Έκτακτη συνεδρίαση Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων. Έκτακτες προσλήψεις για την αντιμετώπιση αναγκών.
Ο Πρόεδρος της Βουλής στη συνεδρίαση του Περιφερειακού
Πολιτική
06/02/2014 | 11:24

Με στόχο την άμεση οικονομική ενίσχυση της Π.Ε. Κεφαλληνίας και Ιθάκης, προκειμένου να αποκατασταθεί η βατότητα των δρόμων που καταστράφηκαν από τους σεισμούς, το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων κατά τη χθεσινή έκτακτη και μέσω τηλεδιάσκεψης συνεδρίασή του, ενέκρινε την τροποποίηση του ετήσιου Προγράμματος Δράσης και την αναμόρφωση προϋπολογισμού της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων τρέχοντος έτους.

Το ποσό που θα διατεθεί στην Π.Ε. Κεφαλληνίας και Ιθάκης προέρχεται από την ανακατανομή των ποσών που είχαν κατανεμηθεί ανά Περιφερειακή Ενότητα και την αναλογική μεταφορά ποσών από τις Π.Ε. Κέρκυρας, Λευκάδας και Ζακύνθου στην Π.Ε. Κεφαλληνίας – Ιθάκης.

Συγκεκριμένα μεταφέρονται:
Α. Το ποσό των 98.960 ευρώ από την Π.Ε. Κέρκυρας
Β. Το ποσό των 56.000 ευρώ από την Π.Ε. Ζακύνθου
Γ. Το ποσό των 45.000 ευρώ από την Π.Ε. Λευκάδας.

Σημειώνεται, επίσης, ότι το αδιάθετο ποσό των 200.000 ευρώ της Π.Ε. Κεφαλληνίας – Ιθάκης θα διατεθούν υπέρ της Πολιτικής Προστασίας.

Ενημέρωση από τον Περιφερειάρχη

Στην ίδια συνεδρίαση ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Σπ. Σπύρου, ενημέρωσε αναλυτικά το σώμα για τις ενέργειες της Περιφέρειας για την αντιμετώπιση των συνεπειών του σεισμού.
Συγκριμένα αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο συντονισμό για την άμεση καταγραφή των ζημιών, μετά από ελέγχους, στην αποκατάσταση της βατότητας των δρόμων αλλά και του αεροδρομίου, στην εξασφάλιση πόσιμου νερού στους πληγέντες κατοίκους, στην κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού για την προσωρινή στέγαση, στη σίτισή τους, στα αιτήματα που υποβλήθηκαν τόσο στην Κυβέρνηση για την άμεση χρηματοδότηση για την κάλυψη των αναγκών όσο και στις αρμόδιες Επιτροπές της Ε.Ε., στον αρμόδιο για θέματα Περιφερειακής Ανάπτυξης Επίτροπο, Γ. Χαν, καθώς και στον Αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Ολι Ρεν.
Επίσης, ο κ. Σπύρου πρόσθεσε ότι, πέρα όλων αυτών, σημαντικό είναι το ενδιαφέρον για τους κατοίκους, κυρίως του Ληξουρίου, καθώς, όπως τόνισε, το ανθρώπινο στοιχείο είναι πάνω από τις υποδομές. Για το λόγο αυτό, σημείωσε, έχει κινητοποιηθεί μηχανισμός παροχής άμεσης βοήθειας στους πληγέντες.
Οι συνθήκες, τόνισε ο Περιφερειάρχης, είναι δύσκολες και ο φόβος των κατοίκων είναι διάχυτος και κατανοητός και κάλεσε τόσο τα Μ.Μ.Ε. όσο και τους πολίτες να μη διαδίδουν μη διασταυρωμένες πληροφορίες που διασπείρουν τον πανικό.
Αναφερόμενος στα σχολεία, είπε ότι γίνεται προσπάθεια να τοποθετηθούν, αν χρειαστεί, ασφαλείς αίθουσες για τους μαθητές και η μέριμνα για την αποκατάσταση των σπιτιών θα πρέπει να γίνει σε συνεργασία με τους σεισμοπαθείς.

Ακολούθησε διαλογική συζήτηση, η οποία κατέληξε στην κατάθεση τριών προτάσεων για το μέλλει γενέσθαι. Οι προτάσεις κατατέθηκαν από τον Περιφερειάρχη Ι. Ν., από τον Περιφερειακό Σύμβουλο της παράταξης «Ιόνιο Αρχιπέλαγος», Διον. Γεωργάτο και από τον Περιφερειακό Σύμβουλο της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση», Δημ. Ματζουαράτο, ωστόσο καμία από τις τρεις προτάσεις – στη διάρκεια της  ψηφοφορίας – δεν έλαβε την απαιτούμενη πλειοψηφία.

Εκτός ημερήσιας διάταξης η πρόσληψη έκτακτου προσωπικού

Κατά τη συνεδρίαση και εκτός ημερήσιας διάταξης τέθηκε το θέμα την πρόσληψης έκτακτου προσωπικού, για την κάλυψη εκτάκτων αναγκών λόγω των σεισμών.
Συγκεκριμένα το Περιφερειακό Συμβούλιο αποφάσισε την πρόσληψη, με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου και ορισμένου χρόνου, 2 ΠΕ Πολιτικών Μηχανικών, 2ΔΕ χειριστών μηχανημάτων έργων και 1 ΥΕ εργάτη.

Ο Πρόεδρος της Βουλής στη συνεδρίαση

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Πρόεδρος της Βουλής, Ε. Μεϊμαράκης, ο οποίος βρισκόταν στην Κεφαλονιά, συμμετείχε επ’ ολίγον στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου και ανακοίνωσε ότι οι σεισμόπληκτοι δεν θα πληρώσουν για το 2014 το «χαράτσι», μετά από εντολή του Πρωθυπουργού, Αντ. Σαμαρά.

meimarakhs (1)

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia