Ο Κεφαλονίτης θεατρικός σκηνοθέτης θα εγκατασταθεί στην πρώτη δημόσια συνεδρία της Ακαδημίας
Ο Σπύρος Ευαγγελάτος πρόεδρος στην Ακαδημία Αθηνών
Κοινωνία
05/01/2013 | 18:09

Ο Κεφαλονίτης  θεατρικός σκηνοθέτης Σπύρος Ευαγγελάτος είναι ο νέος πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, για το 2013,  ο οποίος θα εγκατασταθεί στην πρώτη δημόσια συνεδρία της Ακαδημίας, την Τρίτη 15 Ιανουαρίου, στις 7μ.μ.  Στην συνεδρίαση αυτή θα εγκατασταθεί και ο νέος αντιπρόεδρος της Ακαδημίας,  Επαμεινώνδας Σπηλιωτόπουλος.

Ο απερχόμενος πρόεδρος, Γεώργιος Κοντόπουλος, θα μιλήσει με θέμα «Το έργο των Κέντρων και Γραφείων Ερεύνης της Ακαδημίας κατά το έτος 2012». Θα ακολουθήσει ομιλία του νέου προέδρου, Σπύρου Α. Ευαγγελάτου, με θέμα Η «τρέλα» του Ορέστη στην «Ορέστεια» του Αισχύλου και η «τρέλα» του Αμλετ στον «Aμλετ» του Σαίξπηρ.

Ο νέος πρόεδρος, Σπύρος Ευαγγελάτος, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1940 και κατάγεται από γνωστή καλλιτεχνική οικογένεια, γιος του συνθέτη Αντίοχου Ευαγγελάτου και της αρπίστριας Ξένης Mπουρεξάκη. Είναι πτυχιούχος της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου και της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, της οποίας είναι και αριστούχος διδάκτωρ. Σπούδασε Θεατρολογία στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης. Για πρώτη φορά σκηνοθέτησε επαγγελματικά σε ηλικία 21 ετών και συνέχισε με περισσότερες από 200 σκηνοθεσίες στα ελληνικά κρατικά θέατρα, στα Φεστιβάλ Αθηνών, Επιδαύρου και στο εξωτερικό (Βιέννη, Ζυρίχη, Ζάλτσμπουργκ, Κάσσελ, Λουκέρνη, Πρίνστον ΗΠΑ, Μαδρίτη κ.α.).

Το 1975 ιδρύει το Αμφι-Θέατρο, που λειτούργησε αδιάλειπτα μέχρι το 2011, παρουσιάζοντας την εργασία του (από αρχαίους τραγικούς μέχρι σύγχρονους συγγραφείς) σε Αθήνα, Επίδαυρο και πολλές ελληνικές περιοχές, καθώς και σε τριάντα Διεθνή Φεστιβάλ των πέντε ηπείρων. Έχει σκηνοθετήσει έργα από όλο το φάσμα της παγκόσμιας δραματουργίας, καθώς και πολλές όπερες. Έχει μεταφράσει, επίσης, θεατρικά κείμενα κλασικών και νεωτέρων. Έχει γράψει πολλά επιστημονικά μελετήματα, κυρίως σε θέματα του κρητικού και του επτανησιακού θεάτρου.

Διετέλεσε γενικός διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής καθώς και πρόεδρός της. Το 1989 εκλέγεται Καθηγητής στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ το 1991 εκλέγεται Καθηγητής του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, του οποίου διετέλεσε συχνά πρόεδρος. Του έχουν απονεμηθεί πολλά βραβεία. Το 2005 εκλέγεται τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

 

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer