Άθρο του Παύλου Παπαδάτου στην Κυριακάτικη εφημερίδα "Real News"
Πρέπει να σπάσεις αυγά για να κάνεις ομελέτα
Πολιτική
25/01/2016 | 09:42

Η σταθεροποίηση του ΑΕΠ το 2015 στα επίπεδα του 2014, σε συνδυασμό με την εκλογή προέδρου στη ΝΔ, προς στιγμή, ενέπνευσαν κάποια αισιοδοξία. Τα μαύρα σύννεφα όμως συσσωρεύτηκαν ξανά, απειλητικότερα από ποτέ.
Τα spreads των ελληνικών ομολόγων εκτινάχθηκαν στα ύψη, το χρηματιστήριο καταβαραθρώθηκε, η άρση των capital controls πάει για το απώτερο μέλλον, η πρόσφατη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών τείνει να μείνει άνευ αντικρίσματος και αν τα κόκκινα δάνεια αυξηθούν έστω και 2-3%, το κούρεμα των καταθέσεων θα προβάλει αμείλικτο. (Είναι ο απόλυτος παραλογισμός οι τράπεζες που είναι απλοί θεματοφύλακες «portofolio» με επενδύσεις εξωτερικού, να τα κρατούν δεσμευμένα).
Το θλιβερό δημόσιο που χρεοκόπησε τις τράπεζες, συνεχίζει να συντηρείται από την παρούσα κυβέρνηση, η οποία απεχθάνεται την υγιή, ελεύθερη οικονομία που είναι και η μοναδική διέξοδος της χώρας από την κρίση. Και λέω «υγιή, ελεύθερη οικονομία», γιατί σήμερα, από τους 250.000 που εργάζονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών, μόνο οι 10.000 εξ αυτών δηλώνουν ετήσιο εισόδημα άνω των 10.000 ευρώ! Kαι 300.000 αγρότες που ετοιμάζονται να κλείσουν τους δρόμους, δεν πληρώνουν ούτε καν τις εισφορές του ΟΓΑ!
Η ελεύθερη οικονομία, όμως, απαιτεί και ελεύθερα μυαλά και δεν μπορεί η κυβέρνηση να μην αντιλαμβάνεται την εθνική ζημιά που προκαλεί ο αντίκτυπος του κλεισίματος των Σκουριών. Το καράβι βυθίζεται και ο καπετάνιος μελετάει τις προδιαγραφές των σωσίβιων λέμβων!
Φθάσαμε όμως στο σημείο κάποιοι εκπρόσωποι της τηλεοπτικής ασυδοσίας να αποκαλούν «αβανταδόρους του κυρίου Τσίπρα» όσους τολμούν να μιλούν για πολιτική συναίνεση και εξεύρεση μιας συνισταμένης εθνικού συμφέροντος.
Ποιος ξέρει… ίσως η κατάργηση της πριμοδότησης των 50 εδρών αναγκάσει κάποιους να παραμερίσουν τα κομματικά τους συμφέροντα για το καλό της χώρας. Πάντως, η καθυστέρηση της αξιολόγησης – εσκεμμένη ή μη – κοστίζει πανάκριβα στη χώρα μας και ευελπιστώ ότι ο κύριος Τσίπρας δεν θα μιμηθεί τον κύριο Σαμαρά, που το 2014 άφησε την «καυτή πατάτα» της αξιολόγησης στον επόμενο και έστειλε την Ελλάδα στα τάρταρα.
Βλέπω όμως και ένα παράθυρο αισιοδοξίας: Επιστήμονες, επιχειρηματίες, ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες, εργάτες και ναυτικοί διαμαρτύρονται ή απεργούν. Αυτό για μένα αποτελεί μια καλή ένδειξη ότι η κυβέρνηση επιτέλους ξύπνησε και κατάλαβε ότι πρέπει να σπάσει αυγά για να κάνει ομελέτα!
Σημείωση
Είμαι σίγουρος ότι ο κύριος Μητσοτάκης θα κάνει αντιπολίτευση υποβάλλοντας και προτάσεις. Κανέναν δεν ενδιαφέρει το αντιπολιτευτικό «hard rock» και ούτε αν θα περάσει καλά ή κακά μαζί του ο κύριος Τσίπρας. Το μόνο που ενδιαφέρει όλους μας είναι να περάσουμε εμείς καλύτερα μαζί του. Κάτι που και το εύχομαι και το πιστεύω.

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer