Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε σήμερα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του ΠΥΣΔΕ Κεφαλονιάς από το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ-ΚΙ
Παράσταση διαμαρτυρίας της ΕΛΜΕΚΙ στη Δευτεροβάθμια
Κοινωνία
02/09/2016 | 20:20

Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε στις 2/9 και κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του ΠΥΣΔΕ Ν. Κεφαλονιάς από το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ. Η κυβέρνηση είναι απροκάλυπτη υλοποιώντας τις δεσμεύσεις της υπέρ των από χρόνια σχεδιασμένων αναδιαρθρώσεων (ΕΕ, ΟΟΣΑ, ΣΕΒ κλπ), στο πλαίσιο των μνημονίων διαρκείας και της δημοσιονομικής προσαρμογής, όσα ψέματα κι αν χρησιμοποιεί. Η αξιολόγηση, το χτύπημα της οργανικότητας, η κινητικότητα, η πορεία για το «νέο σχολείο», γίνονται καθημερινός οδοστρωτήρας στα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών και στα εργασιακά των εκπαιδευτικών. Αυτό δεν μπορεί να κρυφτεί όσες διαφοροποιήσεις στο μείγμα κι αν υπάρχουν σε σχέση με ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, όσα «ισοδύναμα» κι αν εφευρίσκουν. Τα ΠΥΣΔΕ καλούνται όχι μόνο να κάνουν το «φύλο συκής» αλλά και να έχουν ενεργό ρόλο στην υλοποίηση της αντιλαϊκής – αντιεκπαιδευτικής πολιτικής. Ο κ. Φίλης έφθασε να υπερασπίζεται τα αντιεκπαιδευτικά μέτρα που πήρε (περικοπές – καταργήσεις μαθημάτων, εργαστηρίων, τμημάτων ένταξης κοκ) με το αισχρό αιτιολογικό ότι «δεν θα φορτώνουμε προγράμματα δήθεν για να μαζεύουμε κόσμο, να κάνουμε προσλήψεις εις βάρος της μόρφωσης και εις βάρος της ψυχικής ηρεμίας των παιδιών»!! Και αυτά «τρέχουν» τώρα με διαμόρφωση εικονικών «πλεονασμάτων», ενώ είναι έτοιμο το «βαρύ νομοθετικό πυροβολικό» που θα εφαρμοστεί πλήρως σε δύο χρόνια για τη μαζική κατάργηση σχολείων, τμημάτων, κατευθύνσεων ΓΕΛ, τομέων ΕΠΑΛ, δομών ειδικής αγωγής, για μαζική στροφή στην κατάρτιση – μαθητεία (βλ. πορεία για «νέο σχολείο»).

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ κατάγγειλε την απαράδεκτη «νέα» διαδικασία τοποθέτησης του μόνιμου προσωπικού σε σχολεία (μη ανακοίνωση όλων κενών, φαστ – τρακ τοποθετήσεις με τρόπο που εγκυμονεί αυθαιρεσίες από πολλές πλευρές – όπως παράβλεψη μοριοδότησης – μη τήρηση σειράς κλπ, δυνατότητα του Διευθυντή Εκπαίδευσης να κάνει μόνος του τις τοποθετήσεις χωρίς καν παρέμβαση των ΠΥΣΔΕ σαν να ήταν το σχολείο ιδιωτικό μαγαζί, απουσία χρονικής δυνατότητας για ενστάσεις κοκ). Η κυβέρνηση ενώ έχει την ευθύνη για τις καθυστερήσεις στις υπηρεσιακές μεταβολές (μεταθέσεις, αποσπάσεις, προσλήψεις μονίμων – αναπληρωτών) πατά σε αυτές και καταργεί με μία εγκύκλιο κάθε εργασιακή σταθερά και κατάχτηση, παρουσιάζοντας τα δικαιώματα των συναδέλφων ως «γραφειοκρατικού χαρακτήρα προβλήματα»!!! (δήλωση κ. Φίλη). Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ απαίτησε να υπάρξει ολοκληρωμένη εικόνα για τα κενά με ολοκλήρωση των αποσπάσεων εντός ΠΥΣΔΕ, με εικόνα για μακροχρόνιες άδειες που έχουν προκύψει για τη νέα χρονιά, με πρόβλεψη να λειτουργήσουν σε όλα τα σχολεία τμήματα ενισχυτικής διδασκαλίας (σε Γυμνάσια) και πρόσθετης διδακτικής στήριξης (σε Λύκεια, με ίδρυση παντού τμημάτων ένταξης και λειτουργία τους με εξειδικευμένο εκπαιδευτικό προσωπικό όποτε προκύπτει ανάγκη (άμεσα λειτουργία των οκτώ τμημάτων ένταξης στα Γυμνάσια και μέτρα για τη λειτουργία ενός ακόμη στο ΓΕΛ Κεραμειών που το ζήτησε αλλά το υπουργείο το «έκοψε»), με λειτουργία όλων των δομών ειδικής αγωγής και του ειδικού γυμνασίου στο Αργοστόλι, με υπολογισμό 3ωρης απασχόλησης στον κάθε υπεύθυνο για τη σωστή λειτουργία όλων των εργαστηρίων φυσικής και πληροφορικής, με έγκριση όλων των τμημάτων που ζητήθηκαν από τα σχολεία και τη μέριμνα να μην υπάρχει στον πιο σεισμογενή Νομό της Ευρώπης τμήμα με πάνω από 20 μαθητές.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην επικείμενη για σήμερα κοινή συνεδρίαση ΠΥΣΔΕ – ΠΥΣΠΕ με θέμα τη διάθεση ειδικοτήτων μεταξύ σχολείων των δύο βαθμίδων. Πέρα από τη γενική θέση για τα προβλήματα που γεννά αυτή η ελαστικοποίηση, επισημάνθηκε ότι καμία μετακίνηση συναδέλφου ειδικότητας ή άλλου δεν πρέπει να γίνει (πέρα από τις οικειοθελείς), εφόσον εκκρεμούν μια σειρά ζητήματα πχ προγράμματα κλπ, που αποτελούν μέρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας και απαιτούν τον ανάλογο χρόνο (και τα οποία δεν έχουν λογαριαστεί ούτε στις αναθέσεις των οργανικά ανηκόντων μονίμων). Τονίστηκαν οι κίνδυνοι που υπάρχουν για αυθαιρεσίες και καταστρατήγηση κάθε εργασιακής σταθεράς των εκπαιδευτικών.

Απαντώντας στο ΔΣ ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας αφενός αποκάλυψε ότι το Υπουργείο δεν ίδρυσε τελικά το ειδικό Γυμνάσιο (!!!) και αφετέρου στο όνομα της διοικητικής διεκπεραίωσης είπε ότι δεν είναι δυνατόν να κινηθεί έξω από το πλαίσιο των κυβερνητικών εγκυκλίων. Παρά ταύτα είπε πως «θα ληφθούν υπόψη οι παρατηρήσεις της ΕΛΜΕ-ΚΙ» και ότι «θα γίνει το καλύτερο δυνατό, όπως πάντα». Χαρακτηριστικό της εμπέδωσης της πολιτικής της ελαστικοποίησης από τα κορυφαία διοικητικά στελέχη της εκπαίδευσης ήταν η δήλωσή του πως «η οργανικότητα δεν είναι κτίριο που διαρκεί αιώνια». Μάλιστα η δήλωση αυτή ήταν η απάντηση στη διαπίστωση της ΕΛΜΕ-ΚΙ για την απαράδεκτη κατάργηση τριών οργανικών θέσεων στο Νομό (μαθηματικού στο ΓΕΛ Κεραμειών, γυμναστή στο Γυμνάσιο Ληξουρίου και ΤΕ στο ΕΠΑΛ Ληξουρίου).

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ καλεί τον κλάδο σε αγωνιστική επαγρύπνηση, προκειμένου να αντισταθούμε στη βαρβαρότητα που υλοποιούν κυβέρνηση – ΕΕ και εκείνη που ετοιμάζουν όλες οι δυνάμεις που προσκυνούν τη λευκή βίβλο για την εκπαίδευση, το «νέο σχολείο», που ψήφισαν τα μνημόνια και κάνουν ευαγγέλιο τις αξιολογικές εκθέσεις του ΟΟΣΑ. Να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα μαθητών – εκπαιδευτικών. Κανείς συνάδελφος δεν περισσεύει. Τώρα κάλυψη όλων των κενών με μόνιμους διορισμούς. Κανείς αιρετός να μην νομιμοποιήσει την διαδικασία – παρωδία και την καταστρατήγηση κάθε σταθεράς στις τοποθετήσεις.

Αργοστόλι 2/9/16

Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ

Ο Πρόεδρος

 

Η Γενική Γραμματέας
Γεωργόπουλος Διονύσης Ποταμιάνου Σοφία
eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer