήσεων: ΔΕΝ ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ/ΟΧΙ ή ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ/ΝΑΙ. Η επιλογή γίνεται με σταυρό είτε εντός του τετραγώνου που υπάρχει κάτω από τις απαντήσεις είτε αριστερά ή δεξιά από την απάντηση. Το δεύτερο ψηφοδέλτιο είναι το λευκό, ενώ ως τέτοιο θα λογίζεται και το πρώτο ψηφοδέλτιο εάν δεν φέρει σταυρό.

Κανονικά τα αποτελέσματα από την Περιφέρεια

Λόγω της απλούστερης διαδικασίας σε σχέση με τις εκλογές, το τελικό αποτέλεσμα εκτιμάται ότι θα είναι γνωστό μία με δύο ώρες μετά το κλείσιμο της κάλπης δηλαδή περί τις 8 – 9 το βράδυ. Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα αποτελέσματα για το νομό μας θα δοθούν κανονικά από το γραφείο τύπου του Περιφερειακού καταστήματος στο Αργοστόλι. psifodeltia_proetoimasia (6)

eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer